POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
11å

Haan ska överlista Lagerbäck

Hårdför med ett ruggigt skott som spelare.
En tuffing även som tränare - något som Henrik Larsson fick känna på en gång i tiden.
Vem?
Arie Haan - holländaren som ska få ordning på Albaniens landslag.

De dyker upp överallt, holländarna i utländsk tjänst - och helst som hjärnorna som räknar ut hur de ska stöka till det för Sverige.
Guus Hiddink byggde ett Ryssland som körde över landslaget i Innsbruck och tog Europa med storm i somras. Två år tidigare sög Leo Beenhakker muntert på en av sina cigaretter när hans taktiska skicklighet gav Trinidad 0-0 i VM-mötet i Dortmund.
Likt Beenhakker har Haan ägnat de senaste 20 åren åt ett vagabondliv. Stoppen i olika klubbar och landslag har oftast varit korta.

"Kultur och tradition"

Till skillnad från Hiddink och Beenhakker har han inte nått de stora framgångarna.
Men förbundskaptenen Lars Lagerbäcks respekt för Haan och de holländska tränarna är påtaglig. På fredagens presskonferens hyllade han deras internationella framgångar med olika landslag.
-Det säger en hel del om holländsk fotboll och deras tränarutbildning och vilken hög nivå den håller. Det är en kultur och tradition att de har en väldigt bra tränarutbildning.
Hittills har Haan inte hunnit sätta några markanta avtryck som bas för Albanien. Sedan han tog över i januari har landslaget bara spelat två landskamper, den senaste gav 2-0 hemma mot Liechtenstein. Men de rapporter Lagerbäck fick från den matchen var varnande.

Bänkade "Henke"

-Jag skulle säga att de har den typiska traditionen från Balkan med individuellt skickliga spelare. De har en stomme i bra ligor och klubbar. I den individuella skickligheten håller de hög klass. Det är ingen lätt motståndare, speciellt inte här nere. Det vet vi sedan tidigare. Albanien är ett betydligt bättre lag än det är rankat (101:a i världen).
-Det är viktigt att vi inte tror att vi är mycket bättre än Albanien och kör en tokoffensiv. De är tillräckligt bra för att straffa oss, säger Lagerbäck.
Och så var det det där med Haan och Henrik Larsson. Den snart 60-årige holländaren - VM-spelare 1974 och 1978 - hade stor del i att Larssons karriär tvärt ändrade kurs sommaren 1997. "Henke" fick mest nöta bänken under Haans tränartid i Feyenoord.

TT

Publicerad 2008-09-05 kl 20:36
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå