Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
39v

Domarbasen avgick efter #metoo-anklagelse - men blir ändå kvar hos SvFF: "Tacksam"

Foto: Bildbyrån

I början av december avgick Bosse Karlsson som ordförande för SvFF:s domarkommitté efter anklagelser om sexuella trakasserier.
Men nu har förbundet bett Karlsson om att ändå fortsätta i kommittén, vilket 68-åringen tackat ja till.
- Jag har lovat att hjälpa till, säger Karlsson till Fotbollskanalen.
"Tacksam att Bosse accepterat detta", skriver SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson i ett sms.

Det var för ungefär en månad sedan som Karin Thorbjörn, 41, på Facebook berättade om hur hon som 20-åring utsattes för sexuella trakasserier av Svenska Fotbollförbundets domarbas. Thorbjörn ska under den allsvenska upptaktsträffen 1996 fått "skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar och klappar på stjärten".

Situationen ledde till att Thorbjörn lade ner sin karriär som domare. Hon var lovande, men blev osäker på hur hon skulle kunna veta att hon tilldelades domaruppdrag på rätt grunder, och inte för att Bosse Karlsson var intresserad av henne.

- Det var chockartat. Det var inte på det sättet det hade sett ut innan utan jag hade känt mig uppskattad utifrån att jag var duktig. Nu blev det helt plötsligt att jag kommer ihåg att allt vändes upp och ner. Plötsligt visste jag inte vad som stod för vad, om det var så att han faktiskt tyckte att jag var en bra domare eller om det bara var smicker. Som 20-åring tyckte jag att det var väldigt jobbigt. Jag visste inte hur jag skulle avvisa en person i den ställningen utan att på något sätt förolämpa vederbörande, har Thorbjörn berättat för Fotbollskanalen.

Efter att Fotbollskanalen hade sökt Bosse Karlsson i flera dagar och berättat för honom varför valde han plötsligt att hoppa av sin post som ordförande för Svenska Fotbollförbundets domarkommitté.

- De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, sa Bosse Karlsson till Fotbollskanalen.

Då sa Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson följande i en kommentar på SvFF:s hemsida:

Jag delar Bo Karlssons syn. Det är allvarliga uppgifter som har framkommit, och det påverkar förtroendet på ett sätt som gör att han inte kan fortsätta uppdraget.

Men nu, bara en månad efter att SvFF delade Karlssons uppfattning om att hans förtroende var för skadat för att fortsätta, har förbundet erbjudit 68-åringen en plats som ledamot i domarkommittén.

P4 Skaraborg uppger att man varit i kontakt med Bosse Karlsson, som hävdar att han fått frågan om att återvända till kommittén - och att han tackat ja.

- De besluten får Svenska Fotbollförbundet fatta. Jag har inga direkta synpunkter på det, säger Karin Thorbjörn till P4 Skaraborg.

När Fotbollskanalen ringer upp Bosse Karlsson bekräftar han att han ska sitta i domarkommittén även framöver - först och främst fram till SvFF:s årsmöte i mars.

- Jag har fått en fråga om att sitta som ledamot i kommittén fram till årsmötet. Jag ska hjälpa till. Jag har många frågor kvar i luften som jag ska jobba med. Så det har jag lovat att göra, säger Karlsson.

Kommer du fortsätta som ledamot även efter årsmötet?
- Det vet jag ej.

På frågan om hur Karlsson ser på att återvända efter det som hänt och det faktum att han nyligen sa att hans förtroende var för skadat för att sitta som ordförande förklarar han att han vill ta sig tid att fundera på vad som blir bäst för honom att göra framöver.

- Vi får se hur jag tänker. Jag svarar inte på den hypotetiska frågan nu, säger Karlsson.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har via sms svarat på frågor från Fotbollskanalen om situationen.

"Bosse Karlssons beslut att lämna ordförandeskapet i Domarkommittén väcker stor respekt, men jag och Förbundsstyrelsen har bett Bosse kvarstå i kommittén som adjungerad. Han sitter inne på en mängd djup kunskap och erfarenhet som behöver överföras till berörda. Jag är tacksam att Bosse har accepterat detta och att vi därmed säkrar överföring av nödvändig information och kunskap. Maria Persson, vice ordförande i kommittén, upprätthåller ordförande-rollen fram till konstitueringen i samband med Förbundsmötet 2018", svarar Nilsson på frågan om varför man bett Karlsson att sitta kvar i kommittén.

Vill ni att han ska sitta kvar som ledamot även efter årsmötet? 
"Ovanstående gäller till Förbundsmötet 2018. Efter Förbundsmötet sker ny konstituering av våra kommittéer".

Är det uteslutet att han sitter kvar i kommittén även efter årsmötet?
"Det är ett beslut som tas efter Förbundsmötet i mars men ingenting är i den delen uteslutet".

Ni delade Bosses uppfattning om att hans förtroende var för skadat för en fortsättning för en månad sedan. Hur resonerar ni nu?
"Vi har i den delen ingen ändrad uppfattning".

Är det här på något sätt kopplat till att han även sitter i Uefas domarkommitté och att han därför behöver vara aktiv inom SvFF för att vara kvar där?
"Det finns ingen koppling till UEFA:s Domarkommitte. Och för att behålla en plats där behöver man nödvändigtvis inte ha en viss position i en nationsförbundskommitte".

Varför har ni inte själva kommunicerat att Bosse ska sitta kvar i domarkommittén?
"Vi kommunicerade detta i ett julutskick till hela den svenska fotbollsfamiljen den 19 december så det är väl känt", svarar Karl-Erik Nilsson.

Publicerad 2017-12-27 kl 14:00