Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Hamrén gör som Lagerbäck - sätter mittfältare som backar

Är du 13-14 år gammal och vill bli landslagsman i fotboll?
Bli ytterback.
-Jag hade aldrig varit här om jag inte skolats om till back, säger Behrang Safari inför onsdagens landskamp mot Wales.

Lars Lagerbäck flyttade ner mittfältaren Mikael Nilsson till högerbacken. Den före detta förbundskaptenen fick till och med yttermittfältaren Niclas Alexandersson att spela VM i den positionen.
Efterträdaren Erik Hamrén har också svårt att hitta naturliga kandidater, och väljer mittfältaren Sebastian Larsson mot Wales.
Inte mot Larssons vilja - men nästan.
-Det är ju roligare att spela på mittfältet, roligare att vara högre upp i banan och vara mer delaktig i spelet. Som back är inte spelet med boll det svåra, det är spelet utan boll som är det viktiga. Jag gillar att vara med och skapa saker framåt, och det gör man inte som back på samma sätt, säger Sebastian Larsson.
Men hur kommer det sig att det finns så få naturliga ytterbackar och varför har positionen så låg status?

Vänsterbacken Behrang Safari försöker förklara:
-Det var när Sören Åkeby var tränare i MFF som han flyttade ner mig. När jag först blev omskolad tyckte jag inte det var roligt, "vem tycker det är kul att vara back, liksom?", men nu tycker jag det är hur kul som helst och vill helst inte spela någon annanstans, säger Safari.

-Man försöker ju hitta en spelare som både är bra defensivt och som kan följa med upp i de flesta anfallen, i dagens fotboll får man stort ansvar som ytterback och det gillar jag.
Sebastian Larsson kan nog komma att gilla det längre fram.
Han sade i vart fall inte nej när frågan kom upp.
-Hamrén ringde mig och frågade hur jag ställde mig till att spela där, om jag tyckte det skulle vara katastrof. Och det tyckte jag inte. Och eftersom jag kanske bara gjort sex-sju matcher i karriären som back så ska det faktiskt bli intressant att se hur det går. Men det är roligare att vara mittfältare.
Matchen mot Wales spelas på onsdagen.

TT

Publicerad 2010-03-02 kl 18:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons