Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Ny spellag ställer hårdare krav på spelbolagen - ingen försäljning av Svenska Spel

Foto: Bildbyrån

SvFF har velat ta över Stryktipset från Svenska Spel - men regeringen tänker inte släppa på ägandet. Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill se en utredning gällande spelbolagets framtid.
"Detta är en av de mest centrala och viktigaste frågorna för fotbollens framtid och vi både förväntar oss och har som krav att få vara delaktiga i denna process", skriver Sjöstrand till Fotbollskanalen.

I slutet på september 2015 meddelade regeringen att en särskild utredare fått i uppdrag att ta fram ett förslag på en omreglering av spelmarknaden.

"En särskild utredare ges i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering, som ska syfta till att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden", skrev regeringen på sin hemsida.

"I uppdraget ingår även att analysera vilken roll staten bör ha på en omreglerad spelmarknad."

Regeringen har tillsammans med allianspartierna nu enats om att gå vidare med merparten av förslagen från utredningen, det skriver DN.

- Staten återtar nu kontrollen. För mig är det en gåta att det inte har skett tidigare. Det finns ingen annan marknad där vi har accepterat att staten förlorar kontrollen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Förslaget innebär bland annat att alla bolag som verkar på den svenska marknaden måste söka licens. Tidigare har utlandsbaserade verksamheter kunnat undgå att betala skatt i Sverige, men i det nya förslaget ska bolagen betala en skattesats som satts till 18 procent.

Den nya spellagen ska också innebära skärpta straff för olovlig spelverksamhet och matchfixning. Regeringen föreslår också en ny brottsrubricering: Spelfuskbrott.

Vidare innebär förslaget också att alla som satsar pengar på spel måste göra en registrering hos spelbolagen.

En annan fråga inför det nya förslaget har varit om regeringen skulle släppa ägandet av Svenska Spel. Den nya lagen innebär att ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) blir konkurrensutsatt och Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tidigare sagt att man vill ta över Stryktipset från Svenska Spel.

- Vi kan under inga omständigheter acceptera att de två sporterna som är dominerande som spelobjekt behandlas så fullständigt olika, sa Sjöstrand i augusti enligt SvD.

SvFF kan förlora stora sponsorintäkter från Svenska Spel som en följd av avregleringen och vill därför ha kompensation för det.

Regeringen vill dock inte släppa ägandet av Svenska Spel.

- Vi har inga sådana planer. Det som är viktigt här är att vi skapar förutsättningar för att Svenska Spel ska kunna agera på en konkurrensutsatt marknad på jämlika villkor, säger Ardalan Shekarabi.

Moderaterna står bakom lagförslaget, skriver DN. Men i framtiden ser man helst att staten säljer ut Svenska Spel. I förslaget så delas bolaget upp i två delar - ena delen ska innefatta kasinon, spelautomater och lotter och den andra delen spel på matcher.

För mig är det centralt att vi går mot en total uppdelning av Svenska Spel i två separata bolag. Det kommer en särskild utredning nu att titta vidare på. Vad som sedan kommer att hända med Svenska Spel får en kommande regering ta ställning till, säger Olof Lavesson, ordförande i riksdagens kulturutskott och den som skött förhandlingarna för Moderaterna.

Håkan Sjöstrand kommenterar via sms till Fotbollskanalen:

"Jag anser det vara klokt att tillsätta en utredning gällande Svenska Spels framtid. Detta är en av de mest centrala och viktigaste frågorna för fotbollens framtid och vi både förväntar oss och har som krav att få vara delaktiga i denna process och på så sätt säkra fotbollen intressen. Vi vill få garantier för vår delaktighet i denna process."

Regeringens förslag på den nya spellagen skickas nu på remiss till lagrådet.

Publicerad 2017-12-19 kl 21:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons