Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lagerbäck luftar nytt mot Serbien: "Tycker matchen är viktig"

Fyra dagar efter dramat i Porto väntar Serbien i Belgrad.
Orkar landslaget ladda om?
Hur är det med motivationen?

Efter 0-0-matchen mot Portugal på Råsunda i oktober lades fokus på returen på Dragao-stadion nästan ett halvår senare.
I blickfånget nu?
Danmark hemma den 6 juni, 90 minuter som mycket väl kan bli avgörande för om landslaget når VM direkt eller får spela play off för att komma till Sydafrika nästa sommar.

Markering mot klubbarna

Onsdagens träningslandskamp i Belgrad förhandlades fram i all hast för några veckor sedan. Den är lika mycket en mönstring av truppen, som en markering mot klubbledare ute i Europa att fotbollsförbundet till varje pris vill utnyttja Uefas speldatum.
-Det är viktigt att vi sprider den signalen, i höstas spelade vi till exempel inte ytterligare en landskamp i november fast vi hade kunnat göra det, säger Lars Richt, förbundets landslagschef.

Träningslandskamper ses mer och mer som ett gissel av proffsklubbarna, som är oroliga för att få tillbaka skadade eller trötta spelare.
Den här gången håller även Helsingborg, Kalmar, IFK Göteborg och Elfsborg tummarna för att de inte får hem halta spelare lagom till den allsvenska premiären i helgen.

Två har åkt hem

Spelarna kläms mellan två parter, men det väger mer och mer över till klubbarnas fördel. I förra veckan antydde en och annan spelare att de kunde både ha och mista onsdagens möte med Serbien. Hittills har Kim Källström och Eddie Gustafsson åkt hem, båda skadade.
Dagen efter VM-kvalet var förbundskaptenen Lars Lagerbäck tydlig:
-Målet är att vi vill ha med alla spelare till Belgrad. Det ska vara något väldigt speciellt för att inte åka med.

Är spelarna motiverade?
-Det tror jag. Självklart känner man inte lika mycket som inför en match som den mot Portugal. Det är alltid så med träningslandskamper att det är inte samma motivation, men jag tycker matchen är viktig, säger Lagerbäck.

Varför?
-Ju fler tillfällen man får med landslaget, desto bättre är det. Det är en pågående dialog med Uefa, jag är glad för varje datum. Speciellt för ett litet land som Sverige är det bra att få så många internationella matcher som möjligt.

Många nya i startelvan

Det blir ett helt annat landslag som springer ut på Partizan-stadion på onsdag än det som klarade 0-0 i lördags.
-Vi kommer att förändra en del i startelvan, hur mycket vet jag inte än. Men det finns ingen given målsättning att vi ska spela alla spelare. Vi ser det som en chans att fortsätta att jobba vidare.

Samma kväll intensifieras kartläggningen av Danmark. "Spionen" Thomas Sjöberg följer danskarnas VM-kval mot Albanien i Köpenhamn.

Danmark nu kontra Danmark i förra EM-kvalet?

-Ungefär detsamma. Som vi ett litet land som inte kan ha för många tongivande spelare borta. De har haft lite skador, men samtidigt haft marginaler med sig, som mot Portugal borta (3-2). Får dom i gång samtliga spelare är de minst lika bra som i förra kvalet, säger Lars Lagerbäck.

TT

Publicerad 2009-03-30 kl 15:07
Annons
Annons
Annons