Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Hamrén och Sundhage poserade med Sverigedemokraterna: "Visste inte vilka de var"

Erik Hamrén och Pia Sundhage poserade med Sverigedemokraternas ungdomsförbund och drog igång en rejäl storm.

- Jag hade inte en aning om att de var från Sverigedemokraterna, säger Erik Hamrén till fotbollskanalen.se

Förbundskaptenerna Pia Sundhage och Erik Hamrén i Visby för att medverka i olika sammanhang under politikerveckan i Almedalen.

Under besöket poserade de båda på bild med några lag från de politiska partiernas ungdomsförbund, däribland Sverigedemokraternas - något som fick många som tyckte att Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik inte är förenlig med SvFF:s verksamhet att reagera starkt.

Fotbollskanalen når Erik Hamrén senare under dagen och han beskriver händelsen så här:

- Vi gick runt här i Visby och det var många som frågade om vi kunde vara med på bild, jag har inte för vana att fråga vilka politiska åsikter folk har och jag hade ingen aning om att de var från Sverigedemokraterna. Jag  har varit med på väldigt många bilder, det är en del av mitt jobb att ställa upp. Det skulle inte gå att fråga alla var de står politiskt, säger Erik Hamrén

Så ni lade inte märke till att de hade tröjor där det stod SDU?

-  Nej inte alls, som jag sa, det blir väldigt många bilder och jag vill ställa upp för alla. Sen hade de skrivit att vi hade coachat dem eller nåt sånt, och det har vi inte gjort.

Hur känns det att de skrev så i samband med bilden?

-  Det är irriterande och det gör mig besviken. Jag visar dem respekt och då vill jag ha respekt tillbaka. Det kanske är en filosofi de har att vilseleda. Det känns trist.

Hur ser du nu på att ni poserade tillsammans med SDU?

- Som jag sa, jag kan inte fråga alla innan var de står politiskt.

Men i efterhand, hur upplever du att bli förknippad med en politik som det fastslagits  i Granskningsnämnden kan kallas främlingsfientlig och som av många anses vara direkt rasistisk?

- Hade jag vetat det i förväg kanske jag inte hade ställt upp. Jag delar inte deras uppfattning politiskt i alla fall, säger Hamrén.

Till bilden på SDU och förbundskaptenerna skriver William Hahne att de coachats av Sundhage och Hamrén. Många krävde en förklaring till hur det kom sig att de ställt upp på bild med SDU. SvFF:s presschef Niklas Bodell svarar Fotbollskanalen.se:

- Frågar du mig så är det givetvis djupt olyckligt att de använder det i sina alldeles egna syften. Men vi kan omöjligt fråga de hundratals personer som vill ta bild vilken politisk tillhörighet de har. I det här sammanhanget hann vi inte och upptäckte inte det innan det var för sent. Det är såklart väldigt olyckligt. 

Pia Sundhage är i efterhand mer direkt ångerfull än Erik Hamrén.

- Det var en stor miss från vår sida. Hade jag sett att de hörde till SD hade jag aldrig ställt upp. Deras politik är helt knasig, säger hon till Expressen.

Bland de som inte gillade att förbundskaptenerna poserade med SDU var Tony Ernst, ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen, "Om inte bilden är ett montage och de inte har VÄRLDENS BÄSTA bortförklaring så tycker jag, som SFSU:s ordförande, att bägge måste avgå nu", skrev han på Twitter.

Publicerad 2014-07-02 kl 13:08
Annons
Annons
Annons