Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Erdoğan tog upp Mix Diskerud under Nato-förhandling med Sverige

Sverige

Sverige förhandlade med Turkiet om Nato-medlemskap.
Då dök Mix Diskerud upp, som ett samtalsämne.
- Erdoğan började prata fotboll, säger Oscar Stenström i sitt sommarprat i P1.

Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG

Hur gick det egentligen till när Sverige blev medlem i Nato?

Diskussionerna och förhandlingarna bakom stängda dörrar lär ha varit hårda. Oväntat nog innehöll de också snack om en IFK Göteborg- och Helsingborg-profil. Nämligen Mix Diskerud.

Hur sjutton då?

Det är Oscar Stenström, "hjärnan bakom Sveriges Nato-förhandlingar med Turkiet", som röjer saken i sitt sommarprat i P1.

Han återger en scen från ett möte mellan representanter från Sverige och Finland, och en turkisk delegation. Turkiets president Erdoğan var på plats. Han flankerades av Nato:s norske generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Stenström beskriver mötet som en "fyra timmar lång berg- och dalbana", med utväxlingar av hårda ord och kontringar mellan länderna i ett försök att hitta överenskommelser.

Annons

Mötet går framåt innan Stoltenberg, tre timmar in, sätter stopp:

- Därefter bryter Stoltenberg för fika, att bryta är en risk. Erdoğan skulle kunna lämna och då skulle tillfället gå förlorat. Jens Stoltenberg ber alla snällt att stanna kvar. Fram kommer kaffe, mackor, frukt och godis, säger Stenström i P1.

- Kvar i förhandlingsrummet blir Stoltenberg ensam med Erdoğan. De börjar tala fotboll! Erdoğan är själv en gammal spelare och är mycket sportintresserad. De talar om Mix Diskerud. Mix är en norsk fotbollsspelare, med allsvenska säsonger i IFK Göteborg och Helsingborg. Diskerud har nämligen precis gjort en säsong i turkiska fotbollsligan för laget Denizlispor.

Parterna nådde till slut en överenskommelse om flera områden och Sverige blev senare medlem i Nato.

Stenström röjer - den här gången mer skämtsamt - ytterligare en detalj som inkluderar Diskerud. Det var i planerandet av statsminister Ulf Kristerssons resa till Turkiet som en gåva till president Erdoğan diskuterades:

Annons

- Till Erdoğan föreslås först en fotboll, kanske med Mix Diskeruds signatur? Men vi fastnar på en kopia från Riksarkivet av ett ingånget avtal från 1700-talet där Sverige och Turkiet lovade varandra ömsesidiga försvarsgarantier. Historia och symbolik! säger Stenström i P1.

Mix Diskerud spelade för Denizlispor våren 2021.

Publicerad 2024-07-09 kl 19:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto