POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
5v

Löfvens positiva besked till fotbollen - nu har alla serier grönt ljus

Foto: Bildbyrån.

Statsminister Stefan Löfven har lämnat ett nytt besked.
Nu kan alla fotbollsserier i Sverige dra igång framöver. 
- Från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i Sverige, säger statsministern under en presskonferens. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen gav i förra veckan besked om att elitfotbollen åter kan dra igång igen från den 14 juni. Därmed har allsvenskan, superettan och ettan, på herrsidan, fått klartecken för spel, samtidigt som även damallsvenskan och elitettan också fått grönt ljus, på damsidan, för spel framöver. Även de serier, som har matcher "lokalt", är tillåtna att börja spela matcher, då de inte behöver resa särskilt långt. 

Anledningen till att endast de serierna, som nämnts ovan, och serier med "lokala" matcher har fått klartecken är att Folkhälsomyndigheten i förra veckan endast öppnade upp för "nödvändiga resor" vid matcher på elitnivå. Sedan tidigare råder det generellt sett en restriktion om att en person max får åka med bil i två timmar från hemvist. 

- Vi öppnar för nödvändiga resor på elitnivå. När det gäller andra idrottstävlingar över landet kan de däremot bara arrangeras om nuvarande reserestriktioner hävs, sa Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson då.

Därmed har andra serier runt omkring i landet fått vänta på besked.

Nu har dock statsminister Stefan Löfven lämnat ett nytt besked till samhället och sålunda även till fotbollen, alla serier är tillåtna att dra igång framöver. Detta då människor och klubbar, i det här fallet, får resa genom hela landet från den 13 juni, men under vissa riktlinjer. 

- Sammantaget innebär den här minskade belastningen på vården att Sverige är på väg in i ett bättre läge och därför kan vi i dag ge besked om inrikesresor. Från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i Sverige. Det här så länge människor tar ansvar och följer de råd vad gäller exempelvis social distansering, men också att berörda myndigheter, regioner och kommuner vidtar åtgärder för att inte smittspridningen ska öka, säger Löfven under en presskonferens. 

- Jag förstår mycket väl att människor har längtat efter det här beskedet och gärna vill skynda sig med att boka resor och träffa familj, som bor i en annan del av landet, men jag vill också ha sagt att läget fortfarande är allvarligt. Det här beskedet innebär inte att faran är över och att livet blir som vanligt igen. Andra restriktioner ligger kvar.

- Varenda resa som nu eventuellt görs i sommar ska göras med försiktighet som ledord. Varje människa som tillhör en riskgrupp ska fortsatt skyddas och varje människa som reser ska fortsatt ta ansvar. Om kurvan över svårt sjuka vänder uppåt igen kommer också nya restriktioner. Alla måste vara inställda på att vardagen fortsatt kommer vara annorlunda.

SvFF gav tidigare under torsdagen besked om att man har en krisgrupp, för tävlingsområdet, som sammanträtt gällande spelstart för division 2 och 3 på herrsidan, samt för division 1 på damsidan och för de elitförberedande ungdomstävlingarna. SvFF skrev då, på förbundets hemsida, att tävlingarna är planerade till att starta i mitten av juni, men att det krävs förändrade riktlinjer gällande resor från Folkhälsomyndigheten för det. 

Nu har därmed tävlingarna ovan fått förändrade ritklinjer för resor från Folkhälsomyndigheten, då Stefan Löfven på torsdagseftermiddagen öppnade upp för att det från den 13 juni är tillåtet med resor inom Sverige. 

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson säger så här om beskedet:

- Ett mycket välkommet och glädjande besked för svensk fotboll. Nu finns den tydlighet som krävs för att alla delar av seniorfotbollen ska kunna komma igång från och med den 14 juni. Det är dock fortsatt lika viktigt att alla inblandade tar sitt ansvar och noga följer råd och regler för att förhindra smittspridning.

Publicerad 2020-06-04 kl 15:34
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto