Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Damfotbollen utvecklas - så bör svensk fotboll följa: "Bli som Portugal"

Women´s Superleague

Svenska damspelare flyttar till toppklubbarna i Europa - istället för att stanna i Sverige.
Det kommer förändra den svenska fotbollen, och inte minst damallsvenskan.
- Men jag tror Sverige behöver satsa på att bli som Portugal på herrsidan, säger C Mores expert Vicki Blommé i Fotbollssöndag Europa.

5:30
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under 2021 var det 25 procent fler svenska damspelare som bytte klubb utomlands än det var under 2020. Bara de senaste dagarna har Stina Blackstenius skrivit på för Arsenal, Sofia Jakobsson lämnade Bayern München för San Diego Wave och Beata Kollmats har flyttat från Häcken till Roma.

Damfotbollen växer snabbt i Europa och med det förändrar även Sveriges ställning. Det blir en ny verklighet att förhålla sig till. C Mores expert Vicki Blommé kan både se fördelar och nackdelar med den nya miljön.

- Det är bra för landslaget, det är jag övertygad om men för damallsvenskan är det ju en utmaning. Sverige får fram många bra talanger och de behöver ju lyftas upp nu och de behöver få mer speltid, säger hon och utvecklar:

ANNONS

- Jag tror Sverige behöver satsa på att bli som Portugal på herrsidan. Ett starkt landslag som kan vinna titlar, bra talangutveckling där spelarna kan gå direkt till topp fyra-ligorna men den inhemska ligan får nog nöja sig med att vara lite där bakom, inte topp fyra. Det tycker jag Sverige ska sikta in sig på.

Hon får medhåll från expertkollegan Marcelo Fernandez, som även är tränare för den allsvenska nykomlingen Brommapojkarna.

- Det går ganska snabbt nu hur fotbollen utvecklas på damsidan ute i de stora ligorna. Jag tror att damallsvenskan kommer bli precis som herrallsvenskan, utveckla spelare och sälja dem vidare. Två parametrar som blir viktiga för svensk fotbollsutveckling. Talangutveckling, med bra instruktörer, bra akademier i klubbarna och sedan även ta betalt för spelarna. Skriva längre avtal, få betalt och på så sätt kunna utveckla de egna akademierna, säger han.  

ANNONS
Publicerad 2022-01-16 kl 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto