POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Nordiska förbunden undersöker gemensamt VM 2027: "Vill fortsätta drömma stort"

Foto: Bildbyrån

Gamla Ullevi under EM 2013, som Sverige arrangerade.

Det blev inget nordiskt herr-EM 2024.
Nu ska de sex nationsförbunden undersöka möjligheten att arrangera dam-VM 2027.
- Vi vill fortsätta att drömma stort, men samtidigt realistiskt. Och det vi tror kan vara realistiskt är att arrangera ett VM för damer och att göra det gemensamt, säger SvFF:s Göran Havik till Fotbollskanalen.

Sverige visade intresse för att anordna herr-EM 2024, tillsammans med de nordiska grannarna Finland, Norge och Danmark. Det blev dock ingen ansökan till det mästerskapet. Men de nordiska förbunden, där även Färöarna och Island ingår, har haft en arbetsgrupp som skapades för att titta på vilka mästerskap som man gemensamt ska kunna undersöka.

Nu har de sex förbunden ställt in siktet på ett mästerskap: dam-VM 2027. En förstudie för en eventuell VM-ansökan har initierats.

- Vi har haft den här arbetsgruppen nu och kommit fram till att vi vill fortsätta att drömma stort, men samtidigt realistiskt. Och det vi tror kan vara realistiskt är att arrangera ett VM för damer och att göra det gemensamt. Och det har vi fått en stor bekräftelse och gillande från alla sex förbundens ledningar. Och när vi nu då har ett VM i Europa (Frankrike) till sommaren så kände vi att vi måste passa på att dra igång en förstudie. För det är ett väldigt, väldigt långt steg till att drömma stort till att bli konkret. Och vi känner att vi måste samla på oss väldigt mycket information och vi måste också göra det ihop med tänkbara värdstäder och tänkbara arenor. Så vi vill passa på nu att tala om att vi har den här ambitionen, och på det sättet också hoppas på att få återspel från tänkbara intresserade städer i våra olika länder. Så det här är första steget, säger Göran Havik, SvFF:s projektledare för internationella evenemang, till Fotbollskanalen.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson säger i ett pressmeddelande:

- Det är otroligt kul att vi nu kan sända den här signalen, att flera av de här länderna som verkligen var pionjärer inom damfotbollen tittar på möjligheterna för att arrangera ett VM tillsammans.

Alla sex länderna lär dock inte arrangera matcher vid ett eventuellt VM, men alla ska vara delaktiga.

- Det här är helt förutsättningslöst. Och vi börjar med att titta på vad som är möjligt, är det möjligt? Och det är varken troligt eller möjligt att alla sex länderna skulle kunna ha matcher. Men alla sex skulle kunna vara inblandade på något sätt. Och vi tycker att det är väldigt viktigt att vi visar just på den här nordiska enheten och gemenskapen som ju är speciell även om man tittar ut i världen. Vi har ju ett språk som nästan är gemensamt och vi har framförallt värderingar som är gemensamma och vi har faktiskt politiska samarbeten, inte minst genom nordiska rådet. Så vi vill titta helt förutsättningslöst, men alla sex nationsförbunden vill vara med, säger Göran Havik.

Finns det något mer konkret kring hur många länder som kan vara inblandade och ha matcher?
- Det finns ingenting annat överhuvudtaget annat än att vi vill titta på möjligheten och det är därför vi också kallar det en förstudie, det är inte det att vi ska ansöka. Det är en förstudie, är det möjligt? Det är det vi ska titta på.

På frågan vilka förutsättningar som förbunden ser för att få anordna VM 2027 svarar Göran Havik:

- Vi har informerat Fifa om att vi har gått ut med den här pressreleasen, och i det sammanhanget också sagt att vi som ett led i förstudien vill ha samtal för att få någon form av pejl på vad det kommer att vara för form av kriterier. Vi vill utnyttja tillfället i sommar med Frankrike genom att ordna någon form av observatörsprogram för att se hur det organiseras där, vilka krav och förutsättningar hade de. Vi har en kontakt också med den franska organisationen om just våra intressen att komma och diskutera med dem, och de är väldigt positiva till det. Så vi börjar där.

Publicerad 2019-02-22 kl 11:34
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå