Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Konstgräs och utbildning bakom Sveriges framgång: ”Börjar ge effekt nu”

Foto: SCANPIX

Försök igen

Svensk fotboll är på frammarsch.
Enligt U21-tränaren Håkan Ericson finns det ett flertal faktorer som spelar in i utvecklingen - bland annat konstgräset.
- De sista tio åren har vi haft möjlighet att träna lika mycket som en portugis, säger han till Fotbollskanalen. 

Sverige är klart för ännu ett U21-EM. Gruppsegern säkrades mot Kroatien med siffrorna 4-2, trots att flera viktiga spelare saknades på grund av skador och sjukdomar. 

Att någonting har hänt inom svensk fotboll är tydligt. Enligt förbundskaptenen Håkan Ericson beror det på en rad olika faktorer. 

- Vi gjorde om tränarutbildningen för fem år sedan radikalt och det tror jag börjar ge effekt. Vi har börjat få fler nytänkande tränare som är bredare i sitt register, säger Ericson.

- Men jag tror ändå att den stora anledningen är konstgräsets genombrott. Jag är inte så positiv till att spela tävlingsmatcher på hög nivå på konstgräs men ur ett träningsperspektiv så är det fantastiskt.

Ericson förklarar att möjligheten att kunna träna året om, liksom de nationer som ligger på mer sydliga breddgrader, är ovärderlig.

- Vi har alltid sagt; hur ska vi komma ifatt exempelvis Portugal, ett land som har ungefär samma befolkningsmängd? De har sitt klimat men de sista tio åren har också vi haft möjlighet att träna lika mycket som en portugis tack vare att vi har bra planer året runt, säger Håkan Ericson.

- Sen har vi något som är lite unikt hos oss, att vi har den här skolmöjligheten. Att man kan gå i fotbollsgymnasium och träna fotboll tre gånger på dagtid plus kvällstid. Det gör att vi kommer upp i en hög träningsmängd och nu slipper vi springa runt på hårda underlag och kan träna en passningsinriktad fotboll i stället på konstgräs. Jag tror att det är det som börjar ge effekt.

Enligt SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har stora fotbollsnationer börjat höra av sig för att ta del av det svenska framgångsreceptet. 

- Det är kul att de kommer på studieresor till oss i stället för tvärtom, säger Håkan Ericson och ler. 

Se höjdpunkterna från U21-segern mot Kroatien i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-11 kl 06:45
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER