Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lindahl lugn inför straffar i EM: "Allt att vinna"

Sverige (dam)

BÅSTAD. Hedvig Lindahl har räddat många straffar. 
Inför EM känner målvakten trygghet vid en rysare.
- Jag gillar de situationerna, säger 39-åringen. 

2:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från EM-genrepet i spelaren ovan.

Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, 39, har varit en del av Blågult i många år och har varit med om många straff-situationer inför sommarens EM i England. 

Under förbundskaptenen Peter Gerhardssons tid i Blågult har Lindahl bland annat räddat straff mot Kanada i VM 2019, mot Australien i OS i fjol, samt i finalen mot Kanada i Japan, även om det till slut blev en snöplig förlust. 

Lindahl klev dessutom fram och slog in en straff i Algarve Cup i vintras, och är nu redo att göra detsamma vid behov i EM. 

- Ja, det är jag absolut, säger veteranen.

Lindahl tycker att det var roligt att få lägga straff i Algarve, men menar förstås att hon inte är förstaskytt i landslaget vid en straffläggning i sommar. 

Annons

- Det var roligt eftersom att det gick bra. Om jag hade missat hade det inte varit så roligt. Nu var det väldigt längesedan, men jag började min karriär som forward också och jag har spelat Gothia cup och kommit trea tack vare att jag stod på straffar och slog en straff, så visst finns det lite erfarenhet, men det var längesedan och det är en helt annan grej att ta en straff i Algarve Cup gentemot på exempelvis Wembley, säger hon och fortsätter:

- Om det skulle vara så att det skulle krävas är det klart att jag tar en för laget. Inte för att jag tror att han (Peter Gerhardsson) vill ha mig som första straffskytt, men om folk blir rädda och absolut inte vill kan jag göra det. 

Vilken trygghet känner du inför straffläggningar?
- Jag gillar de situationerna. I OS-finalen blev jag som: "Det går till straffar, yes". Nu gick det inte bra till slut ändå, men jag har bara positiv energi och jag tänker att jag har allt att vinna, säger hon. 

Annons

Lindahl menar att det inte fanns särskilt mycket information om straffskyttar förut, men att det förändrats med tiden.

- Det är en jättestor förändring. Så var det inte förut. Då körde man på känsla. 

I dag läser hon på inför alla straffläggningar, vilket hjälper till ordentligt. 

- Allt som går att hitta, beroende på hur mycket tid vi har innan, och så mycket man orkar läsa in. Jag sitter och tittar på video, pausar och ser hur de gör med stödjebenet och vad de gör med kroppen, men framför allt mönster. De brukar sätta till höger eller vänster och så vidare, säger Lindahl.

Publicerad 2022-07-01 kl 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto