Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

"Du är viktig fast du inte spelar"

Det är av förklarliga skäl stort fokus på Zlatan i årets EM-turnering. Men även de reserver som inte får spela en minut är med och bidrar.
- Det viktigaste är att de inser att de är betydelsefulla, fast de inte spelar, säger före detta förbundskaptenen Tommy Svensson till fotbollskanalen.se.

I varje trupp till varje stort mästerskap finns det en eller ett par spelare som antagligen kan se fram emot ett par veckor med landslaget där de enda bollar de får sparka på återfinns på träningsplanen.

Tredjemålvakten står såklart väldigt långt från startelvan; men allt som oftast finns det någon spelare som inte kommer att få spela – men som vet om det, och finner sig i det. Förhoppningsvis.

Hur går man då tillväga för att hålla humöret uppe under en landslagssamling som kan hålla på i flera veckor, när man inte får spela match? Hur håller man Andreas Granqvist och Johan Wiland, två av de spelare som står längst från startelvan, från att tycka att allt är trist?

Under sommaren 1994 gjorde Sverige sitt bästa mästerskap i modern tid då landslaget kom på tredje plats efter vad som i efterhand har kallats en magisk sommar. För att ett mästerskap ska bli lyckat är det såklart en mängd detaljer som ska stämma. En av dem är att de reserver som inte får spela har bra humör så att de inte drar ner stämningen i truppen.

Tommy Svensson var förbundskapten för svenska landslaget under VM i USA 1994.
Vad gjorde du för att hålla reserverna på gott humör? - Det berodde ju lite på person till person. Vi försökte peppa dem och få dem att förstå vikten av att göra bra träningar fast de kanske inte skulle få spela. Det viktigaste är att de inser att de är betydelsefulla, fast de inte spelar, säger han till fotbollskanalen.se.
Sade du något till de spelare som var långt ifrån startelvan innan mästerskapet?
- Ja, till vissa. Vi visste ju att den här situationen skulle uppstå. Det var ju viktigt att de hade det klart för sig.

Sedan finns det finns ju såklart reserver som är nära en plats i startelvan, och som media eller svenska folket vill ha in i laget. Spelare som kanske har svårare att acceptera en petning.

Under 1994 var det Anders Limpar som spelade regelbundet i Premier League, i år är det franska mästaren Kim Källström som inte fått spela.
Hanterar man olika reserver på olika sätt beroende på om de är nästa på tur in i startelvan eller sitter längst bort på bänken?
- Nja, där hanterar man olika personer på olika sätt.

En av de spelare som var med i Tommy Svenssons trupp till USA 1994 är Mikael Nilsson. Han var då framträdande i det IFK Göteborg som dominerade svensk fotboll under en period på 90-talet och var given i klubblaget.

I VM fick han dock inte spela en enda minut.
Hur hanterade du situationen att inte spela alls under VM -94?
- Det var min roll. Så är det och då får man acceptera det. Man måste hjälpa till att stötta och pusha de andra. Sen måste du träna som om att du ska spela, annars går det inte. I mitt fall var det ju omöjligt, de andra var i så jävla bra form, säger han till fotbollskanalen.se
Hade du haft något samtal med Tommy Svensson innan mästerskapet? - Nej, jag visste vad som gällde. Jag var glad att få komma med.

Vad är det viktigaste att tänka på när man sitter som reserv länge utan att spela? - Hålla humöret uppe. Och, att inte glömma bort att man är en del i det laget åstadkommer. För det är man. Utan dig är de andra stjärnorna inget. Du bidrar fast du inte spelar – du behövs, säger han och bekräftar vad Tommy Svensson sagt.

Publicerad 2008-06-17 kl 15:53
Annons
Annons
Annons