Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

EXKLUSIVT - Sven-Göran om City, Beckham, Lagerbäck och framtiden

OAKLAND. Sven-Göran Eriksson talade ut rejält inför Sveriges match mot Mexiko.
Efter påstötningar från fotbollskanalen.se gick han med på att sitta ner och svara på en rad frågor - och han vill se resultat mot Sverige.
- Vi kommer från två nederlag mot Jamaica och Honduras och det tas inte så där väldigt bra i Mexiko säger han.

När Sven-Göran Eriksson landade i Oakland ville han inte svara på frågor utan hänvisade till en presskonferens. Till slut ändrade han sig efter förfrågningar från fotbollskanalen.se och klev ner från sitt hotellrum och gick igenom de flesta ämnen.

Kritiken i nya hemlandet har ju varit massiv men Sven-Göran Eriksson säger att han sover lugnt.

- Jag känner mig inte pressad alls. Det är som vanligt. Vi har en viktig match i morgon, och en ännu viktigare två veckor senare. Klart vi vill börja VM-kvalet bra, men pressen är varken mer eller mindre än i Sverige, Portugal eller Italien.
- Mexiko är ett enormt stort fotbollsland och vill vara nummer ett i den här delen av världen. De senaste åren har USA varit det bättre laget och det är länge sedan Mexiko slog USA.

Utifrån sett verkar det storma lite kring dig, hur är det i stormens öga?
- Jag har aldrig upplevt någon storm, de är mycket vänliga, mexikanarna. Jag stortrivs i landet, går ut och träffar folk, aldrig ett ont ord. Var stormar det? Där det alltid stormar, i pressen. Det var likadant i England och Sverige är det likadant, ännu värre eftersom man bara skriver av engelsk press och inte bryr sig om att kontrollera.
- Det är ganska lugnt. Det är klart att alla är besvikna över att förlora mot Jamaica och Honduras, och det är klart att pressen tar chansen att nypa till. Men så är det överallt.

Är det i Mexiko som i England?
- Lite samma sak. Förlorar man borta mot Jamaica och Honduras som vi gjorde är de inte snälla, men det ska de inte vara heller. Det som är bra i Mexiko är att man kritiserar fotbollen, det positiva är att det stannar där. I England visste man inte vad man var kritiserad för. Om det var fotbollen, privatlivet eller vad det var.

Du får vara i fred privat?
- De lämnar mig helt och hållet i fred, som det borde vara.

Om ni förlorar mot USA, då?
- Det är inget jag funderar på. Men den matchen byggs yupp väldigt stort i Mexiko, eftersom Mexiko inte vunnit på tio år i USA. Men faktum är att det är nio matcher och 27 poäng att spela om efter den. Så vi kommer att kvala in, det är jag helt övertygad om.

Hur starkt är Mexiko?
- Om vi har alla tillgängliga så har vi ett bra lag. Vi har ett lag som ganska enkelt borde kvala in till VM - och det kommer vi att göra. Det är jag övertygad om. Det är ett lag som bör bli bättre och bättre.

Det har vädrats kritik mot dina uttagningar av naturaliserade spelare - hur ser du på det?
- Jag kunde inte bry mig mindre. Det bryr jag mig absolut inte om. De har mexikanska pass, och enligt lag är jag tillåten att ta ut dem.
- Och jag tar ut dem om jag tycker att de är värda att tas ut.

Vad är det folk opponerar sig emot?
- Inte en aning.

Varför går det trögt då?
- Hemma har det gått jättebra. Borta är det svårt att spela. Läser man statistiken sedan 1957 mot de fem länderna vi ska möta i VM-kvalet så är det katastrofalt illa på bortaplan. Motståndarna blir bättre och bättre, starka och organiserade. Sen planerna.., det är en dålig ursäkt, men planerna är inte vad vi är vana vid i Mexiko.
- För att vara bra så behöver vi en bra fotbollsplan. Vi lever inte på fysik, utan på snabbhet och teknik.

Hur kommunicerar du med spelarna?
- På spanska. Dålig kanske, men jag pratar spanska. Även på presskonferenserna.

Vad betyder matchen mot Sverige?
- Det är alltid trevligt att vinna fotbollsmatcher. men som alltid är det svårt att spela mot Sverige. Jag vet att de inte har sina utlänningar med, och vi sitter i samma båt där. Vi har heller inga spelare från Europa med.
- Resultaten är alltid viktiga, men jag förlorar gärna mot Sverige och vinner mot USA.

Prestige med Lars Lagerbäck som du aldrig besegrat?
- Näe...eller prestige - ja, det är klart att det är. men det är inte så att jag går sömnlös för att jag aldrig slagit Sverige.

Ditt kontrakt går ut efter VM 2010, skulle du vilja fortsätta?
- Jag skulle kunna tänka mig det, men du pratar om ett och ett halvt år framåt i tiden och det är ett halvt liv ju. Jag trivs utmärkt, bra klimat, bra mat, stark ibland men bra och ett fantastiskt vänligt folk. Spelarna är oerhört disciplinerade, tror aldrig jag haft spelare med sådan attityd till träningar.

Hur realistiskt är det att du tar över det svenska landslaget någon gång?
- Haha, du får försöka överleva till 2010 först. jag har slutat med att planera framtiden, för det vet man inte. Sista exemplet på att planera framtiden var Manchester City.

Hur ser du på förvandlingen av Manchester City till en av världen rikaste klubbar?
- Tord (Grip), Hans (Backe) och jag kom dit ett år för tidigt! (skratt). Det är bara att gratulera dem, hoppas de kan ta upp jakten på de fyra stora.

Följer du England?
- I Mexiko är det som att vara i Europa. Du kan se Premier League, spanska ligan och italianska ligan. Vi har tre spelare i holländska ligan, och den ser vi också. Jodå, jag följer England.

Hur ser du på Fabio Capellos jobb?
- Capello gör ett jättejobb. Han har ett bra lag. Ja, England går till VM och där ska England vara.

Längtar du tillbaka till England?
- Nej, jag trivs så bra i Mexiko. Det är klart, det suger lite i tarmen när man sitter och tittar på Premier League. Det är fullsatt, tuta och kör och väldigt bra fotboll.

David Beckham var här tidigare men är utlånad till Milan - vad ska han göra?
- Jag skulle inte bli förvånad om han stannar i Milan. Det är en fråga om ekonomi, antar jag, för att lösa det problemet, men jag har en känsla av att han gärna vilja vara kvar i Italien och Milan.

Tror du Sverige kommer att få svårare att nå de stora mästerskapen med tanke på den generationsväxling som pågår?
- Jag följer svensk fotboll för lite för att känna till spelarna. Det kanske det är? Man kan inte begära att man ska gå till varje mästerskap. Henrik Larsson, ska han fortsätta?
- Jaha, det är bara att gratulera Sverige. Absolut. Åldern spelar ingen roll, han är fortfarande duktig. Då får generationsväxlingen avvakta lite.

Når Sverige VM 2010?
- Det tror jag. Det är alltid svårt att möta Sverige. Försvarar väldigt bra, fysiskt starka, oerhört organiserade.

Förvånad att Lagerbäck inte fått något anbud från utlandet?
- Har jag aldrig tänkt på. Ibland hör jag att han varit kritiserad, och det förvånar mig. Han och hans föregångare har gjort enorma resultat. Nio miljoner människor, man ska inte begära att man ska gå till slutspel varje gång - men det har de faktiskt gjort sen 2000.

Vad tror du om att återvända till Sverige och jobba inom fotboll på något sätt?
- Vet inte. Man får vara glad för varje år man hänger med nu. Man är inte 30 år längre. Men vem vet? Jag har slutat planera framtiden.

Publicerad 2009-01-28 kl 00:24
Annons
Annons
Annons