Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lind står fast vid 300-begräsningen: "Helt rätt som grundundantag"

Sverige

Framöver lär det blir publik på vissa arenor, men tomt på andra.
Amanda Lind bekräftar nu att hon står fast vid den nya 300-spärren, trots att vissa regioner nu har beslutat sig för att behålla begränsningen på 50 personer.
"Undantaget om 300 personer i sittande publik med vissa tydliga villkor är en del av en mer träffsäker reglering", skriver kultur- och demokratiminstern till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Regeringen gav i förra veckan besked om att klubbar, från och med den 1 november, får ta in 300 personer på sina matcher. Samtidigt har smittspridningen i Sverige blivit värre senaste tiden och tidigare i veckan gav Region Skåne besked om att man beslutat sig för att ligga kvar på 50 personer, något som både Västra Götaland och Östergötland meddelade på torsdagen. Även Region Stockholm kommer att göra likadant. 

Nu bekräftar dock kultur- och demokratiminstern Amanda Lind att undantaget om 300 personer kommer att ligga kvar i de regioner, som inte beslutar sig för något annat. Därmed kan det bli publik på vissa allsvenska arenor, medan läktarna står tomma på andra.

ANNONS

"Regeringen har fattat beslut om en nationell gräns på 300 personer i sittande publik, men de regioner som behöver kan fatta beslut om regionala riktlinjer för smittbekämpningen. Möjligheten till lokala föreskrifter ökar träffsäkerheten, då det gör att man kan begränsa smittspridningen lokalt samtidigt som andra delar av landet kan arrangera fler arrangemang", skriver Lind till Fotbollskanalen. 

Hon fortsätter:

"I grunden är det bra att det tas regionalt ansvar för smittspridningen, men det är såklart oerhört tråkigt att det ska behövas och väldigt tufft att det hindrar viktig verksamhet från att kunna hålla igång. Länsstyrelsernas beslut idag påverkar inte regeringens bedömning. Undantaget om 300 personer i sittande publik med vissa tydliga villkor är en del av en mer träffsäker reglering, möjligheten till lokala föreskrifter är en annan".

ANNONS

"Nu har vi en mer träffsäker reglering på plats: där läget skiljer sig mellan län beroende på hur smittläget ser ut, vilket innebär att mer idrott och kultur kan arrangeras under säkra former.Jag hoppas såklart att det så snart det bara går ska vara möjligt för regionerna att öppna för mer sittande publik i hela landet". 

Statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftade även, tidigare under torsdagen, att Uppsala lär gå samma väg som Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Därmed är de klubbar som inte lär kunna ha publik framöver, Malmö FF, Helsingborg, IFK Göteborg, Häcken, Elfsborg, IFK Norrköping, AIK, Djurgården, Hammarby och Sirius.

Publicerad 2020-10-29 kl 18:13
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto