Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kennet Andersson bryter tystnaden - har fått nytt jobb inom fotbollen

Sverige

Det har varit knäpptyst kring Kennet Andersson.
Men nu bryter ikonen sin tystnad - efter att ha bytt plats vid förhandlingsbordet.
Han är inte längre sportchef, nuförtiden är han agent.
- Jag vill dela med mig av mina erfarenheter, säger den tidigare storspelaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Men Kennet Andersson trivs inte riktigt med ordet "agent". Han ser sig själv som "mentor".

Den exakta betydelsen av titeln eller ordet spelar mindre roll.

Klart är Andersson inte längre företräder en klubb. Numera ska han tillgodose spelarnas intressen.

- Det är egentligen en längre historia, som mynnade ut i att en del av mig är agent. Eller man kan säga att jag också är agent. Det är väl en tanke som jag haft sedan jag spelade fotboll, när jag och Klas Ingesson satt på rummen och kände ”fasen, det hade varit sjyst att ha en mentor, någon som har gått igenom den här resan”. Någon som hade kunnat hjälpa oss lite snabbare vid vissa tidpunkter, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Annons

VM-hjälten från 1994 fortsätter:

- Både han (Ingesson) och jag hade världens bästa agent. Men han var ung och hade inte gjort samma resa som vi gjorde. Det är därifrån tanken kom ifrån. En känsla av ”jag ska bli mentor och hjälpa fotbollsspelare”. Det är det jag känner och brinner för. Men då är det bra att inte bara ha en Uefa-licens, utan även en agentlicens.

Kennet Andersson kommer att arbeta med välkänt namn. Han har nämligen anslutit sig till förre stavhopparen Alhaji Jengs firma. Där kommer 55-åringen att jobba ihop med just Jeng och agenten Alexander Reggiani.

Vad som fick Andersson att välja att ansluta sig till den firman?

- Jag, Alhaji och Alex Reggiani hade ett par möten i andra ärenden. Jag känner dem sedan tidigare från olika håll. Vi hade långa diskussioner och kom fram till att vi hade samma syn på hur vi ska jobba med fotbollsspelare, med ett koncept på 360 grader. Det viktigaste är naturligtvis att hitta bra klubbar. Efter ett tag kändes det som vi hade samma idéer.

Annons

Du ska även vara scout och rådgivare. Innebär det att hitta nya spelare som ni kan knyta till er till firman?
- Jag ser mig själv som en mentor. Självklart gör vi tre allting tillsammans kring just den biten. Sedan det är det en del av vad jag har och sedan har de andra områden som de arbetar med. Men jag kommer givetvis vara nära det fotbollsmässiga och koppla det till var spelarna är i sina karriärer. Jag har väl gått igenom det mesta inom fotbollen, på gott och ont. Jag vill gärna dela med mig av de erfarenheterna och där är vi. Jag vill hjälpa till, men inte bara med det. Jag hoppas vi ska kunna behålla spelarna under längre tid och även hjälpa dem längre fram.

Andersson har inte arbetat inom fotbollen sedan han lämnade sin roll som sportslig rådgivare i IFK Göteborg i december 2020. Dessförinnan hade han varit sportchef i klubben - och då stött på bland andra Alexander Reggiani. I klientstallet finns nämligen spelare som Kristopher Da Graca, som vid tidpunkten spelade i Blåvitt, och Andersson berättar han suttit vid samma förhandlingsbord som sin nye kollega.

Annons

- Det stämmer. Då har man fått känna på dem, och i det här fallet Alex. Det är extra kul att kunna bevara, även om man sitter på andra sidan borden ibland. Men sådan är fotbollsvärlden ibland, den är inte så mycket större än så. Den du krigar mot en dag kan vara din vän nästa dag. Det är likadant som att vara kvar motståndare ena dagen och lagkamrater den andra dagen. Det är inte svårare än så.

Man får vara ombytlig?
- Man får skilja på affärer och viljor och det finns viljor från alla möjliga håll.  Är det någon som är riktigt knölig blir det naturligtvis svårt, men det här är goa människor. Det går oftast komma överens med de flesta.

Kennet Anderssons uppbrott med IFK Göteborg blev omskrivet. Andersson var sportslig rådgivare när han lämnade föreningen, men hade dessförinnan verkat som sportchef, styrelseledamot och givetvis som spelare.

Annons

Den tidigare storspelaren - som representerade klubbar som Bologna och Lazio under sin aktiva karriär - har medvetet valt att ligga lågt efter avskedet av IFK Göteborg. Det är inte heller något han ältar.

- Man har blivit lite rutinerad och det är bra att lämna utrymme för distans. Jag är som sådan att jag gör upp med det där jag står och går. Jag hade jättebra samtal. Jag känner inte att det finns något ont från något håll. Alla ville göra det absolut bästa, men sedan ska det känns rätt för alla. Det kändes inte som något konstigt alls. Det var goda relationer med samtliga.

Det finns ingen tagg i sidan till Blåvitt?
- Absolut inte. Det var jag själv som valde att lämna. Sedan måste allting vara ett samspel, det måste fungera. Det måste rimma med vissa värderingar och där är jag ganska snål, kan man säga. Jag följer det som känns bra och så vidare. Det betyder inte att någonting annat är dåligt.

Annons

Hösten före avskedet hade Kennet Andersson tagit ett steg tillbaka från sin sportchefsroll i Blåvitt. Bara någon dag innan han gjorde det hade klubben sparkat dåvarande huvudtränaren Poya Asbaghi. Den officiella förklaringen till Andersson trädde tillbaka var ”privata skäl”. Enligt Aftonbladet ställde sig inte Andersson bakom beslutet att kicka Asbaghi och uppgifterna gjorde gällande att en anledning till varför den förre forwarden slutade som sportchef var att han protesterade mot beslutet.

Var det på grund av att Poya fick sparken som du lämnade?
- Nej, det var det definitivt inte. Jag hade räckt upp handen redan dessförinnan. Så var det inte, säger Andersson.

Vad var det då?
- Jag vill inte gå in på det. Det har jag gjort rent och klart. Jag har ingen nytta av att bråka i det. Jag var helt klar med det från den dagen jag gick därifrån, avslutar Andersson.

Annons
Publicerad 2023-01-21 kl 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto