Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

Patrik Andersson ”Vi borde sänka förhoppningarna”

Patrik ”Bjärred” Andersson vet vad som krävs för att gå långt i ett EM. 1992 gjorde han sitt första mästerskap, men mer än 15 år senare är han tveksam till att Sverige kan upprepa succén från hemmamästerskapet.
– Vi borde nog sänka målsättningarna med så många frågetecken, säger han.

Mittbacksjätten Andersson debuterade samma år som mästerskapet och tog direkt en plats i startelvan när Tommy Svensson petade Peter Larsson inför det som senare skulle bli ett oväntat triumftåg för Danmark. Att Sverige ska överraska lika mycket 16 år senare ställer han sig tveksam till.
– Tar de sig vidare från gruppen har de gjort det bra. Det är riktigt obekväma lag i gruppen. Men det är klart, fungerar allt så kan vad som helst hända. Det gäller bara att göra det i sex matcher, säger en inte alltför hoppfull ”Bjärred”.

Välkomnar Larsson Han välkomnar Henrik Larssons medverkan men tycker inte att han passar särskilt bra ihop med Zlatan i anfallet. Därför vill han se en annan lösning på anfallsformationen.
– Både Zlatan och Henke gillar att gå ner och hämta boll. Därför måste vi ha en djupledslöpande Elmander med för att inte bli för statiska. Jag vill se Henke i den offensiva rollen som mittfältare bakom Zlatan och Elmander.

Klarar mittfältet av den belastningen som den formationen ger? – Det är svårt att säga men då får man kanske ha lite defensivare spelare på mittfältet.

Finns det någon du saknar i truppen? – Nej, de bästa spelarna är med. Men jag tycker att det är onödigt att ha fyra mittbackar när vi har så många frågetecken bland mittfältarna.

Andersson återkommer hela tiden till landslagets frågetecken och han är extra orolig över att de finns i lagets centrallinje, på viktiga spelare som mittbacken Petter Hansson och navet Tobias Linderoth.
– Det är oroande att de inte får spela ihop sig under flera matcher innan EM, nu vet man inte riktigt var man har Sverige.

Var det annorlunda när du började i landslaget? – Ja, framför allt hade vi en annan kontinuitet. På den tiden fanns inte Champions League så vi fick alltid hem proffsen till samlingarna och kunde spela ihop sig. Jag tycker att de matcherna är viktiga och grundläggande för ett framgångsrikt mästerskap.

På tal om det, vilket är ditt bästa minne från landslaget? – Det måste vara kvartsfinalen mot Rumänien och när vi slog Turkiet borta och kvalade in till VM 2002.

Men liknande framgångar vågar ”Bjärred” alltså inte hoppas på för blågult den här sommaren. I stället lyfter han fram Tyskland och Portugal som finallag, vilket, om jag läser av spelschemat korrekt, är en administrativ omöjlighet.
– Även Spanien och Holland ser farliga ut och är nog främsta utmanare.

Vem vinner skytteligan? – Miroslav Klose. Tyskland har en enkel grupp med Österrike som är absolut sämst i hela turneringen. Men jag hoppas på att Zlatan kan vara med och hota.
Patrik Andersson hoppas alltså. Helt hopplöst ser det med andra ord inte ut för Sverige.

Dennis Ernst, Fotbollsverige

Publicerad 2008-06-10 kl 00:44
Annons
Annons
Annons