Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Musovics mardrömsdygn inför historiska VM-insatsen: "Hur fan kunde de göra så mot mig?"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. "Hur fan kunde de göra så här mot mig?".
Det frågar sig Zecira Musovic i sitt sommarprat i P1.
Nu öppnar landslagsstjärnan upp om de kaotiska dygnen - som föranledde den historiska VM-insatsen mot USA 2023.
- Jag har aldrig tvekat mer på mig själv än vad jag gjorde då, säger hon.

Foto: Bildbyrån.

Zecira Musovic och det svenska landslaget är åter på plats i Göteborg. Den här gången för två helt avgörande EM-kvalmatcher mot Frankrike och England.

Innan samlingen har en stor del av utlandsproffsen varit spellediga i närmare två månader - och dessutom hunnit med lite semester.

- Jag har levt ett så normalt liv som man kan göra. Jag har hängt mycket med min familj och vänner. Jag har tillbringat all den tid som jag har kunnat med nära och kära. Sen har jag haft en visit på Balkan, bilat genom Bosnien och Kroatien, vilket var fantastiskt fint, säger Musovic.

Att ha fått ett break från fotbollen och kunna spendera betydligt mer tid med familj och vänner har varit oerhört värdefullt, förklarar hon.

Annons

- Det har varit jätteviktigt. Det är en lång säsong och man går in helhjärtat och man tillbringar väldigt mycket tid med fotbollen, som är fantastiskt kul men det tar sin energi på sitt sätt. Det är kul att få bryta av den vardagen med att komma hem till nära och kära. Det betyder något otroligt.

Under onsdagsmorgonen släpptes Zecira Musovics sommarprat i P1. Där berättar den svenska stjärnmålvakten, som till vardags tillhör den engelska giganten Chelsea, öppet om hur svårt hon har haft med att just flytta ifrån sin familj.

- Det har varit jättejobbigt. Det är den största uppoffringen som jag har fått göra, säger hon och utvecklar:

- Missade fester och mindre tid till att umgås med kompisar var ett självklart val för mig. Men att flytta ifrån familjen och inte kunna ta tåget över till Helsingborg varje dag var väldigt jobbigt och obekvämt - och verkligen utanför trygghetszonen.

Annons

Musovic har tillhört Chelesa sedan 2021. Under sin tid i Londonklubben har hon fått sporadiskt med speltid - vilket har lett till en rad uppmaningar hemifrån.

I Sommar i P1 berättar Musovic att hennes mamma vid flera tillfällen har sagt "du, ska du inte komma hem och skita i det där?". Det har hon däremot aldrig övervägt.

- Nej för mig har det varit självklart. Jag har ett kontrakt och vet hur den världen ser ut. Det kan inte alltid vara på topp och det är något som jag har blivit expert på och något som jag är trygg med. Det är självklart att någon gång går det bra och någon gång går det mindre bra. Det är inget jag hänger upp mig på. Det är kanske därför jag har klarat mig ur de djupa dalarna, säger hon.

Musovic fortsätter - och höjer samtidigt tonläget i rösten för en kort stund:

- Morsan är störtskön där. Men ett budskap som jag verkligen vill skicka med till alla föräldrar där ute är att om passionen och kärleken till sporten kommer inifrån så kan det bli riktigt, riktigt bra. Men vi ser många föräldrar i dag som lever sin dröm genom barnen och pushar och pressar. Det kan bli farligt då. Ett budskap från sommarpratet är att låta barnet göra det som det älskar. Var den där sköna morsan som bryter av den där pressen i stället.

Annons

***

Zecira Musovic slog sig in ordentligt bland svenska folkets hjärtan under VM i Nya Zeeland och Australien 2023. Då stängde målvakten igen totalt i åttondelen mot USA - och hyllades därefter av en hel fotbollsvärld för sina rekordmånga räddningar (elva stycken) i en VM-match.

Men vägen dit var långt ifrån en dans på rosor. Dygnen som föranledde hjälteinsatsen var snarare en smärre mardröm för Musovic.

Två dagar innan USA-matchen fick hon plötsligt höra att det var osäkert att hon skulle starta - trots att hon tidigare i mästerskapet hade varit förbundskaptenen Peter Gerhardssons förstaval.

Den plötsliga osäkerheten chockade Musovic så hårt att hon bara minuter senare satt otröstlig inne på bästa vännen och lagkamraten Amanda Ilestedts rum.

- Det vräker ner tårar längs mina kinder. Jag är helt förkrossad och i chock, säger hon i P1.

Annons

Dagen innan åttondelsfinalen fick Musovic beskedet. Hon spelar. Det följdes av en enorm lättnad, men också av en stor frustration.

- Hur fan kunde de göra så här mot mig? Låta mig tvivla, säger hon i sitt sommarprat.

Med ett knappt års distans till händelsen utvecklar hon nu känslorna, under den pågående landslagssamlingen i Göteborg.

- Det var skitjobbigt. Jag gick in i mästerskapet och fick förtroendet. Det kändes som att jag levde min dröm och jag hade kämpat så otroligt hårt för att komma till den punkten. Då kom den händelsen och det kändes som att min dröm höll på att tas ifrån mig, säger hon.

- Utifrån kanske man ser USA-matchen och en fantastiskt fin match från samtliga i laget, och för mig personligen var det min absolut största match. Man ser det fina i det. Men jag vill också låta lyssnaren höra att det inte alltid var lika fint i mitt huvud. Inte minst inför den matchen. Jag skulle gå in i min absolut största match i karriären och jag har aldrig tvekat mer på mig själv än vad jag gjorde då.

Annons

Hon beskriver sedan känslorna som fanns inom henne när hon satt otröstlig inne på Amanda Ilestedts säng.

- Det var hopplöst. Jag undrade vad fan som höll på att hända. Mina förväntningar var på ett ställe och det här var långt ifrån mina förväntningar. Det var också därför det blev en så stor grej för mig.

Hur ser du på det i dag, att Peter (Gerhardsson) gjorde på det viset och två dagar innan matchen sa att det inte var säkert att du skulle stå?
- Jag har full respekt för alla individer, och hur man hanterar och förmedlar budskap. Det är så det funkar. Det är inget som är givet att spela eller starta, det var bara att min förväntning var på ett ställe och så blev det något annat.

- Hjärnspökena kan ofta skapa något ännu större för att något betyder så otroligt mycket. Med det sagt har jag respekt för att alla fungerar olika och det får man lösa allt eftersom.

Annons

Musovic fortsätter:

- Jag upplever att man har en bild av mig som människa och fotbollsspelare som väldigt trygg, självsäker och med bra självförtroende. Vilket jag har mycket tack vare att jag vet vad jag vill och vad jag står för. Men jag vill påvisa att bara för att det ser ut på ett visst sätt utåt, så betyder inte det att det alltid är lika fint inuti hjärnan.

VM-succé och hyllad av allt och alla. Då blev hösten i klubblaget Chelsea plötsligt inte alls som Zecira Musovic hade hoppats.

- Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle behöva förbereda mig på en extrem framgång. Jag är expert och proffs på att hantera motgångar. Bänken vet jag hur jag ska hantera. Det är knappt en utmaning för mig längre. Men att från en natt till en annan plötsligt bli hyllad av hela världen för något som för mig är en självklarhet var jobbigt.

Annons

Zecira Musovic berättar att hon har varit nervös inför offentliggörandet av sommarpratet.

- Men det har också varit förväntansfullt. Jag har inte låtit någon lyssna på det. Inte ens mamma, pappa, pojkvännen, brorsan. Ingen har hört det. Så på det sättet är jag mest förväntansfull, att de ska få höra det. Men jag är också nervös, för jag är väldigt öppen och ärlig i mitt sommarprat. Jag berättar allt som finns där och det är lite obekvämt.

Varför har de inte fått lyssna?
- Det blir ju lite roligare då! Jag är en sån vinnarskalle också att jag vill att allt ska vara perfekt. De ska inte få lyssna på såna halvdana versioner. De ska få höra slutversionen och förhoppningsvis uppskattar de den.

Zecira Musovics sommarprat i P1 släpps som podcast klockan 07.00 under onsdagen och sänds i P1 klockan 13.00.

Annons
Publicerad 2024-07-10 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto