POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
10å

Kolla in: Så har landslaget levererat under Lagerbäcks ledning

Här är åren med Lars Lagerbäck:

1998
Som assistent till Tommy Söderberg får Lagerbäck leda Sverige till en tung debutförlust med 4-0 mot Spanien i Vigo i mars. Den stora revanschen kom i september när Sverige slog England med 2-1 hemma på Råsunda.

1999
Året då avancemanget till Lars Lagerbäcks första mästerskap säkrades. Sverige släppte inte in ett enda mål på de sex tävlingsmatcherna – detta trots att man bland annat mötte England på Wembley.

2000
Ett uselt Sverige missade slutspelet i EM i Nederländerna och Belgien efter fiaskon mot Belgien (1-2) och Turkiet (0-0 i en historiskt tråkig match). Laget reste sig knappt i den avslutande matchen mot Italien, men föll med 2-1.

2001
Under delat ledarskap med Söderberg kvalar Lagerbäck mot VM med Sverige. I vanlig ordning går resultaten svensk väg och kronan på verket är en magisk afton i Istanbul i början av september där Andreas Andersson nickar in det avgörande 2-1-målet i slutet. Parhästen Söderberg myntar då citatet: ”Ända in i kaklet”.

2002
Trots att Sverige bara vann en match i VM i Korea/Japan stod landslaget för en bragdinsats. Kryss mot England i premiären, seger mot Argentina och sedan kryss igen mot förhandsfavoriten Argentina efter ett historiskt frisparksmål från Anders Svensson. Samme Svensson prickade stolpen mot Senegal i åttondelsfinalen och Sverige sköts sedan ut ur mästerskapet.

2003
18-3 på sex matcher i kvalet och Sverige kvalificerar sig för EM i Portugal – trots 0-1-förlust mot Lettland på Råsunda i sista matchen.

2004
Zlatan klackar in kvittering mot Italien, Sverige mosar Bulgarien med 5-0 och spelar 2-2, med andra ord due-due, mot Danmark. Utöver en sen afton i Faro den 26 juni där en straffsparksläggning mot Nederländerna satte stopp var sommaren – och året i stort en framgång. Tommy Söderberg slutar efter EM och Roland Andersson ersätter.

2005
Med sin nya partner kvalar Sverige vanlig ordning. Förlust mot Kroatien är den enda negativa tävlingsmatchen, men det spelar ingen roll i slutändan – Sverige går till VM.

2006
”En bra match” mot Trinidad och Tobago kritiserades hårt. Ett sent mål fick Berlin att explodera och ett kryss mot England tog Sverige till åttondelsfinal i VM mot Tyskland. Där blev det tack och hej utan chans. Men när kvalet till EM 2008 började såg det bättre ut med bland annat 2-0 mot Spanien hemma på Råsunda.

2007
Trots 0-3-debaclet mot Spanien och det närliggande fiaskot mot Danmark på Parken – där 3-0 blev 3-3 (förvisso med en svensk straff) kvalificerar sig Sverige ändå för EM i Österrike/Schweiz.

2008
Början på fallet. Sverige är förvisso i ett nytt mästerskap, men likt det första missar man slutspelet efter att ha blivit utrullade av Ryssland i sista matchen.

2009
Missat avancemang till VM i Sydafrika (?) och eran är slut. Då tar också Lars Lagerbäcks anställning slut. Tyngst under året var två 1-0-förluster mot Danmark där Sverige dominerat men slumpat bort poängen.

Publicerad 2009-10-14 kl 22:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå