Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

EM-nedräkningen: Spelarhemligheter - om Svensson bergochdalbana och Hysén vs Guidetti

EM-nedräkningen bjuder på sköna spelarfakta som du kanske inte känner till.

Tobias Hysén

Ingen av Sveriges spelare missade faktumet att John Guidetti, som fyllde 20 år i april, gjorde mål efter mål för Feyenoord hade en stor grupp fans som ville se honom i landslaget. Men han tappade lite av sitt stöd när han sa till ett magasin:

- Hur kan Hysén ens jämföras med mig. Han spelare i allsvenskan, kompis. Allsvenskan kan aldrig bli som holländska ligan.

Det blev storm direkt och Guidetti bad om ursäkt till och sa att han älskade både Tobias Hysén och hans pappa Glenn.  Allt löste sig och det var inga problem. Det var  ett skämt som inte gick hem.

Följande helg spelade Guidetti för Feyenoord och missade en nick mot Twente, men en back såg till att bollen ändå gick i mål.

Glenn Hysén skrev på twitter: ”Vad fan, Guidetti, Tobbe hade satte den där utan backen. Ha de gott. Glenn.”

 

Anders Svensson

2002 i VM var Anders Svensson den nya, spännande spelaren som alla vill se i laget. Han levererade och skickade hem Argentina från Japan med en vacker frispark. Fyra år senare i Tyskland var Svensson på andra sidan och Aftonbladet hade en kampanj för Kim Källström, som många fans nu ville se istället för Svensson.

Svensson tog det hårt och när han blev utbuad av fans på deras träningsanläggning i Bremen och vissa även hade tröjor med Svenssons namn överkryssat och Källström var ditskrivet istället.

För honom tog VM slut med krysset mot Trinidad och Tobago i den första gruppspelsmatchen. Han petades och övervägde att sluta i landslaget.

- Det är inte värt att spela för ett lag där folk buar åt dig. Då kan du lika gärna sluta, det är ju ändå folkets lag.

I Ukraina kan Anders Svensson nå 130 landskamper för Sverige och det blir hans femte mästerskap. Han är återigen uppskattad av fansen – en riktig bergochdalbana.

 

Olof Mellberg

När backen lämnade Aston Villa för Juventus 2008 ville han göra något för fansen. Han köpte 3 200 Villa-tröjor och hade sitt nummer, fyran, tryckt på alla ryckar tillsammans med texten ”Mellberg tackar för ert stöd” och sedan gav han dem till alla som var på sista matchen mot West Ham borta. Det kostade honom över en halv miljon och han spenderade många timmar på att skriva autograf på alla, men det var värt det.

- Jag skulle inte kunnat vara här och tjäna pengar på att spela fotboll om det inte vore för fansen, sa han.

 

Andreas Isaksson

Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic är födda på samma dag, bara några mil från varandra i Skåne. Men skillnaden mellan att vara ordinarie landslagsspelare och superstjärna blev sällan tydligare än när båda fyllde 30 år samtidigt som landslaget samlades för en kvalmatch.

Medan Zlatan hyllades med extra bevakning, extra sändningar, extra allt i Italien och Sverige var det knappt någon som märkte det andra födelsedagsbarnet.

- Jag kom undan lätt, sa målvakten med ett blygt leende.

 

Zlatan Ibrahimovic

Det är så många historier att det är svårt att välja. Förra året publicerade han sin självbiografi och delar av den kommer en liten bit på vägen för att förklara gåtan Zlatan Ibrahimovic. Han pratar om hur han fick stryk av sin mamma istället för en kram efter att han ramlat från taket. Och om hur hans pappas kylskåp där det bara fanns öl och ingen mat.

- Jag kunde leta överallt för bara en makaron eller köttbulle.

Året föra han gick till Ajex bjöd Arsene Wenger in honom till London för att övertala honom att välja Arsenal när han lämnade Malmö. Det var vänligt. Wenger gav honom en Arsenaltröja med nummer nio på ryggen men fransmannen visste att spelaren inte var till salu just då och frågade inte mer om honom.

Däremot frågade han Zlatan om han var rädd för något. Nej, svarade 18-åringen. Bara Gud.

Wenger visste inte hur han skulle tolka svaret men Zlatan, som inte är religiös minns:
”haha, Wenger bara tittade på mig. Han har ett speciellt sätt att stirra. Han tittar inte på dig, han genomskådar dig. Det var någon du respekterade direkt”

 

Erik Hamrén

Sverige åker till Ukraina efter att ha misslyckats med kvalet till VM 2010 i Sydafrika och den nye förbundskaptenen har inte varit i ett stort mästerskap tidigare. De senaste två gångerna det var så gick det inte bra. Olle Nordin ledde Sverige till VM i Italien 1990, första svenska mästerskapet sedan 1978 och efter att ha slagit Wales 4-2 och Finland 6-0 i genrepen trodde många att laget skulle lyckas i EM. Istället förlorade man med 1-2 mot Brasilien, Skottland och Costa Rica. En omtalad detalj under mästerskapet var när fruarna och flickvännerna kom på besök mitt under mästerskapet. Glenn Hysén förklarade då för pressen att sängarna skulle glöda.

Nordin, som nobbat kontrakt före EM i hopp om en bättre deal, förlorade istället sitt jobb.

2000 var Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck förbundskaptener i EM i Holland/Belgien efter två missade mästerskap. De satte upp lägret i Oijsterwijk, en lite by, och spelarna tränade som galningar. Men det fungerade inte då de blev uttråkade och övertränade. Sverige föll mot Belgien och Turkiet och kryssade 0-0 mot Turkiet, en match som ses som EM:s tråkigaste någonsin.

 

Marcus Allbäck

Han har haft en lång karriär med landslaget där han deltog i fem mästerskap, nu kommer han till ett som tränare.

Som spelare startade han i VM 2002 i Japan men spelade inte bra. Han hade blivit pappa för första gången precis före turneringen och var nu långt från sin familj och det påverkade honom, har han medgett efteråt.

Vad han inte visste var att tränarna Lagerbäck och Söderberg hade mikrofoner riktade mot sig på bänken och det finns en inspelning som publicerats där Lagerbäck vill byta ut Allbäck i paus i åttondelsfinalen mot Senegal men Söderberg svarar: ”Vi kommer att knäcka honom. Ibland blir jag så ledsen över att han har det så tufft”.

Publicerad 2012-06-15 kl 11:41
Annons
Annons
Annons