Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Granqvist: Har varit nära länge

Diverse kaféer i Groningens kullerstensbelagda gamla innerstad.
Hur har de blivit länkar i en lång händelsekedja?
Allt började en kväll i Malmö, med en galen tackling mot San Marino.

Olof Mellberg gick in med dobbarna före. Rött kort, avstängd i årets viktigaste landskamp. Sedan dess har svenska medier vallfärdat till Groningen. För att prata med en spelare som antas ta Mellbergs plats i EM-kvalet mot Holland i Amsterdam om en vecka.

Andreas Granqvist skrattar åt dramaturgin.
-Det har varit extremt mycket, det måste jag säga. SVT har varit här, TV4 och en massa tidningar. Det är skoj, men det kan bli lite mycket också.

Jobbigt?
-Inga problem, jag förstår ju situationen med Mellberg avstängd och en ny spelare som ska spela. Klart att det är intressant inför en viktig match, säger Sveriges just nu mest omtalade mittback.
Det är tur att han gillar att ta en kopp eller två. Stamhaket heter News Café och det är här han ofta ger sina audienser.

Intresset illustrerar samtidigt något annat. Att det finns två landslag i en landslagstrupp. Ett som spelar, ett som sparrar. Och några spelare i gränslandet mellan dessa.
Vem bryr sig om spelaren längst bak i landslagstruppens kö, den där som den så kallade "allmänt sportintresserade" pekar på och säger: "Han ser bekant ut men vad heter han nu igen?"
En sån som Granqvist fram till inhoppet mot San Marino. Nu har namnet fått ett ansikte och ansiktet fått en namn.
-Så är det ju. Vi lever i en bransch där det är tuff konkurrens. Ena dagen är man jättehet och andra lite mer kall.

-Och för tillfället känns man ganska het, säger Granqvist.
Han har inte koll på hur många gånger han kramat om flickvännen och åkt i väg för att komma hem igen utan att ha fått spela en minut.

Blev det inte motigt till slut att åka till en landslagssamling?
-Det gäller att bita ihop, inte gräva ned sig. Det är klart att man var besviken ibland, speciellt efter vissa träningsmatcher under Lars Lagerbäck och Roland Andersson när man inte fick chansen i en halvlek eller så.
-Men det är inga "hard feelings". Vi pratade om det. De ville inte byta mittbackar.

Ett lyxproblem? På sätt och vis. Men Granqvist är en ambitiös yrkesman. Och som alla ambitiösa yrkesmän vill han visa vad han kan. Inte sitta och "dricka kaffe på läktaren med Richt" som förbundskaptenen Erik Hamrén kärnfullt formulerade Granqvists landslagskarriär efter inhoppet mot San Marino.

Jonas Olsson spelar regelbundet i Premier league, Petter Hansson har väldig rutin...
motivera varför just du ska ersätta Mellberg.
-Jag känner att jag var med från första början, att jag utvecklats enormt mycket och att Eriks spelidé passar mig. Han vill ha spelande mittbackar som för fram bollen. Jag har varit nära länge nu, varit med mer än Jonas.
-Jag känner att det kan vara min chans nu och jag hoppas jag får chansen, tar chansen och gör bra ifrån mig, både för egen skull och för lagets.

Hur är det nu, har du druckit mycket kaffe med landslagschefen Lars Richt på läktaren?
-Jo, det har blivit några koppar, men framförallt har vi spelat kort.

TT

Publicerad 2010-10-04 kl 15:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons