Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Förbundet vill kväsa maktkampen: "Var kanske så för ett år sedan"

Striden om ordförandeklubban utvecklades till en maktkamp. Nu kväser fotbollförbundet konflikten – med öppen och transparent kandidatur.
- Detta ska gå schysst till, säger valberedningens ordförande Börje Sandgren.

Under våren 2012 lämnar Lars-Åke Lagrell sin post som högsta höns inom SvFF. Ända sedan han meddelade sin avsikt att träda ned har det bakom kulisserna kampanjats, agiterats och propagerats för olika namn att efterträda hans 20-åriga styre.

Redan före nyår kunde fotbollskanalen.se rapportera att starka falanger var i full färd med att kratta manegen för sina favoriter till jobbet. Bland annat står förre MFF-toppen Bengt Madsen och Blåvitts Gunnar Larsson bakom den tidigare elitdomaren Karl-Erik Nilsson. Å andra sidan lanseras Uefas förre generalsekretare Lars-Christer Olsson av andra krafter inom svensk fotboll.

- Maktkamp, jo vi läste att ni skrev om det och det stämmer kanske att det var så för ett år sedan. Men så upplever jag inte att det ser ut i dagsläget, säger valberedningens ordförande Börje Sandgren till fotbollskanalen.se.

På tisdagen lanserades de fyra kandidater som öppet gör upp om vem som får Lagrells jobb. Anledningen till att SvFF går ut med namnen är just för att man vill föra debatten inför allmän beskådan – och på så viss hoppas slippa ränksmideri och smutskastning.

Utöver Lars-Christer Olsson och Karl-Erik Nilsson finns även Susanne Erlandsson och Jörgen Eriksson, båda från förbundsstyrelsen, med på listan.

- Vi vill se en öppen och bra diskussion. Det är därför vi i valberedningen uppmanat kandidaterna att gå ut dels med att de vill bli ordförande och dels varför de vill bli det. Det är ett schysst sätt att argumentera på, säger Sandgren.

De fyra som nominerats har alla fått skriftligt stöd av olika regionala distrikt och röstberättigade inför årsmötet 2012. Men exakt vilka som backar upp kandidaterna eller vem som har störst support vill Börje Sandgren inte redogöra för.

- Det tänker jag inte svara på i dagsläget. Hittills har vi bara kommit så långt i processen att vi kunnat presentera dessa fyra, och att de gått med på att träda fram.

Vad avgör vem ni ställer er bakom i slutändan?
- Dit har vi en lång väg att vandra fortfarande. Ambitionen är att vi i valberedningen ska enas om en kandidat. Vi ska utse en person och nå enighet kring honom eller henne. För att kunna göra det måste vi först ta till oss vad dessa fyra har att delge oss, vad de tycker om svensk fotboll, vilka hjärtefrågor de vill driva och så vidare.

- Sedan vill vi ha en bred majoritet för den kandidat vi föreslår.

Och så måste ni stämma av med distrikten kring vilken kandidat de förordar?
- Naturligtvis. För att nå en enighet får vi efterhand höra oss för med alla som är delaktiga i det här valet. Det kan bli så att några stycken kämpar in i det sista, kanske faller kandidater bort efterhand om de inser att de får svårt att nå en majoritet för egen del, säger Sandgren.

Publicerad 2011-09-06 kl 17:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons