POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
10å

Maltas facit: 25 matcher med poäng - en mot Portugal

Malta måste ta poäng av Portugal för att Sverige ska ha en chans att nå fotbolls-VM.
Omöjligt?
Nja, det hände faktiskt redan i EM-kvalet 1987. Då nådde Malta 2-2 mot Portugal på bortaplan.

Malta klarade en poäng när lagen möttes i en EM-kvalmatch i Funchal den 29 mars 1987.

Och det finns mer statistik som talar för att det skulle kunna hända igen.
Ö-landet har tagit poäng i 25 av 98 matcher under 2000-talet, bland annat oavgjort mot bra fotbollsnationer som Tjeckien, Kroatien, Turkiet och Bulgarien. Ö-landet med knappt en halv miljon invånare har till och med slagit ett land som Ungern. Totalt finns nio segrar och sexton oavgjorda om man kollar på alla landskamper under 2000-talet.

Tyvärr visar statistiken också att Malta plockar mest poäng hemma, det gäller 22 av 25 matcher. I kvalsammanhang har landet bara plockat en enda poäng på bortaplan under 2000-talet, 2-2 mot Israel i EM-kvalet 2003.

"Hopp finns alltid"
För Sveriges del krävs ett liknande resultat som det Malta nådde i Funchal för drygt 22 år sedan när Malta nu möter Portugal i Guimaraes på onsdagskvällen.
Men få i truppen tror på det:

-Hopp finns det alltid, men jag ser det som en omöjlighet. Vi får gå ut och vinna vår match och avsluta på ett bra sätt. Och vem vet, Portugal kan ju få två utvisningar och göra två självmål, säger svenske landslagsmittfältaren Anders Svensson.

"Inte ge bort chansen"
Malta har 0-22 i målskillnad i VM-kvalet och måste nu hålla stånd i 90 minuter mot Portugal, som i lördags slog Ungern med 3-0.

-Det är bara att hoppas att de kommer ut och sätter bussen framför målet. Själva ska vi avsluta på bästa sätt. Det finns en liten, liten chans att komma till playoff. Vi ska inte ge bort den chansen, säger Zlatan Ibrahimovic.

Rosenborgs högerback Mikael Lustig lever också på hoppet:

-Större mirakel har hänt. Vi får be till gudarna att Malta kan knipa en poäng, säger han och få medhåll av Samuel Holmén:

-Vi ska göra jobbet färdigt och slå Albanien. Sedan får vi hoppas på den lilla, lilla chans som finns.

Publicerad 2009-10-13 kl 18:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå