POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

Ersättningarna till landslagsspelarna fortsatt hemliga – DO sekretessbelägger uppgifterna

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Sjöstrand från gårdagen i spelaren.

Svenska fotbollförbundet hoppades kunna hemlighålla ersättningssummorna till landslagsspelare hemliga.
Nu har DO valt att hemligstämpla de delar av avtalen som visar ersättningarna i de handlingar som skickats in till myndigheten.
Det visar handlingarna från DO som Fotbollskanalen tagit del av.

Tidigare i somras anmäldes Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, av Nina (kriminolog och föreläsare) och Peter Rung (jämställdhetsstrateg), vilket uppdagades i en debattartikel i Expressen. De ansåg att "lönediskriminering på grund av kön" föreligger.

Ersättningarna till dam- respektive herrlandslagsspelare från förbundet är inte offentliga, men makarna Rung skrev: "Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda".

Efter anmälan fick SvFF fram till början av september på sig att svara på anmälan, då DO valde att utreda förbundet. När förbundet i går gick ut med delar av det yttrande som skickats till Diskrimineringsombudsmannen valde de att inte gå ut med vilka ersättningssummor herr- och damspelarna får för landslagsspel.

- Vi respekterar de avtalen vi har ingått och det är ganska vanligt många gånger att sådana här ersättningar stannar mellan dem som ingått avtalen, sa förbundets generalsekreterarare Håkan Sjöstrand till TV4.

Nu har handlingarna som skickats in till DO även sekretessgranskats och de delar som rör ersättningarna är sekretessbelagda, något Dagens Nyheter var först att rapportera om. I handlingarna som Fotbollskanalen har tagit del av har myndigheten maskat både delarna angående ersättning, samt vad som gäller angående reklam och marknadsföring. Det gäller för bägge avtalen.

I handlingarna går också att läsa att ”parterna förbinder sig att inte, var sig under avtalstiden eller därefter, för tredje man obehörigen röja innehållet i förevarande avtal eller vad part i övrigt fått kännedom om i fråga om motpartens ekonomiska förhållanden”.

SvFF menar också i yttrandet, något som framgick redan i går, att landslagsspel inte är att jämföra med ett anställningsförhållande, utan istället ska ses som ett hedersuppdrag.

"Spelarna är inte, i förhållande till SvFF, 'arbetstagare' i diskrimineringslagens mening. Landslagsuppdragen omfattas därför inte av diskrimineringslagen. Trots det välkomnar SvFF att Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskar SvFF:s verksamhet i denna del. Vi anser att våra ekonomiska villkor är rimliga och rättvisa - och vi redogör nedan för det intensiva arbetet med att vara pådrivande för jämställdhet inom svensk och internationell fotboll - men ser med tillförsikt fram emot förslag till utvecklingsåtgärder och DO:s utlåtande", skriver SvFF i yttrandet.

Publicerad 2019-09-10 kl 13:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå