Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Omkastningar i SvFF:s styrelse - Grälls blev petad

Damallsvenskan

SvFF:s två vice ordförande lämnar styrelsen i vår.
Nu berättar källor för Fotbollskanalen att Annika Grälls gör det på grund av missnöje bland elitklubbarna på damsidan.
Och att Bert Andersson kan ersättas av Martin Åkerman.
- En stor ära, säger Åkerman till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Skånes Fotbollsförbund

Under måndagen gick Annika Grälls ut med att hon lämnar sin post som ordförande för ligaorganisationen Elitfotboll Dam och därmed också sitt uppdrag som andra vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets styrelse.

Hon hävdar att hon själv bestämt sig för att hoppa av för att fokusera på sina internationella uppdrag (ordförande för Women’s League Forum och ledamot i Uefas marknadskommitté). Men enligt uppgifter till Fotbollskanalen har det inte bara med det att göra. 

Källor berättar att det under en tid funnits missnöje från elitklubbar på damsidan, vilka Grälls representerat, rörande storleken på de centrala medel som når fram till föreningarna via EFD. Klubbar har helt enkelt velat se en ny ordförande och att någon annan tar plats i SvFF:s styrelse.

Annons

- Det är många som är missnöjda med att av de pengar som kommer in till EFD stannar det mesta på kansliet och centralt och det har varit ett utbrett missnöje i flera år, säger en centralt placerad källa.

Annika Grälls uppger för Fotbollskanalen att uppgifter om ett missnöje med henne är nyheter.

- Nej, det är inget som jag har hört. Jag vet att det fanns en motion för två år sedan att man ville ha fler klubbrepresentanter i styrelsen. Den lades ner nu. Men det är ingenting annat som jag har hört, säger hon.

Hon menar att hon lämnar uppdragen i EFD och SvFF helt frivilligt.

- Det är blandade känslor att lämna. Men efter att ha övervägt och funderat känns det bra. Det roliga i min nya roll överväger, kommenterar Grälls.

I fotbollsrörelsen talas det om ett eventuellt samgående av EFD och Sef för att bättre kunna tillvarata den tillväxt man hoppas på kring damfotboll, men att det fortfarande är pressat ekonomiskt kring många klubbar plus att EFD inte har övertygat.

Annons

- Det är en extremt svag organisation och det är intensiva samtal om att gå ihop och även om det kommer ta tid innan det är genomfört så verkar alla se att det är ett måste, säger en källa med direkt insyn.

Den 16 mars är det dags för Svenska Fotbollförbundets årsmöte och då kommer Grälls ersättas i styrelsen av en annan EFD-representant, med all sannolikhet den som väljs fram till intresseorganisationens nya ordförande.

I rörelsen spekuleras det nu i flera tänkbara namn, exempelvis förre landslagsstjärnan Patrik "Bjärred" Andersson och Vittsjös ordförande Erika Nilsson, vilka båda sitter i EFD:s styrelse i dag.

- Vi har namn som vi jobbar på och vi hoppas hitta en ersättare som är minst lika kompetent som Annika, säger Ola Danhard i EFD:s valberedning.

Är er vice ordförande (Patrik Andersson) aktuell?

Annons
- Jag har inga kommentarer kring enskilda namn. Valberedningen jobbar med att ta fram en kompetent ersättare.

Ola Danhard uppger att man senast den 6 februari ska meddela SvFF vem man föreslår sitta på EFD-mandatet i förbundsstyrelsen. Därefter kommer förbundets valberedning skicka ut sitt fullständiga förslag till ny styrelse senast 15 februari.

Klart står sedan tidigare att även SvFF-styrelsens förste vice ordförande, Bert Andersson, som även är ordförande i Göteborgs FF, lämnar i samband med årsmötet. Han har då suttit i maximala tolv år.

Andersson är Götalandsdistriktens representant och enligt uppgifter till Fotbollskanalen har den regionen landat i att man vill ersätta veteranen med Skånes ordförande Martin Åkerman. Han föreslås alltså ta plats i SvFF-styrelsen men det faktum att den ska bestå av minst tre kvinnor gör att det inte är helt spikat att Åkerman får förtroendet.

Annons

- Precis så. Jag väljer att hålla låg profil fram till att det är helt klubbat, säger Åkerman.

Men hur känns det att distrikt i Götaland vill att det ska bli så?
- Det är naturligtvis en stor ära. Det är fantastiskt kul att det finns människor som känner att jag kan bidra och jag hoppas att jag kan göra det för svensk fotboll. Vi har ett större uppdrag än att bara se till Skåne och Götaland. Det här gäller hela Sverige och det är viktigt i det här. Men sen kommer finnas frågor där man tycker olika beroende på var man befinner sig i landet och där får jag i så fall se till att föra Götalands talan.

Åkerman är helt enkelt intresserad av att ta plats i SvFF-styrelsen.

- Ja, absolut. Det är kul att någon tycker att jag skulle kunna göra nytta för svensk fotboll.

Skåningen pekar på att svensk fotboll har ett stort arbete att göra vad gäller sin spelarutbildning och att jobba fram större resurser för att förbättra den. Han talar även om att utveckla barn- och ungdomsfotbollen och säkerställa att föreningar runt om i Sverige har kapaciteten som krävs för att ta till sig de resurser som finns.

Annons

I och med att Annika Grälls lämnar och Norrlands representant Lena Wallgren är uppe för omval är läget något oklart vad gäller fördelningen av kvinnor och män i SvFF:s styrelse. Svealands representant Nina Lindström är enda kvinna som har ett år kvar på sitt mandat.

Annika Grälls har varit EFD:s ordförande sedan 2016. Hon har suttit i ligaorganisationens styrelse sedan 2010. I ett pressmeddelande säger hon:

- Jag är glad och tacksam att få ha varit med på den här utvecklingsresan som vi gjort, där intäkterna inom damelitfotbollen har fyrdubblats, där våra matcher i OBOS Damallsvenskan matcher visas i tio länder genom Viaplay, samt att alla matcher i Elitettan sänds av Expressen. 

- Också stolt över att vi sedan i höstas har ett modernt kollektivavtal på plats för alla damelitfotbollsspelare, bidragit till ett beslut om ett "Europa League" även på damsidan och att Fifa och Uefa infört ersättningar till spelare och klubbar vid mästerskap. Dessutom kan vi konstatera att antalet flickspelare har ökat med över 120 procent och att damfotbollen globalt är den snabbast växande sporten.

Annons

Fakta

SVFF:S STYRELSE 2023

Ordförande:
Fredrik Reinfeldt (ett år kvar på sitt mandat) 

Ledamöter:
Bert Andersson, Götalands representant (lämnar på grund av tolvårsregeln)
Lena Wallgren, Norrlands representant (uppe för omval)
Annika Grälls, EFD:s representant (lämnar)
Simon Åström, Sefs representant (ett år kvar på sitt mandat)
Anders Billström, Sef- och EFD-representant (ett år kvar på sitt mandat)
Nina Lindström, Svealands representant (ett år kvar på sitt mandat)

Publicerad 2024-01-16 kl 18:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto