Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här dyker JDT upp under EM: "Det oroar mig lite"

Sverige (herr)

DÜSSELDORF. Jon Dahl Tomasson är på plats under EM.
Främst för att scouta Sveriges kommande motståndare Slovakien.
- Det gör ont att Sverige inte är här, säger han till Fotbollskanalen.

8:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TV4.

Se intervjun med Jon Dahl Tomasson i spelaren.

Sveriges landslag kvalificerade sig inte för EM. Men nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson är på plats i Tyskland under turneringen oavsett. Han är här tillsammans med sin assistent Remy Reijnierse.

Under fredagen tog de sig till Düsseldorf för att scouta Blågults kommande motståndare i Nations League, Slovakien - i deras möte med Ukraina.

Fotbollskanalen träffade Dahl Tomasson utanför matcharenan en stund innan avspark. Då berättade han om sitt EM-besök.

- Först och främst älskar jag fotboll. Sen har vi ett lag som vi möter i Nations League här också. Och jag tycker att det är fantastiskt att se fotboll när det är ett mästerskap. Det har varit en bra turnering hittills. Många mål, öppna matcher och mycket underhållning, säger Dahl Tomasson.

Annons

- Ibland kan man vara rädd för de där 0-0-matcherna i mästerskap men fotboll spelas för supportrarna. De borde bli underhållna. Så här långt har det varit så. Jag har njutit av matcherna jag sett hittills.

Slovakien vann mot Belgien i sin EM-premiär och Sverige har god koll på laget.

- Vi har sett sex Slovakien-matcher via datorn redan och vi har även sett Belgien-matchen, då de fick ett fantastiskt resultat. De gjorde mål tidigt och försökte döda matchen efter det. Vilket de gjorde ganska bra. Belgien hade många chanser att göra mål men självklart är Slovakien ett bra lag. Det visste vi, så klart. Det är inga dåliga lag i ett EM.

Blev du orolig när du såg segern mot Belgien?
- Nej, jag oroar mig aldrig. Självklart är det ett bra lag. Det såg vi redan när vi mötte Albanien (som också deltar i EM). Folk tror att de ska vara en ”walk in the park”, men självklart är de inte det. De har bra spelare och spelade ju 2-2 mot Kroatien. De ledde mot Italien. Så det är bara bra lag här. 

Annons

- Så jag är inte orolig men jag tittar bara realistiskt på det vad gäller vilket motstånd vi ställs mot.

Du var inte förbundskapten under EM-kvalet men hur är det att vara här och inte delta?
- Man vill alltid vara involverad. Det här är en fantastisk turnering. Alla de bästa länderna är här. Det känns ledsamt att Sverige inte är på den här nivån för tillfället. Vi bygger något nytt. Vi har precis börjat med det.  

- Men det gör ont när ett land som Sverige missar ett mästerskap. Det gör ont. Men resultaten ljuger aldrig och det är så klart en trend vi försöker förändra. Vi försöker implementera ett nytt spelsätt, vi testar spelare i olika positioner, vi lär känna spelarna och vi söker efter svar.

Vad har du sett för typ av fotboll, tycker du? Har du sett den moderna anfallsfotbollen som du vill spela med Sverige?

Annons
- Det har varit en fantastisk attityd från många lag. En väldigt positiv attityd. Det har inte varit några 0-0-matcher så här långt och normalt sett brukar det vara många. Vissa mästerskap genom åren har vi ju kallat för tråkiga men jag tycker inte att det här har varit tråkigt. Det har varit öppna matcher, många mål och några fantastiska distansskott som blivit mål. 

När Dahl Tomasson annars summerar sin första tid, de två samlingarna i mars och juni, med det svenska landslaget är han positiv.

- Vi har spelat fyra matcher mot fyra väldigt bra motståndare. Vi har förlorat tre av dem. Vi hatar att förlora men å andra sidan: är vi så långt ifrån? Troligtvis inte. Vi analyserar alltid våra matcher så klart och det är ju så att baklängesmål alltid kostar. Vi behöver också vara mer kliniska framför mål, och vi behöver försvara bättre innanför och utanför vår egen box.

Annons

- Men senast förlorade vi mot Serbien, ett lag som var på väg att ”peaka” inför ett EM. Vi förlorade även mot Danmark. Men vi kunde nog ha vunnit mot båda de två lagen, som ”peakar” inför ett EM. Jag är extremt positiv inför framtiden.

Dansken utvecklar:

- Ibland, och det är faktiskt lite oroande, kan folk prata om ”ett svagt Danmark” eller ”ett svagt Serbien”. Nej, de är inte svaga. Inte när de ska till EM. Inte alls. Det kan oroa mig lite, vad gäller de där förväntningarna. Vi är inte där än. Vi bygger för framtiden.

Är det för stora förväntningar i Sverige?
- Jag vet inte. Jag älskar förväntningar och det är viktigt att de finns, för Sverige har en fantastisk fotbollshistoria. Men vi måste också vara ärliga: när man missar VM, EM och ramlar ner i Nations Leagues C-division så är inte det positivt. Det är en trend vi måste vända på och vi har börjat implementera vår attackfotboll. 

Annons

- Jag är säker på att när Nations League startar i september så kommer vi vara i en annan fas. Nu har vi varit i en förberedelsefas där vi byggt. Vi kommer fortsatt bygga i september men vi kommer också vara redo för Nations League.

Drömmer du om medaljer med Sverige, som Danmark gör nu?
- Just nu drömmer jag om att bygga det som vi startat bygga. Vi har sett olika spelare i olika positioner, och sett dem spela en helt annan typ av fotboll. Det är en utmaning. Men jag har gillat det jag sett. 

- Jag är också extremt nöjd med en sak mot Serbien senast. Det var sista matchen inför semester och vi hade faktiskt många spelare som spelade med smärta. Då kan det lätt bli så att man lämnar återbud. Det gjorde inte killarna. De vill vara en del av det vi gör och de vill det bästa för Sverige. Det säger mycket om andan och mentaliteten i gruppen.

Annons

Dahl Tomasson avslutar:

- Man kan alltid drömma men just nu bygger vi saker. Vi vill se utveckling. Det har vi sett över de fyra matcherna vi spelat.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Publicerad 2024-06-21 kl 14:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto