Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jonevret om karriären, varför Janne inte ringer och att vara bortglömd: "Sverige är väl inte glödhett"

Sverige

Kjell Jonevret, 59, känner sig bortglömd.
Den SM-guldmeriterade tränaren medger dock att det delvis är hans eget fel - men än är karriären inte över.
- Jag kan tycka att det är lite slöseri, att ingen klubb använder mig, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Kjell Jonevret.

Hösten 2019 tog han över ett krisande Brommapojkarna i superettan. Uppdraget varade i cirka tre månader innan det tog slut, och sedan dess har det varit tyst.

Vad gör Kjell Jonevret i dag? När Fotbollskanalen når tränarprofilen tar han sig gärna tid.

- Ja, vad gör jag egentligen…, inleder han.

- Jag jobbar lite i BP. Jag har suttit i styrelsen där (ledamot) i ett antal år och varit sakkunnig i fotbollsfrågor. Bollat med de som styr. Sen jobbar jag med ett par ledarskapsgrejer, bland annat har jag en grupp duktiga tränare som jag försöker hjälpa.

Talangutveckling för tränare, typ?
- Ja, det skulle man kunna säga. Inga i BP, utan andra tränare. Det är ganska duktiga tränare som jag coachar i ledarskap.

ANNONS

Tränare med potential att nå toppnivå i Sverige?
- Det skulle kunna vara allsvenska tränare, absolut. Men det får man se. Jag vet inte hur mycket jag vill prata om det egentligen, men det är yngre tränare. Janne Andersson skulle inte ringa mig direkt, haha. Det handlar mer om att jag ska hjälpa till med min erfarenhet och rutin. Jag menar ju på att jag är en bättre fotbollstränare och ledare i dag än vad jag var för tio år sedan.

Fotbollstränare, ja. Ser Kjell Jonevret sig fortfarande som tränare - eller har han lagt blocket på hyllan?

- Både och.

Det får du utveckla.
- Jag är inte särskilt aktiv. Jag har inga agenter som ringer och jagar uppdrag åt mig. Efter jobbet i Sydafrika (Orlando Pirates 2017) hade jag varit utomlands länge. Innan dess var jag tio år i Norge (Molde 2007-2010, Viking 2012-2016) och en liten sväng med landslaget där emellan. Då kände jag att det var skönt att komma hem, det var barnbarn och så där.

ANNONS

Jonevret fortsätter:

- Just då kände jag att jag inte ville göra något annat, men sen har det ringt lite klubbar då och då. Skulle det komma något som gör att jag känner: "Wow, vad kul"? Då hade jag tänkt till. Jag känner att jag har mycket kvar att ge och tror som sagt att jag är en bättre tränare i dag.

Vilka klubbar är det som har ringt?
- Sverige har väl inte varit glödhett, så kan jag säga. Där ska man helst vara ganska ung. Det har varit trenden i alla fall. Annars går det ganska snabbt innan man blir bortglömd. Det har varit klubbar i Norge, både högsta- och andraligan. Men det är samma där: Ska jag dra i väg igen? Då vill man att det ska vara något spännande. Något som kittlar lite extra.

Vad "kittlar lite extra" då?
- Det behöver inte vara Rosenborg, jag gillar att slå ur underläge. Klubbar som Brann eller Oslolagen, det skulle kittla. Men jag har inte jagat jobben, jag bara säger att det finns roliga utmaningar i de klubbarna. Eller Start, som jag har pratat med några gånger. En stor fin by med fotbollstradition men som har svårt att få till det.

ANNONS

- Men jag skulle vara öppen för att träna i Sverige också.

Kjell Jonevret är antagligen mest känd för att ha lett Djurgården till dubbla cupguld och ett SM-guld 2005. Det var några år sedan, förvisso.

Men redan bortglömd?

- Jodå, jodå. Lite grann så är det.

Hur känns det?
- Både och. Det är ganska skönt att gå ute och ingen känner igen en. Åren i Djurgården var mycket "heja Djurgårn" eller "dra åt helvete". Men jag kan faktiskt tycka att det är lite slöseri, att ingen klubb använder mig. För jag vet att jag skulle kunna göra bra grejer.

- Med det sagt så är det lite mitt eget fel också, för jag har inte varit aktiv. Sen var det en period efter att jag kom hem från Sydafrika som jag fick en stämpel att jag bara skulle kunna tänka mig "bra klubbar", men jag gillar utmaningen mer än klubbnamnet.

Fotbollen utvecklas i ett rasande tempo. Den numera 59-årige Jonevret påstår dock att han inte har haft några problem med att hänga med i olika "trender".

ANNONS

Samtidigt är han tydlig med att han inte skulle spela, citat, "Sirius-fotboll" om han får chansen att ta plats vid tränarbänken igen.

- Jorå, absolut. Jag hänger med. Men jag skulle inte tillåta mitt lag spela som Sirius gör i eget straffområde, nej. Men annars… Jag har spelat alla möjliga typer av spelsystem även om det är mer "platsgräsfotboll" numera. Men jag skulle absolut kunna spela modern fotboll. Så längesen var det inte jag tränade ett lag!

Hur hoppas du framtiden ser ut?
- Jag är öppen! Är det något lag som har problem, då är jag öppen.

Utöver Djurgården, BP, Orlando Pirates, Viking och Molde har Kjell Jonevret även tränat Sirius, Västerås och Café Opera.

Publicerad 2022-05-04 kl 19:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto