POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Första fällningen för matchfixning - försökte muta superettanspelare

Foto: SCANPIX

En 25-årig fotbollsspelare döms av Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta inför en match i superettan 2013.

Det är första gången en idrottare döms för mutbrott i Sverige. Domen kommer att överklagas.

25-åringen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. Mannen anses ha medverkat till att försöka muta tre spelare i IFK Värnamo inför en match mot Gais. Han spelade inte själv i någon av klubbarna.

De tre spelarna sade nej till att medverka i en läggmatch. Några dagar efter kontakten med 25-åringen blev de uppsökta av två okända män, som både erbjöd betalning och hotade dem. De stod ändå fast vid sitt nej.

I stället talade de tre med sin klubb, vilket ledde till polisanmälan och att Svenska spel stoppade spelet på matchen. Gais vann till slut med 2-0.

25-åringen åtalades för grovt givande av muta, men friades i Jönköpings tingsrätt. I överklagan till Göta hovrätt gjorde åklagaren ett tillägg om medhjälp till brottet givande av muta. Hovrätten dömer nu 25-åringen för detta och finner det bevisat att "de två kontakterna med spelarna varit ett led i en samordnad aktion med syfte att IFK Värnamo skulle förlora matchen".

Kan öka medvetenhet
Johan Claesson, jurist på Riksidrottsförbundet och samordnare mot matchfixning, anser att domen har ett viktigt signalvärde.

- Den visar att det lönar sig att man kliver fram och berättar om såna här saker inom idrotten. Dessutom visar den folk som sysslar med matchfixning att detta faktiskt inte är något man kan göra hur som helst utan att bli straffad, säger han.

Kammaråklagare Johan Lindmark, som drivit målet, tror att domen ger en ökad medvetenhet inom idrottsrörelsen om att matchfixning förekommer även i Sverige.

- Nu kan vi få en mental beredskap för att klubbar och spelare kan råka ut för detta, tror Lindmark.

Två ville fria
25-åringens advokat, Anders Tolke, är besviken över domen och kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Två ledamöter i hovrätten ville fria 25-åringen. De anser att kopplingen mellan honom och de två okända männens agerande är för svag.

25-åringen var även åtalad i en liknande rättegång nyligen, tillsammans med fem andra män. Alla friades i tingsrätten, men åklagare Johan Lindmark funderar på att överklaga.

FAKTA: MISSTÄNKTA LÄGGMATCHER

Matchfixning

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher. Två fall har gått till domstol.

2012-2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstanke om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisens utredningar ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han döms nu av Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013/maj 2014: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. Totalt åtalas sex män för att på olika vis ha påverkat resultaten. Alla frias, men åklagaren funderar på att överklaga.

Publicerad 2015-11-05 kl 15:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto