Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kulusevski tokhyllar Tomasson - pekar ut nycklar: "Vi måste vara sten"

Sverige (herr)

PORTO. Dejan Kulusevski är frälst av Jon Dahl Tomasson.
Han menar att allt är annorlunda i "nya Blågult".
- Det här är min fotboll, säger Tottenham-stjärnan till Fotbollskanalen.

9:48
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Sveriges nye förbundskapten Jon Dahl Tomasson pratar om att implementera en modern attackfotboll som går ut på att spela snabbt, framåt i planen och återerövra bollen så fort laget tappat den.

Det älskar Tottenham-stjärnan Dejan Kulusevski. Efter tre dagar med Dahl Tomasson i Porto, inför torsdagens landskamp mot Portugal, har ytterforwarden fått ett väldigt gott intryck av dansken.

- Vi har pratat så mycket fotboll de här dagarna. Det känns som att jag kan bli tränare efter det här, säger Kulusevski.

- Allt är lite annorlunda. Det är helt annorlunda möten. Annorlunda träningar. Det är en helt ny spelidé. Det är kul.

Annons

Han utvecklar:

- Mötena är väldigt annorlunda. Alla spelare får prata. Det är nästan som att vi kommer överens om hur vi ska spela. Vi ställer frågor så att vi förstår tydligt vad han vill och han frågar oss om vad vi tycker.

- Han har en tydlig idé men om någon inte håller med så kan man säga till och så pratar vi om det. Men hans idé är väldigt modern och ser ut som hur de flesta toppklubbarna i världen spelar nu.

Hur ser du på hans fotboll?
- Det är min fotboll. Det är jättekul. Känns spännande att göra något nytt. Jag tror det kommer bli mycket bra.

Hur skiljer sig det här jämfört med under Janne Andersson?
- Han är en helt annan person och tänker väldigt annorlunda. Fotbollsmässigt har han en helt annan spelidé och vill bara att det ska gå så snabbt som möjligt. Det ska vara snabba inkast, snabba frisparkar och vi ska slösa så lite tid som möjligt. Sen var Janne en jättefin människa. Men i fotboll går man vidare.

Annons

Kulusevski säger också:

- Han (Dahl Tomasson) har en väldigt fin fotbollsidé och han är en positiv person. Det kommer bli jättekul att spela på ett helt annorlunda sätt.

Vad talar för att ni ska klara av att spela så här och hålla balansen bakåt?
- De flesta spelarna spelar ju så här i deras klubblag. Så det är absolut inget nytt för mig eller många andra.

Kulusevski är spänd kring hur bra allt kommer klaffa redan mot Portugal.

- Känslan just nu är att vi har fått ihop jättemycket på så få dagar. Men vi har inte spelat än. Så det kommer bli otroligt kul att prova det mot Portugal. Att vara modiga och köra på det här spelsättet. Vi kommer nog få många svar.

- Känslan är att vi förstått exakt vad han vill och jag är väldigt taggad. Det är många spelare som kommer in med bra självförtroende i truppen.

Annons

När han utvecklar sina tankar om nycklarna för att få till en bra defensiv balans säger Kulusevski:

- När du tappar bollen måste du redan ha räknat in spelarna runt dig så att de aldrig hinner vända upp. När vi har bollen måste de defensiva spelarna tänka på vad som händer om vi tappar bollen och att vara nära sina motståndare.

- Det viktigaste är att ta tillbaka bollen så snabbt som möjligt och om det inte går så ska man ta en snabb frispark.

23-åringen pekar också på att det blir viktigt för Blågult att spela modigt under hela matcher, och inte bara göra det i korta perioder.

- Det är det som är svårigheten. Det är jättelätt att stå här och prata om att vi ska vara modiga, vi ska upp och hämta bollen, vi ska upp och pressa man mot man. Men på planen när det går lite tuffare, vad gör du då? Då kanske det är lite lättare att falla tillbaka på det vi gjort tidigare. Det är svårigheten. Vi måste vara sten och inte gå tillbaka. Vi ska fortsätta våga och där måste vi alla hjälpas åt, tränare och spelare.

Annons

- Vi ska påpeka det för varandra så att det till slut går per automatik.

Kulusevski har en stark tro på att landslaget kan vända den negativa trend som varit.

- Jag vet att snacket är att Sverige har det väldigt tufft men jag tror att det går att vända väldigt snabbt. Vi ska bara få in lite mål och vinster så kommer alla toner ändras.

I Jon Dahl Tomassons 4-2-3-1-system, som Sverige ser ut att utgå ifrån, kommer Kulusevski ta plats på en kant. Det är där han tränat i veckan.

- Mestadels till höger. Sen vill jag inte bli statisk. Jag vill röra mig så mycket det går. Det är upp till mig att hitta rätt ytor och inte slicka kanten i 90 minuter.

Kulusevski är också tydlig med att han själv vill vara en bärande spelare, och en ledare i truppen.

- Jag har mycket erfarenhet nu. Jag har varit här i landslaget under några år och känner mig väldigt bekväm. Det känns som att jag är en viktig människa. De lyssnar på mig. Jag är här för att hjälpa till på alla sätt.

Annons

Dahl Tomasson har aviserat att han kommer bygga ett form av spelar-/kaptensråd runt lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf. Kulusevski tar gärna en sådan ansvarsroll.

- Jag känner mig som en del av det. Jag känner mig som en viktig spelare och viktig person för gruppen. Jag har jättebra kontakt med nya tränaren och Victor. Jag kan bidra med mycket.

- Jag känner mig som en del av det ("rådet"). Jag känner mig involverad. Jag har kunskap. Jag har spelat exakt den här fotbollen i Tottenham. Det känns som att jag vet det mesta han snackar om.

Att Nilsson Lindelöf får behålla kaptensbindeln och att den således inte hamnar runt armen på Kulusevski har Tottenham-spelaren inga problem med.

- "Vigge" gör det riktigt bra och jag kommer fortsätta vara mig själv, alltid. Det spelar ingen roll om jag har något på armen. Det är bara fortsätta växa och göra det så bra jag kan för laget. Framför allt vill jag vinna matcher.

Annons
Publicerad 2024-03-20 kl 17:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto