Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Lars-Åke Lagrell chattade med fotbollskanalens läsare: "Svennis var aldrig nära"

Förbundets Lars-Åke Lagrell chattade med fotbollskanalens läsare. Han svarade på frågor om bland annat landslaget, allsvenskan och det nya arenabyggandet.

Sami: Snälla svara på denna. Vad tycker du om Hamrén just nu? Vilken spelare blir nästa som tar steget till landslaget?
Lars-Åke: Hej! Jag tror att de flesta av U 21-landslagets spelare kommer att bli A-landslagsspelare, men det kan ta något år. Marcus Berg, Gustav Svensson tänker jag främst på. Erik Hamréns uppgift blir att utveckla ett delvist nytt landslag. Men jag hoppas att spelare som Anders Svenss, för att ta ett exempel, fortsätter ...

Anna-Lena Hanss: Vad tycker du om BK Häcken?
Lars-Åke: Jag trodde inte att dom skulle komma så högt upp i tabellen som dom gjorde. Spelar en positiv och fin fotboll. Peter Gerhardsson har gjort ett gott jobb!

Guling: Hej Lars-Åke! Varför är förbundet så dåliga på att uppdatera och informera sina fotbollssupportrar om flyttade matcher i allsvenskan. Trots att lagens hemsidor oftast uppger ny matchtid har förbundet kvar gamla uppgifter eller varning om ev. flytt ända fram till någon enstaka dag före match. Det har blivit nästintill omöjligt att köpa billiga tåg-eller flygbiljetter och följa med sitt lag på bortamatcher.
Lars-Åke: Jag ska ta med mig den frågan till Jonas Nystedt, vår informationschef. Jag kan i och för sig tippa att han känner sig oinformerad om klubbarnas flyttningar, men jag ska se vad som går att göras.

Solna: Hej Lars Åke! Är det viktigt för er i SVFF att ni får med er AIK till nya Swedbank Arena eller tycker du AIK ska ha en egen arena?
Lars-Åke: Jag tycker att det är viktigt att AIK följer med till Swedbank Arena, men vi kan inte tvinga dom.

Jim: Har ni funderat på att sälja allsvenskans namn för mer pengar såsom i Danmark och Norge?
Lars-Åke: Nja, Allsvenskan är ganska heligt, men jag kan tänka mig "Allsvenskan sponsrad av Telia", men knappast Telialigan.

Hajir K: Vad tänkte du då du första gången blev utvald till svernska fotbollsförbundets största chef? - Vad hade du för känslor?
Lars-Åke: Nu var jag ju först styrelseledamot, sedan anställd som generalsekreterare och därefter tillfrågad om jag vill efterträda Lennart Johansson. Jag var alltså inte helt ny, men visst blev jag glad när jag förstod att jag skulle bli vald.

Linus: När utökas Allsvenskan till 18 lag? Tycker att toppen på Superettan har sett starkare o starkare ut senaste åren. Ett bra sätt att få upp Bajen igen också, ha ha. Forza Bajen
Lars-Åke: Min yngste son som håller på Bajen håller säkert med, men ... nä, inte 18 lag, det går inte. Vi måste också spela landskamper och vi har inte ett klimat som gör att vi kan börja tidigare än vi gör 2010 (i mitten av mars månad).

Per: Hej, Ska verkligen Allbäck fortsätta som "andreman"?
Lars-Åke: Nu var ju inte Marcus ass. förbundskapten mot Italien, utan hade en annan uppgift (som Erik Hamrén ville) och .... jag erkänner att jag gillar Marcus. Han sprider glädje omkring sig och är en himla trevlig kille. Någon roll ser jag gärna att han får, men den frågan vilar först på Erik och på Lasse Richt (vår landslagschef). Först därefter kommer Förbundsstyrelsen in i bilden när beslut ska fattas.

Jan Peter: Hej lasse ! jag har 2 frågor, tycker du Irland bör komma till VM ändå ? de avgjorde ju allting den där handsen ! + att det var ett regelbrott som ska straffas ? den andra frågan är.... vilken spelar i Dagens Djurgårdens IF tycker du är bäst?
Lars-Åke: Tyvärr måste jag säga nej. Vi kan aldrig ändra en domares beslut och vi kan inte heller utöka med fler lag när ett misstag sker. Mattias Jonsson gillar jag skarp.

Palace: Tjena Lars. Jag tycker du gör ett mycket bra jobb för svensk fotboll, men en sak jag tycker att ni SvFF gör välidgt dåligt är hur ni behandlar oss supportrar. Det känns som ni gör mer för att stänga av t.ex. en grabb som tänder än bengal än att utvecka fotboll med ungomar och allt där till. Pyroteknik är det mäktigaste som finns och jag liksom många andra anser jag att man ska kunna söka tillstånd till det i särskillda matcher. Tacksam för svar. MVH
Lars-Åke: Tack ska jag säga först. När det gäller supporters så är detta de enskilda föreningarnas uppgift. Varje förening bestämmer själv över sin verksamhet. Pyroteknik är jag inte negativ till, men vi måste (för att ändra i vårt regelverk och ta på oss ett visst ansvar) veta att pyrotekniken är ofarlig. Hittills har brandmyndigheterna inte kunnat ge oss något sådant svar, utan tvärtom. Säkerheten måste man vara rädd om.

DJ Lagge: Hej Lars-Åke! Hur mycket följer du på våra spelare i proffsligorna?
Lars-Åke: Ganska mycket, men jag är väl i det sammanhanget som en intresserad fotbollsälskare. Jag ser en hel del, men inte allt.

zlatan: tycker du att spelarna i allsvenskan måste höja sin nivå
Lars-Åke: Ja och den blir högre och högre för varje år. Vi har proffsfotboll.

Anti SVFF: Vad gör ni egentligen för svensk klubblagsfotboll (herrar). Lite konkret fakta tack.
Lars-Åke: Du glömmer att varje förening är självständig och har att själv svara för sina arrangemang. Men tipselitsatsningen initierades av förbundet. Vårt ansvar är tränarutbildning, administration av serieverksamheten, domarutbildning och domartillsättning, sammandragning av ledare (som sedan i sin tur samverkar).

Hej: Det känns riktigt illa att Råsunda ska rivas för att ge plats åt bostäder. Hur har du/ni tänkt där?
Lars-Åke: Valet vi hade var att behålla Råsunda eller att se till att vi får en ny modern Nationalarena med plats för 50.000 åskådare och med infällbart tak.

Sami: Tycker du att AIK förtjänade SM-Guldet iså fall varför?
Lars-Åke: Visst. Dom var vårt bästa klubblag 2009.

Marcus: Tjena Lasse! Vad händer med alla pengar som ni får när klubbarna får böta för incidenterna på matcherna som t.ex. pyroteknikböterna?
Lars-Åke: Våra kostnader för säkerhetsarbetet är mycket högre.

Marcus: Tjena Lasse! Vad händer med alla pengar som ni får när klubbarna får böta för incidenterna på matcherna som t.ex. pyroteknikböterna?
Lars-Åke: Våra kostnader för säkerhetsarbetet är mycket högre.

Max: vem tycker du skulle få chansen i landslaget???(personligt)
Lars-Åke: Gustav Svensson.

tobbe: tycker du att ola toivonen ska spela i landslaget
Lars-Åke: Han blir en landslagsman.

Brage supporter: Hej Lars! Måste fråga dig hur tror du att det kommer att gå för IK Brage i superettan? Och hur tror du dem måste göra för att hänga med I Superettan? P.S gillar dig skarpt och du gör ett fantastiskt jobb för svenska fotboll.
Lars-Åke: Måste erkänna att jag inte riktigt vet vilken klass IK Brage har just nu, men det är ju en gammal fin förening och erfarenheten säger att sådana föreningar alltid kommer tillbaka. Jag skulle tippa att dom klarar sig kvar i Superettan.

Brage supporter: Hej Lars! Måste fråga dig hur tror du att det kommer att gå för IK Brage i superettan? Och hur tror du dem måste göra för att hänga med I Superettan? P.S gillar dig skarpt och du gör ett fantastiskt jobb för svenska fotboll.
Lars-Åke: Måste erkänna att jag inte riktigt vet vilken klass IK Brage har just nu, men det är ju en gammal fin förening och erfarenheten säger att sådana föreningar alltid kommer tillbaka. Jag skulle tippa att dom klarar sig kvar i Superettan.

Premier League: vilket lag gillar du i premier league? själv gillar jag liverpool så snälla svara
Lars-Åke: Jag håller på Aston Villa, men inte lika hårt som på några svenska lag ...

Robin: Hej Lasse ! vad tror du om "chippens" chanser att komma tillbaka till landslaget ? Personligen tycker ja Sverige behöver en som honom som är sveriges absolut bästa ytter när han är i from....
Lars-Åke: Det beror nog på vilken typ av fotboll som vi under Erik Hamréns ledning kommer att spela. "Chippen" ger spelet fart och det behövs.

Sven: När ska en enskild person få äga mer än 50% av laget i sverige??
Lars-Åke: Den här frågan ligger just nu på våra föreningar. När de har svarat så styr det mitt arbete. Vi var beredda att inom Riksidrottsförbundet arbeta för en sådan förändring, men klubbarna ansåg att frågan behövde längre tid ... så jag väntar.

krille: Tja lasse! Vad tycker du om att elfsborg hellre satsar på unga lovande talanger och slänger 30 miljoner på ungdoms sidan istället för att värva? och tycker du att andra klubbar borde ta efter elfsborg där? tack
Lars-Åke: Jag gillar den linjen.

Nicklas: Hur kan en vanlig arbetsdag för dig se ut?
Lars-Åke: Jag håller alltid på med fotbollsfrågor. Jag har ingen arbetstid, men det här är en livsstil. Men ... jag gillar det här, så jag gnäller inte.

Max: ser du på Barcelonas matcher och i så fall, vad tycker du om Zlatans prestationer???
Lars-Åke: Ibland ....

Joel Fogelberg: Borde inte djurgården få ett värre straff ? när hammarby stormade planen mot djurgården på söderstadion så fick dom ju tre poängs avdrag plus djurgården vann matchen på WO ? ps min pappa känner sebbe :)
Lars-Åke: Vi har en domstolsliknande organisation och den får vi inte lägga oss i (vilket kan vara skönt ibland). Jag har inte deltagit i några bestraffningsfrågor på flera år ....

Erik: Tjenare Lagrell! Vilken av ligorna anser du vara bäst och roligast att följa?, av Serie A, La liga och Premier League
Lars-Åke: Premier League

Johan: vad gör svff för att förbättra svenska klubblags konkurrenskraft i europa? Vad är er plan för att höja allsvenskan på rankingen(26?) som är direkt usel? Ni tar ju mer än gärna emot pengar för tv-avtal etc, då hade man ju gärna sett att ni agerade i denna fråga för som det är nu är det ju katastrof. Vad är planen?
Lars-Åke: Varje förening är självständig och gör som dom vill när det gäller spelarköp och liknande. Förbundets uppgift är serieadministration, domartillsättning, ledarutbildning och liknande stödverksamhet. Tipselitsatsningen kommer ursprungligen från SvFF, liksom ett arbete med 12 riksinstruktörer och spelarutbildare i varje distrikt. Men ytterst är Din fråga en fråga för varje förening.

Martin: Hur kommer det sig att du fick jobbet som Fotbollsförbundets ordförande?
Lars-Åke: Jag hade när jag föreslogs varit (i ordning) småklubbsledare, ordförande i Smålands Fotbollförbund, styrelseledamot i SvFF, anställd generalsekreterare ... så dom köpte inte grisen i säcken. Men annars ska nog den frågan gå till dom som valde mig. Och det inget jobb, det är en uppgift som man väljs till ... och jag avgår varje år och då är det ett nytt val (vilket några stycken har svårt att förstå)

il Lupi: Hej Lars-Åke! Hur mycket har du och Lennart Johansson samarbetat, diskuterat eller bollat frågor under åren? Har du/vi haft någon fördel av att en svensk har suttit på en sådan viktig position inom europeisk fotboll?
Lars-Åke: Ja, Lennart och jag är mycket goda vänner. Vi träffades under 6-7 år varje dag (när jag var generalsekreterare). Inga direkta favörer ges till något land, men SvFF har varit välinformerat ... Vi har haft Lennart, men också några andra personer i olika kommittéer. För min del var det kommittén för klubbtävlingar under ett antal år, nu National Assosiations Committee.

H: Hej! Tänkte bara ge dig lite beröm och tala om att jag tycker att Hamrén var ett superbra val!
Lars-Åke: Jodå och då kan man förstå att Rosenborg till varje pris ville behålla honom. Det var detta som var problemet. Hade inte Erik själv i medier talat om att han helst ville bli förbundskapten hade föreningen aldrig börjat förhandla med oss. Erik är en enkel och bra person som jag hoppas mycket på.

Em: Pågår det en konflikt mellan SVFF och Henrik Larsson, han kom ju inte till fotbollsgalan? (motivera ditt svar)
Lars-Åke: Nej, inte vad jag vet. Jag vet faktiskt inte varför han inte kom.

Sverrir: Hejsan Lagrell! Tycker du inte att utjämningen av Allsvenskan har gått för långt nu när landsortsklubbarna så lätt kan bygga nya arenor medans Stockholmslagen, främst AIK, har väldigt få realistiska möjligheter som kan mäta sig ekonomiskt med vad landsortslagen tjänar på deras arenor?
Lars-Åke: Nja, det där var väl inte riktigt sannt. Publiktillströmningen är ju alltid större ju större en plats är så förutsättningar är ju inte sämre i Stockholm än i Kalmar (för att ta ett exempel). Sponsorerna är också fler i huvudstaden.

Billi: Yo L-Å! Vad tror du kommer hända nu när klubbarna kommer taxeras på sign on-bonusar? Kommer vi se fler satsningar av Göteborgs kaliber, med unga spelare? Eller kommer lagen tas bort, eller kommer ni kräva en artistskatt som är i paritet med den danska? (Även om jag anser att dessa lagar istället bör förbjudas inom EU, helt och hållet..)
Lars-Åke: Jag tror inte att vi får samma system som i Danmark. Regeringen vill helt enkelt inte och den danska vill inte ändra ... Där har vi ett problem. Skattebördan ser ut att bli tyngre och det blir naturligtvis jobbigt, samtidigt som detta tvingar fler föreningar att satsa på egna spelare.

Max: Är det inte dags att ändra om fördelningen av TVpengarna så att de lag som faktiskt folk tittar på och bär Allsvenskans starka varumäke på sina axlar får den del av kakan som de förtjänar?
Lars-Åke: Den fördelning som finns inom SEF (Svensk Elitfotboll) är man väl överens om - om jag är rätt informerad och den ändrades ju (i den riktning som Du vill) för 3-4 år sedan. Sedan får man inte glömma att också de mest publikdragande lagen också ska spela mot någon ....

Lars: Varför kan vi inte införa målkameror, eller åtminstone lägga fram det som förslag till FIFA? Vad är anledningarna till att vi inte har det idag? Aldrig hört ett vettigt motargument..
Lars-Åke: Fotbollens regelbok är internationell, innebärande att fotboll ska spelas på samma sätt i alla länder och på alla nivåer. Där har Du väl huvudorsaken. Sedan är det så att regelförändras görs av the International Board som består av fyra representanter för FIFA och en från vardera England, Skottland, Wales och Nordirland och den församlingen är inte den snabbaste med förändringar ...

MickeMus: Har stora böter fick SvFF när publik tog sig in på planen i matchen Brasilien-Ecuador på Råsunda i oktober 2006?
Lars-Åke: Hade det varit en tävlingsmatch hade vi fått böter. Nu var det ju inte det.

mårten: mårten vem tycker du ska ta över efter dig?
Lars-Åke: Det har jag inga synpunkter på. Jag avgår varje år och det är då ett nytt val och den som kommer efter mig kommer jag att hjälpa (med kontakter och det jag kan hjälpa till med). Jag ska se till att växlingen sker på ett planerat sätt.

moderator: Nu kör vi 10 minuter till med Lars-Åke. Så fortsätt pumpa på med frågor, så kanske just din kommer med!

Anton: Hur nära var Svenns att ta över ‘?
Lars-Åke: Inte nära alls. Han slängde in handduken redan efter första samtalet med klubbens ägare. Sedan är det ju många som har ett enda mål och det är att kunna säga att jag var aktuell som svensk förbundskapten. I dagens Aftonbladet hittar Du en platsannons som min vän Janne Jönsson har skapat. Visst undersökte vi hur hans avtalssituation var men inget mera. Den annonsen kommer att ge nya jobb.

Talang: Vad tror du att vi göra för att Allsvenskan ska bli mer slagkraftig och för att våra lag ska ha chansen att komma ut i Europa och etablera sig på allvar. Mycket ligger i ekonomin förstår jag men ska man förstärka den behövs finansiärer. Hur kommer det sig att länder som Norge, Danmark och många mindre länder har så pass mycket starkare ligor?
Lars-Åke: Jag tycker inte att Norge och Danmark har starkare ligor, men båda länderna har några stora och förmögna föreningar (som dominerar). Det borde ju vara så att något lag från någon av våra största städer borde kunna skaffa sig motsvarande position.

Johan Blomquist: Konstgräs är förbjudet i många ligor. Kan inte vi förbjuda det här också? Assyriska fick ett rejält övertag emot Djurgården tack vare sin plastmatta!
Lars-Åke: Konstgräset kommer att bli bättre och bättre. Produktutveckling pågår och den här utvecklingen tror jag inte kan stoppas.

JO: Hej. Hur många lag anser du att Allsvenskan bör ha? själv tycker jag 14 eller 16. 12 är för lite. Då förstör man sporten, ungefär som hockeyns elitserie. Där har ju andraligan blivit intressantare.
Lars-Åke: 16.

Christian: Vad tycker du om matchen mellan djurgården - assyriska då djurgårdens fans inte betedde sig som normala människor? tycker du att den bodde spelas om eller inte?
Lars-Åke: Nej, man spelar aldrig om några matcher. Bestraffningsfrågor sysslar jag (dessbättre) inte med, men frågan Djurgården måste ställa sig är ju om det går att spela Allsvensk fotboll på en K-märkt arena som Stadion.

oscar: du är bäst
Lars-Åke: Tack. Jag tar Ditt påstående med förtur. Tusen tack!

Max Jkpg: Hej! Kommer det att bli något av EM i Sverige eller? I så fall vilka arenor kommer lagen att få spela på?
Lars-Åke: Om vi ska få ett EM-slutspel så måste Regering, dom aktuella kommunerna och Svenska Fotbollförbundet hjälpas åt. Tyvärr går det segt med det samarbetet och det kan innebära att ett lönsamt arrangemang (ett månadslångt party) går oss förbi ... Tack ska Ni ha (alla), det här var kul!

moderator: Då tackar vi Lars-Åke för den tiden. Och tack till alla läsare för frågorna.

Publicerad 2009-12-04 kl 16:06
Annons
Annons
Annons