Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Olsson vill bli ny SvFF-topp - och lösa "akuta problem": "Finns tecken på konflikt i framtiden"

Sverige

Lars-Christer Olsson ville inte bli ny SvFF-ordförande - sen tvärvände han.
Nu vill 72-åringen på formell väg rädda svensk fotboll från konflikter.
- Jag vill adressera det akuta problemet, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Lars-Christer Olsson.

Lars-Christer Olsson kandiderar till posten som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Därmed har valberedningen nu presenterat sju personer som nominerats till uppdraget, och som kan ersätta Karl-Erik Nilsson i höst. Det gäller även Birger Jonsson, Annika Grälls, Fredrik Reinfeldt, Jens T Andersson, Caroline Waldheim och Tommy Andersson.

Nyligen uttalade sig Lars-Christer Olsson i Göteborgs-Posten och berättade att han då inte var intresserad av att kandidera till ordförandeskapet i SvFF. Men nu har han alltså ändrat sig. 72-åringen berättar att han har blivit övertygad av distrikten i Norrland.

Annons

- Det är lite speciella omständigheter. I början av förra veckan blev jag kontaktad av norrlandsdistrikten och enligt deras bedömning finns det en risk att det blir konflikter inom svensk fotboll i samband det kommande förbundsmötet i mars (2023). Man har sett att det börjar bli spänningar mellan elitverksamheten och breddverksamheten, säger Olsson till Fotbollskanalen.

- Jag håller med om att det finns sådana tecken, sa jag. Tecken på att det kan bli konflikter i framtiden. Då frågade distrikten om jag var intresserad av att engagera mig i ett projekt för att undvika konflikter och hitta vägar framåt med samverkan i stället för fajt. Jag gick med på det, och då ville de nominera mig till ordförandeposten eftersom kärnfrågan då kommer upp på ett naturligt sätt.

Han fortsätter:

- Så förutsättningen för att jag ska ställa upp är att svensk fotboll ber mig att göra det, annars är jag inte en ordförandekandidat. Och jag är ingen långsiktig lösning, utan det är för att adressera det här akuta problemet. Jag skulle i så fall sitta ett eller två år och lägga grunden.

Annons

Hur ser du på dina chanser att bli vald i och med att du ser dig som en kortsiktig lösning?
- Det är möjligt att valberedningen hittar en långsiktig lösning och då är jag inte aktuell, för jag kommer inte att ställa upp i en kamp om ordförandeposten. Jag funderar därför inte på mina chanser. Det måste till en ny ledargeneration, så jag skulle bara vara en parantes. Men jag är beredd att ställa upp på uppdraget att hitta samverkan och undvika konflikt.

Du nämnde att du ser tecken på framtida spänningar. Vad ser du?
- Göteborgs motion, exempelvis. Att man vill göra en total omfördelning av pengarna. Det finns i dag ett avtal mellan SvFF och Sef (Svensk elitfotboll) om hur man ska fördela rättighetspengar, kostnader och intäkter. Skulle en motion som Göteborgs gå igenom på förbundsmötet rivs den uppgörelsen upp. Då blir det inte bara en politisk konflikt, utan även en juridisk. Det skulle skada svensk fotboll och riskerar att få samma effekter på damsidan. Det är allvarligt.

Annons

Lars-Christer Olsson menar vidare att han inte ser det som särskilt troligt att just Göteborgs motion får stöd på förbundsmötet, men han ser det som en hint om krafter som vill se en "ny utveckling" inom svensk fotboll.

- Tar man motionen som ett tecken i tiden är det allvarligt, för den skulle skapa problem, säger han.

- Jag vill därför på formell väg rädda upp och försäkra att svensk fotboll är överens om vilka frågor som ska prioriteras, samt hitta en modell för olika delar som gör att vi kan vara så effektiva som möjligt.

Vilka frågor anser du ska prioriteras?
- Det är en diskussion som får föras, för uppenbarligen har alla olika uppfattning om det.   

Lars-Christer Olsson har tidigare varit ordförande för Sef och generalsekreterare i Uefa. Senaste tiden har han jobbat för Riksidrottsförbundet.

Annons

Sista dagen för nomineringar av kandidater till posten som SvFF-ordförande är 15 januari, 2023. Därefter kommer valberedningen att ta fram sina huvudkandidater innan förbundsmötet äger rum sedan 25 mars.

Publicerad 2022-12-14 kl 14:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto