Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mördade Assyriska-spelaren skildras i bok: "Många har vittnat om hans hänsynslöshet"

Sverige

Den 1 juli 2010 mördades den förre Assyriska-spelaren Eddie Moussa.
Hans liv, död – och koppling till kriminella gäng i Södertälje skildras nu i en ny bok, ”Nätverket”.
- Folk förstod nog att han var lite skum men det är nog först nu man förstår sammanhanget, hur djupt involverad han var, säger författaren Baris Kayhan till Fotbollskanalen.

Foto: Magnus Liam Karlsson (Norstedts)/Bildbyrån.

Författaren Baris Kayhan och Eddie Moussa.

Eddie Moussa blev bara 26 år gammal. Den 1 juli 2010 sköts han och brodern Yaacoub Moussa ihjäl inne på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna i Södertälje.

I en ny bok, ”Nätverket”, skrivet av journalisten Baris Kayhan, berättas historien om det kriminella nätverket i Södertälje. En del i boken berör just Eddie Moussas (bror till det rivaliserande gänget X-teams president Dany Moussa) liv som fotbollsspelare och kriminell. I boken framgår att Moussa vid sidan av sitt fotbollsspel lånade ut pengar till personer som var ”generellt sett mindre kreditvärdiga” till hög ränta. I boken beskrivs hur den förre Assyriska-spelaren tjänade stora pengar på sin nya verksamhet och att han inte drog sig för att driva in pengarna med brutala metoder.

Annons

”Pengarna förändrade Eddie. Den ödmjuke, omtyckte och snälle fotbollsspelaren hade blivit en brutal procentare. Många har vittnat om Eddies hänsynslöshet, både vänner, fiender och polis", skriver Kayhan i boken.

- Du får en djupare bild av de här båda brödernas roll i Assyriska och hur viktig Yaacoub egentligen var för Eddies tidiga framgångar. Sedan ges det en bild av varför det slutade som det gjorde för honom, och på vilka grunder, säger han till Fotbollskanalen.

- Folk förstod nog att han var lite skum men det är nog först nu man förstår sammanhanget, hur djupt involverad han var.

Just Eddies bror, Yacooub, spelade en stor roll för Eddies ställning inom laget. I boken beskrivs hur den äldre brodern bland annat hotade den dåvarande tränaren Edmund Lutaj när Eddie inte fick så mycket speltid.

Annons

”Jakob (Yaacoub reds anm.) var beredd att göra allt för att Eddie skulle lyckas som fotbollsspelare. I Jakobs ögon var Eddie det sista hoppet. Han var den av bröderna som fortfarande kunde nå hela vägen som idrottsman…. Assyriska var vid den här tiden ett lag genomsyrat av nepotism och vänskapskorruption. I detta rävspel hamnade Eddie på fel sida om speltiden. Men det tänkte Jakob ändra på. Efter en match på hemmaarenan Bårsta IP, där Eddie fått sitta på bänken, hann Jakob och Elias Elias (bäste vän med Yaacoub reds anm.) ifatt tränaren Edmond Lutaj i spelargången och tryckte upp honom mot väggen.”

Enligt boken vägrade Lutaj att ge med sig. Då svarade Yaacoub med att trakassera Lutaj och bland annat lades brinnande kartongbitar i tränarens brevlåda.

- Hans bror var involverad. Jag vet att han lånade ut pengar till klubben ganska mycket, säger Kayhan.

Annons

Underlaget till boken har tagits fram genom mängder av ljudinspelningar och vittnesbeskrivningar under flera års tid.

- Uppgifterna bygger dels på förundersökningsmaterial från polisen men även anhöriga, närstående och lagkamrater. Det är det som det bygger på, förklarar han.

Hur känner du kring att skriva om personer som är avlidna och inte kan komma tals i boken?
- Det här är inte några anklagelser, det är faktum. Om man ser till Eddies spelverksamhet finns vittnen i förundersökningen. Det finns väldigt många avlyssnade samtal där han pratar om att han lånar ut pengar och att skickar folk på de som inte betalar sina skulder. Sedan finns det anhöriga som bekräftar det.

Är du nöjd med resultatet?
- Ja, väldigt. Till slut blev det en väldigt levande berättelse, en spännande berättelse. Jag har fått viss respons från de inblandade och de har sagt jag skildrar händelseutvecklingen väldigt väl och väldigt nära sanningen. Så gott det går i den här miljön.

Annons

Tidigare i år valde förlaget Brombergs att stoppa Ann Törnkvists bok på samma ämne, på grund av att de inte vågade ge ut den. Baris Kayhan erkänner att han så klart reflekterat över vilka reaktioner som kan komma.

- Ja, det är klart jag har tänkt på det. Inte under arbetets gång men när den kommer ut så kommer det ju komma reaktioner från de inblandade.

- Om jag är orolig, nej. Men jag är lite nyfiken på responsen och mottagandet.

Publicerad 2017-10-25 kl 19:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto