Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Elitdomare döms till långt fängelsestraff för bedrägerier

1v

En svensk elitdomare stod åtalad för flera fall av grova bedrägerier.
På fredagen kom domen.
Domaren döms till fängelse i fyra år och sex månader.

En svensk elitdomare, med meriter från internationella matcher, åtalades för en månad sedan misstänkt för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Mannen åtalades för att ha lurat till sig totalt runt 6,8 miljoner kronor. Dels misstänktes mannen ha lurat till sig pengar från flera småföretag, dels framgick att han misstänktes ha lurat personer han haft en relation med på stora summor pengar.

Domaren är sedan tidigare avstängd av Svenska Fotbollförbundet. Utöver bedrägeriåtalet har det även framkommit att han bettat på matcher i samma serier som han dömt i.

ANNONS

På fredagen föll domen mot elitdomaren. Tingsrätten dömer mannen till fängelse i fyra år och sex månader. Dessutom ska han betala ett skadestånd på flera miljoner kronor till de målsägande. Han döms för samtliga åtalspunkter, det vill säga sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.

Elitdomaren i fråga har lidit av ett spelmissbruk och i domen framgår att han erkänt bedrägerierna mot småföretagarna, men att han inte ansett att de inte ska bedömas som grova. Pengarna skulle han ha till att finansiera spel. Han har även erkänt att han lånat pengar av de personer han haft en relation till, men ”bestritt ansvar för brott” då han hävdar att han haft för avsikt att betala tillbaka pengarna. Det har bara skett i ett av fallen.

Utöver domen mot domaren så döms även tre personer för penningtvättsbrott. 

Tingsrätten skriver:

”XXX har genom sin brottslighet orsakat stora ekonomiska skador för människor som haft förtroende för honom och har medverkat till att närstående till honom har begått brottsliga gärningar. Han har uppträtt mycket hänsynslöst och tingsrätten bedömer det sammanlagda straffvärdet för hans brottslighet till fängelse i fyra år och sex månader och det finns inte förutsättningar för någon annan påföljd än ett fängelsestraff som motsvarar straffvärdet.”

ANNONS

Mannens advokat säger till Fotbollskanalen att man inte vill kommentera utgången av målet, inte heller om man tänker överklaga.

Utöver straffet som kom under fredagen har det dessutom inletts en förundersökning om spelfuskbrott mot domaren.

Publicerad 2021-01-08 kl 11:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto