Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kritik mot SvFF:s likriktning i toppen: "Ser tydligt hur fel det blir"

Sverige

När Karl-Erik Nilsson, Bert Andersson, Jörgen Eriksson och Lars-Christer Olsson alla blev omvalda i SvFF:s styrelse väckte det kritik.
Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms FF, tog till orda och ifrågasatte hur svensk fotboll tar fram ledamöter.
- Man ser tydligt hur fel det blir, säger Ekholmer till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet anordnade sitt 115:e årsmöte under lördagen och bland annat stod omval av ordförande Karl-Erik Nilsson på dagordningen. Det är sju år sedan han blev vald till att efterträda Lars-Åke Lagrell. Under lördagen blev Nilsson omvald på två år och det eniga beslutet hälsades med en applåd, och Karl-Erik Nilsson tackade för förtroendet när det var klart.

Men när valberedningen sedan presenterade kandidaterna Bert Andersson, Jörgen Eriksson och Lars-Christer Olsson för omval som ledamöter i förbundets styrelse så begärde Stockholms ordförande Lars Ekholmer ordet. Han var kritisk till svensk fotboll som inte får fram en bättre spridning i styrelsen, bland annat saknas mångfald och det samtidigt som man gärna lyfter sin kampanj "Alla är olika - olika är bra".

ANNONS

Lars Ekholmer pekade på att här valde man fyra äldre män och där alla innehar son-namn. Det oväntade inhoppet i en vanligtvis stel och välregisserad tillställning gav rungande applåder. Efter årsmötet var det många som tackade Ekholmer som var noga med att påpeka att även Stockholms-distriktet sliter med att få in fler kvinnor och fler med utländska bakgrund.

Efter mötet var Lars Ekholmer noga med att påpeka att det är svensk fotbolls upplägg där distrikten i Svealand, Götaland och Norrland samt intresseorganisationerna Sef och EFD alla ska utse representanter som gör att det inte blir bra.

- Det är svårt med den konstitution som finns i svensk fotboll där landsdelar ska ta fram kandidater och sedan ska intresseorganisationer göra det. Det finns överhuvudtaget ingen samordning och det skulle kunna bli sju jurister i styrelsen, säger Lars Ekholmer till Fotbollskanalen.

ANNONS

Stockholms-basen Ekholmer hade velat se att valberedningen kunde arbeta friare med att sondera kandidater. Som det är nu är vissa val styrda då en landsdel valt en man eller en kvinna och då måste ett annat välja en kvinna alternativt en man. Dessutom saknas helt inslag av mångfald, vilket oroar Ekholmer.

- Absolut, om det inte blir rätt på toppen, hur ska det då fungera längre ner?

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson avvisar inte en diskussion om hur svensk fotboll tar fram styrelseledamöter utan talar om att det är ett möjligt ämne för en kommande ordförandekonferens. Nilsson påpekar även att man har tre kvinnor i SvFF-styrelsen och fyra män.

- Vi har ett system i svensk fotboll där landsdelar och intresseorganisationer ska vara en del i att utse och det är ett låst system, men det är klart att vi i svensk fotboll vill ha så bred spegling av Sverige som möjligt. Det arbetet måste börja i föreningarna så att det finns fler att välja på framöver, säger Nilsson.

ANNONS

- Kanske måste vi också utbilda en del som kommer från andra kulturer om vad svenskt föreningsliv är för det är något speciellt. Men vi jobbar med adepter och på annat sätt och är inne i en process där vi successivt kommer att få en bredare bas.

Publicerad 2019-03-30 kl 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto