Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Håkan Ericson om U21-lottningen och John Guidetti: "Den här gruppen ser inga begränsningar"

Håkan Ericson, 54, är på plats i Prag för lottningen till U21-EM.
Fotbollskanalen.se har pratat med U21-bossen om förväntningarna inför turneringen, kontraktsfrågan – och John Guidetti, 22. 
– Den här gruppen ser inga begränsningar i någonting, säger Ericson.  

Det är mer än sju månader kvar till U21-EM i Prag. Turneringen som John Guidetti & Co kvalificerade sig till efter bragden på Örjans vall.

Ikväll (18.00) lottas gruppspelet till turneringen. Under onsdagskvällen flög förbundskaptenen Håkan Ericson, assistenten Andreas Pettersson och överledaren Lars-Erik Hemgren ner till Prag.

Innan lottningen drar igång kommer trion inleda planeringen inför mästerskapet som spelas i Tjeckien i slutet av juni.

– Vi har faktiskt en svensk kontakt som blir vår agent där nere. Han ska visa oss ett par hotell på förmiddagen, sedan har Uefa ett sådant upplägg att man åker runt till ett par ställen som de rekommenderar. Så vi ska kolla en hel del anläggningar, säger Håkan Ericson till fotbollskanalen.se.

Uefa rekommenderar hotell och sedan får lagen chansen att välja efter seedning. Eftersom Sverige är rankat som sjunde lag (av åtta) i turneringen kollar ledningen även hotell på egen hand.

– Vi får stå i kö och vänta på det som blir över. Det är därför vi gör egen research också ifall vi känner att vi inte är nöjda så har vi andra alternativ. Vi har ju lite önskemål om geografiskt läge, gym och sådana saker.

Sverige är tillsammans med Danmark, Serbien och Portugal oseedat. Tjeckien och England är toppseedat och placeras in i varsin grupp medan Tyskland och Italien finns i den andra seedningsgruppen.

– Det där är inget vi kan påverka och inget jag lägger energi på, sedan är det svårt att hitta något dåligt lag i ett slutspel i EM, så det är bara invänta och se, säger Ericson när fotbollskanalen.se. frågar om drömlottning.

Håkan Ericsons tid som förbundskapten som U21-förbundskapten har understundom kantats av små som stora problem. Efter vinsten i playoffet mot Frankrike räknade förbundskaptenen upp saker som gått emot laget och nämnde allt ifrån skador, avstängningar och avhopp till försenade flygplan och leriga planer i öst. 

Men Ericson har fått med sig laget och svarat för flertalet imponerade insatser som kröntes med bragden på Örjans vall.

– Det finns några starka själar i den här gruppen som driver sig själva. Det är oerhört värdefullt i en grupp. Sedan jobbar vi väldigt mycket med olika detaljer och försöker vara förbredda på allt. Vi har tydliga planer hur vi ska agera i olika situationer och skeenden. Sedan handlar det om att putta in en jäkla massa självförtroende. Vi gjorde ändå sju mål i de två avgörande kvalmatcherna och det är klart vi har med oss en känsla att allt är möjligt.

Han fortsätter:

– Vi har också minimerat spelare och individer som inte har den här drivkraften. Spelare som kanske haft en mer negativ attityd. Det är väldigt farligt att ha i en grupp.

Hur viktig är John Guidetti för den här gruppen?

– Jag tycker han är oerhört viktig. Dels för det han presterar på planen, men han har också en viss stjärnstatus och är kanske den som brinner för det här allra mest. De senaste matcherna upplever jag att han inte gjort det för egen del och sin egen karriär. Han brinner så mycket för gruppen och efter att ha missat EM två gånger bestämde han sig för att göra allt för att ta den här gruppen till EM. Han påverkar det här varenda minut med sitt sätt att vara på träningarna. Han ser unga spelare och lyfter fram dem.

Hur stort är det att ta sig till EM?

– Jag tycker det är stort. Det är 10 år sedan vi kvalificerade oss senast. Man kan också se den fantastiska effekt och utslag det blivit på leveransen till a-landslag efter de två EM-slutspelen vi varit med i under den senaste 10-årsperioden. Det är en viktig del för svensk fotboll. Sedan att vi slog ut ett lag som Frankrike ger oss bra förutsättningar att kliva in i den här turneringen med en väldigt stor respekt, men också en stor tro på oss själva.

Vad är målsättningen?

– Du kommer inte få mig att säga att jag tror att vi kommer vinna EM, men du kommer inte få mig att säga att jag inte tror på det heller. Vi är ganska klara över vad vi kan, varför ska vi sätta begräsningar på någonting?

Ericson belyser just förmågan att göra det omöjliga möjligt som gruppens stora styrka.

– Vi har visat att det är möjligt och att sätta begräsningar är dumt. Den här gruppen ser inga begräsningar i någonting. Det är bara ta vara på den energi som finns och hoppas att den finns kvar i sommar. Det är jag övertygad om att den gör.

Håkan Ericsons kontrakt löper över EM-slutspelet i sommar, men både förbundet och Ericson vill förlänga avtalet. I Sportbladet berättade landslagschefen Lasse Richt att ambitionen är att förlänga avtalet – men förhandlingarna är inte inledda.

– Nej, det har varit så hektiskt. Vi ska ha en diskussion om förlängning i slutet av november eller början av december, säger Ericson till fotbollskanalen.se.

Håkan Ericson om …

… Isaac Kiese Thelin och John Guidettis i a-landslaget:
– Det är lättare att värdera en spelares prestationer när man gör det mot riktigt bra motstånd (som mot Frankrike). Jag är helt säker på att det var en viktig pusselbit för Erik när han tog ut John och Isaac. Han såg att deras insats mot Frankrikes miljardbacklinje. Du får ett kvitto på att man duger även i större sammanhang. Det blir lättare att det beslutet då.

… U21-spelarnas chanser att ta klivet till a-landslaget:
– Att spela EM kan vara en katalysator. Skulle vi göra liknande insatser i EM som mot Frankrike så ökar det spelarnas möjligheter att komma med. Det finns en väldigt stor potential i den här gruppen hos ett väldigt stort antal spelare. De har inte bara fotbollskunskapen, utan även den mentala kapaciteten och drivkraften att anta de här utmaningarna.

… reaktionerna efter playoff-matchen mot Frankrike:
– Det var väldigt mycket reaktioner. Det känns som man gjort någonting som är väldigt viktigt. Många uttrycker spontan glädje, dels de som jobbar med fotboll, men också de som följer fotboll. Det har fått stor genombrottskraft och det har höjt självförtroendet på många fotbollsarbetare i Sverige.

Publicerad 2014-11-06 kl 16:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons