Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flera felskrivningar kvar vid Zlatan-statyn: "Fått titlarna skickade till mig från fotbollförbundet"

Sverige

"Ligue !" och "Fifa Club World Gup".
Det är fler än en felskrivning vid Zlatan Ibrahimovics staty.
- Jag har bara fått titlarna skickade till mig från fotbollförbundet och sedan har stenhuggaren överfört det till stenarna, säger skulptören Peter Linde till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Erik Hadzic

Zlatan Ibrahimovic fick i tisdags sin nya staty avtäckt utanför Stadion i Malmö. Ibrahimovic höll först en presskonferens ihop med bland annat Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och med konstnären och skulptören Peter Linde för att sedan möta en samlad folkmassa på Stadionområdet, där statyn för första gången gjordes synlig för allmänheten.  

- Den här statyn är en symbol för alla där ute som inte känner sig välkomna, som inte känner att de passar in, som känner att de inte ser ut som alla andra. Jag är beviset för alla där ute att allt är möjligt och om jag kan göra det kan vem som helst göra det. Jag är inte mer speciell än någon annan, sa bland annat Ibrahimovic i samband med avtäckningen.

Annons

Runt omkring statyn är även granitplattor, med Ibrahimovics klubbar och titlar inristade, utplacerade på marken. De har också fått ljus på sig, men i delvis negativ bemärkelse.

Kvällsposten rapporterade den 4 oktober, innan statyn blev avtäckt, att det på en granitplatta var inristat "FZ Internazionale" i stället för "FC Internazionale", som är det korrekta namnet på den italienska klubben. Efter att det blev upptäckt blev inristningen korrigerad till rätt stavning lagom till avtäckningen.

- Korrekturen hade han fått av fotbollförbundet. Så det var inte hans fel att statyn var felstavad, sa Linde till Kvällsposten då.

Men felskrivningar kvarstår än dock på andra granitplattor vid statyn.

"Ligue !" i stället för "Ligue 1", "Fifa Club World Gup" i stället för "Fifa Club World Cup" och "Trophée des Hampions" i stället för "Trophée des Champions”

Annons

Skulptören och konstnären Peter Linde menar att alla felaktigheter kommer att bli korrigerade framöver för att det ska vara rätt information.

- Det rättas ju lätt till. Det är inga problem. Det är bara struntsaker i sammanhanget. Jag kan inte förstå att det blir ett så stort nummer av det. Det är ju inte det viktigaste, säger Linde till Fotbollskanalen.

Linde berättar att Svenska Fotbollförbundet skickade ett mejl till honom med texterna som skulle ristas in i granitplattorna, vilket han sedan skickade vidare till stenhuggaren. Därmed menar han att stenhuggaren inte kan rå för felskrivningarna, i stället förbundet.

- Jag har bara fått titlarna skickade till mig från fotbollförbundet och sedan har stenhuggaren överfört det till stenarna. Jag vidarebefordrade texterna och de har skickat felstavningar som rättats till också. Jag vet ingenting om det. Det är inte så lätt med alla obegripliga titlar. Förbundet vet vad det ska vara, inte jag, säger han. 

Annons

Du vidarebefordrade bara förbundets text?
- Ja, jag vet inte vad det ska stå. Jag har aldrig hört talas om det, säger han och fortsätter:

- Stenhuggaren hade också skickat det på kontroll till fotbollförbundet och då trodde han att de hade gjort kontrollen, så jag vet inte vad det beror på. Jag vet inte vem som korrekturläser allt det där.

Linde vill inte att det framöver kastas ljus över felskrivningarna. Han menar att de snart kommer att vara korrigerade och korrekta.

- Det är inget man behöver bry sig om nu, titta på skulpturen i stället. Jag tycker inte att man ska göra någon stor grej av det. Det kommer att ändras. Allt kommer att rättas.

Ibrahimovics två ligatitlar med Juventus från 2005 och 2006 finns också med på en granitplatta - trots att Turinklubben blev fråntagen titlarna på grund av matchfixningsskandalen "Calciopoli", som Juventus var inblandat i och blev straffat för genom bland annat tvångsnedflyttning till Serie B.

Annons

Svenska Fotbollförbundet berättade redan under Fotbollsgalan 2016 att Zlatan Ibrahimovic skulle avbildas och få en staty som skulle stå utanför nationalarenan Friends Arena i Solna. I slutändan blev däremot, som bekant, statyn i stället placerad utanför Stadion i Malmö. Ibrahimovic sa då att det, från första början, var hans önskan.

Fotbollskanalen har under söndagen varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson och förbundets presschef Jakob Kakembo Andersson, samt sökt ordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, men utan att få kommentar. Kakembo Andersson har meddelat att Sjöstrand inte har möjlighet att kommentera ämnet under söndagen, medan Jansson har sökt representanter från förbundet som kan uttala sig om ämnnet.

Erik Hadzic

Erik Hadzic

Erik Hadzic

Erik Hadzic
Publicerad 2019-10-13 kl 19:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto