Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Intresset för elittränarutbildning ökar bland kvinnor: "Ett sätt att visa att vi kan"

Sverige

Antalet kvinnor som vill utbilda sig till elitfotbollstränare har ökat markant.
2021 deltog en kvinna i utbildningen, inför 2023 har det kommit in 210 ansöknignar.
Det är hur coolt som helst, säger Jessica Hult, en av 96 antagna.

Foto: Bildbyrån

Det är rekordmånga kvinnor som har sökt till 2023 års elittränarutbildning, Uefa-B. I fjol var det bara en kvinna som deltog - nu har Svenska Fotbollsförbundet fått in 210 ansökningar. 

Initiativet Tränarlyftet, ett samarbete mellan Svenska Fotbollsförbundet och en sponsor, är med och finansierar utbildningsplatser för kvinnor och icke-binära.

Vi har kämpat länge för att få fler tjejer och kvinnor att bli tränare. Ett hinder för att utbilda sig har varit ekonomin. I somras kunde vi ha en stor nätverksträff i samband med när Sverige mötte Brasilien på Friends Arena. Då kom över hundra personer, så vi har jobbat offensivt, säger Per Widén, chef för utbildning- utvecklingsavdelningen på SvFF.

ANNONS

En av kvinnorna som deltog på träffen i somras var Jessica Hult från Mönsterås. Efteråt bestämde hon sig för att söka elittränarutbildningen. Det var hon inte ensam om. Tidigare har man haft 24 finansierade platser, 2023 fyrdubblas det. Jessica Hult är en av totalt 96 kvinnor.

- Det är hur coolt som helst. Förutom att det är en bra utbildning så är det bra att de satsar på tjejer så att man får tjejer omkring sig. Det är mestadels män annars, säger Hult till Fotbollskanalen.

Jessica Hult har flera tränarutbildningar i ryggen. Snart ska hon ta över Mönsterås GoIF:s flickor 08/09. 

Jag älskar ju fotboll. Jag älskar att träna, att vara tränare och att lära ut. Nu vill jag fortsätta och längre fram kanske bli tränare för något äldre lag eller ett lag högre upp.

Om allt går enligt plan kommer Sverige ha 96 nya kvinnliga tränare efter utbildningen. 

ANNONS

Det är en outnyttjad resurs för svensk fotboll att inte ha kvinnor i ledarpositioner. Fler kvinnliga tränare blir fler kvinnliga förebilder. Förhoppningsvis kan det få fler tjejer att fortsätta spela fotboll. Men vi får inte glömma att också pojkar får kvinnliga förebilder. På sikt hoppas vi se fler kvinnor som tränar på högre nivå både på herr och damsidan, säger Per Widén på SvFF.

Enligt Svenska Fotbollsförbundet är sex procent av svenska fotbollstränare på elitnivå kvinnor. Hult håller med om att det behövs fler kvinnliga förebilder inom svensk fotboll.

- Det blir ett sätt att visa att tjejer kan vi med, säger hon.

Om du får drömma fritt, vilket lag skulle du vilja träna?
- IFK Göteborgs damlag, avslutar Jessica Hult.

Publicerad 2022-12-02 kl 14:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto