Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lagerbäck: "Avstår helst från att försöka slå ut Sverige"

Sverige jagar en VM-plats.

Då kan Lars Lagerbäck stå i vägen.

- På ett personligt plan vill jag helst slippa det, säger han till fotbollskanalen.se.

Svenska landslaget är som bekant klart för playoff till nästa sommars fotbolls-VM i Brasilien, och nu handlar det bara om att ta reda på vilket lag som väntar i det sista dubbelmötet inför turneringen.

Det hela beror på huruvida Sverige lyckas bli en av de fyra bästa grupptvåorna i det europeiska VM-kvalet, vilket i så fall innebär seedning och en förhoppningsvis fördelaktig lottning.

Men: Även om Sverige lyckas undvika de på pappret svåraste landslagen i så fall kan en gammal bekant dyka upp som gubben i lådan. Island ligger just nu tvåa i sin kvalgrupp och förbundskaptenen Lars Lagerbäck skulle alltså kunna ställas mot sin efterträdare Erik Hamrén om det slumpar sig på det viset.

- Den där frågan har ju dykt upp flera gånger och vi får ju se vad som händer och sker. Men det är klart, om jag tänker på det utifrån ett mer personligt perspektiv skulle jag inte vilja försöka slå ut Sverige. Däremot tror jag inte att det spelar så stor roll fotbollsmässigt. Vi kommer ju, om vi når dit, att hamna i den andra seedningsgruppen. Det innebär att alla eventuella motståndare är svåra. Så på det sättet sticker inte Sverige ut i någon egentlig mening, säger Lagerbäck till fotbollskanalen.se.

Vilken koll har du på Sverige nuförtiden?

- Den är nog ganska bra, även om jag inte sett alla matcherna. Man har ju en bild av hur de spelar, och de flesta killarna i laget känner jag ju givetvis väldigt väl. Där tycker jag att jag har en bra koll. Men som vanligt tar man ju alltid reda på mer om de nationer man möter, via videoer och annat. Det blir nog inget större problem just när det gäller Sverige.

Hur ser du på Islands styrkor?

- Vi är en stabil grupp med bra karaktär och attityd. Spelarna fungerar väldigt väl som ett lag, skulle jag vilja säga. Det är den stora styrkan vi har. Sedan finns det ju naturligtvis en del av spelarna som håller lite högre klass individuellt sett. Men framför allt är det helheten som tagit oss dit vi är idag.

Två av de mer namnkunniga spelarna -  Ajax-anfallaren Kolbeinn Sigthórsson, 23, och 24-årige Gylfi Sigurdsson Tottenham - grundlade Islands 2-0-seger mot Cypern på fredagen, vilket har satt Lagerbäck i en god sits. Oavsett hur just detta VM-kval slutar tror han att Island går en ljus fotbollsframtid till mötes.

- Det här är ett relativt ungt landslag och jag skulle kunna tänka mig att det tar ytterligare några kliv de kommande åren. Ser vi till U21-landslaget som ännu inte förlorat någon match finns det några spelare som kan fylla på underifrån också. På lite längre sikt kan Island bli riktigt, riktigt bra, säger Lagerbäck.

Är du själv kvar så länge, tror du?

- Det vet jag inte idag om jag ska vara ärlig. Vi har väl pratat lite grand om det, men vi har inte satt oss ner för en ordentlig diskussion ännu. Det klarnar nog lite längre fram.

Oavsett vad gäller det alltjämt att hålla sig i nuet, påpekar Lagerbäck. Till att börja med måste han och laget hålla undan för tredjeplacerade Slovenien, som möter gruppledaren Schweiz på tisdag. Samtidigt som Island tar sig an Norge och siktar mot tre poäng.

- Vi räknar inte med någon hjälp från schweizarna, utan den inställningen vi har är att vi ska försöka vinna för egen maskin. Det är det vi ska se till att klara av nu, säger Lagerbäck.

 

Vilken koll?

Den är väl ganska bra, även om jag inte sett matcherna. Man har ju en bild av hur de spelar, och de flesta spelarna kjäbnner jag ju väldigt väl. Det har man ganslka bra koll på. Men som vanligt kollar man upp de mationer man möter via videoer. Det är nog inget större problem när det gäller Sveirg.e

Publicerad 2013-10-13 kl 15:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons