Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Plötslig vändning skapar röra i SvFF:s ordförandekamp: "Genuint förvånad"

Sverige

Caroline Waldheim och Jens T Andersson vill utmana om SvFF-klubban - och har stöd i rörelsen.
Nu, sent in i processen, har valberedningen gått ut med information om att duon helt borde strykas från kampen.
Det har skapat förvirring bland röstberättigade och i en intervju med Fotbollskanalen backar nu valberedningen från sin bedömning.
- Jag är genuint förvånad, säger Jens T Andersson.

Foto: Bildbyrån.

Den 25 mars ska Svenska Fotbollförbundet välja en ny ordförande. Vägen fram till årsmötet har innehållit många turer och de ser inte ut att ta slut.

Åtta kandidater nominerades till valberedningen, som den 17 januari presenterade sina tre huvudkandidater (Fredrik Reinfeldt, Hélène Barnekow och Lars-Christer Olsson) och senast den 15 februari kommer ta fram sitt slutgiltiga förslag på Karl-Erik Nilssons ersättare.

Två andra nominerade, Caroline Waldheim och Jens T Andersson, har dock meddelat att de tänker utmana om posten trots att de ratades av valberedningen. Och även om de nu får driva sin kandidatur på ”egen hand” bedöms båda ha ett märkbart stöd runt om i rörelsen, enligt flera olika uppgiftslämnare till Fotbollskanalen.

Annons

Men nu har en plötslig vändning skett som skapat förvirring bland röstberättigade, berättar källor för Fotbollskanalen. I förra veckan gick nämligen valberedningen ut med information, till åtminstone distrikten i Götaland, om att varken Waldheim eller Andersson bedöms vara valbara på årsmötet. Valberedningen menar alltså att duon borde strykas ur ordförandekampen.

Götalands representant i valberedningen, Claes Ohlsson, skrev följande i ett mejl till sina distrikt:

"De (Waldheim och Andersson, reds.anm) är mot bakgrund av stadgar och den 'valbarhetskontroll' som årsmötet 2022 beslutad inte valbara, enligt VB’s mening".

Frågan om deras valbarhet har varit aktuell sedan de nominerades. Båda är nämligen SvFF-anställda och enligt förbundets stadgar får man inte väljas in i styrelsen om man är anställd hos förbundet. Dessutom har SvFF fattat beslut om riktlinjer som säger att om en kandidat varit anställd hos förbundet de senaste tre åren ska det tas i beaktning i processen inför årsmötet.

Annons

Valberedningen har tidigare dock inte velat slå fast att Waldheim och Andersson inte är valbara. I en intervju med Fotbollskanalen den 9 januari talade exempelvis valberedningens ordförande Ingmar Alm om att det som krävs för att duon ska kunna väljas på årsmötet är att de säger upp sin anställning innan den 25 mars och att det i övrigt bara är tal om riktlinjer, inga svartvita regler.

Fotbollskanalen var i kontakt med Ingmar Alm så sent som i måndags i förra veckan och frågade då hur han såg på att Caroline Waldheim förklarat att hon utmanar trots valberedningens nobb. Då välkomnade han det och nämnde ingenting om att man bedömt henne som icke valbar. Först några dagar senare gick information om valberedningens nya bedömning ut.

Så vad händer nu? Både Caroline Waldheim och Jens T Andersson uppger för Fotbollskanalen att de fortsatt kandiderar - trots den uppkomna situationen.

Annons

- Jag säger som jag har gjort hela tiden. Jag har tackat ja till att bli nominerad, genomgått valbarhetskontrollen och uppfyller de krav som finns i stadgarna så länge jag sagt upp mig den dagen jag ska väljas. Så jag håller fast vid det jag sagt tidigare, säger Waldheim.

Andersson:

- Jag tänker fortsätta kandidera. Jag anser mig vara valbar förutsatt att jag inte är anställd på årsmötesdagen.

Waldheim förklarar att hon inte fått det nya valbarhetsbeskedet direkt från valberedningen men att bedömningen även nått henne. Hur hon tolkar valberedningens agerande vill hon inte gå in på.

- Jag vill egentligen inte tolka det. Jag har inte fått beskedet direkt till mig. Men jag står fast vid min kandidatur och enligt stadgarna är jag valbar så länge jag inte är anställd. Sen får nog valberedningen svara på frågor kring det här.

Annons

Men Waldheim säger också:

- Valberedningen är givetvis en stor och viktig del av hela processen och de har ju ett väldigt stort inflytande. Vad valberedningen säger eller inte spelar väldigt stor roll.

Våra uppgifter säger att det här har lett till förvirring i rörelsen. Vad säger du?
- Den förvirringen har jag märkt av. Jag har förstått att det uppstått förvirring, svarar Waldheim.

Andersson är överraskad över valberedningens agerande.

- Jag blir genuint förvånad över informationen som du presenterar, säger han.

Varför?
- Det fanns inga indikationer under hela den processen på att min valbarhet, efter kontrollen som gjorts, ska vara ett problem. Stadgarna är tydliga med att man inte får vara anställd på årsmötesdagen. För mig är det här nya och förvånande uppgifter.

När valberedningen meddelade Andersson och Waldheim att de inte var en av tre huvudkandidater fick de ingen motivering till varför. De fick då inte höra att de inte skulle vara valbara.

Annons

- Och anser valberedningen att jag inte är valbar utgår jag från att de kontaktar mig och meddelar det, säger Andersson.

På olika håll inom rörelsen tolkas agerandet som ett sätt för valberedningen att sätta käppar i hjulet för Waldheim och Andersson och ge sin slutkandidat störst möjlighet att vinna valet, berättar källor för Fotbollskanalen. Men också som ett sätt att möta den kritik som följt av att två namn med märkbart stöd ratades när tre huvudkandidater valdes ut.

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med valberedningens ordförande Ingmar Alm, som nu backar från nämndens bedömning om att duon inte är valbar.

- Det vi har gått ut med är att de för tillfället inte är aktuella, inte att vi inte anser att de är valbara, säger Alm.

Vad menar du med "inte aktuella"?
- När vi i valberedningen tolkar regelverket så tycker vi inte att de just nu är aktuella. Det är vår tolkning. Sen kan alla tolka det olika.

Annons

- Förbundsmötet står alltid över allt annat inom svensk fotboll.

Men Claes Ohlsson har ju skickat ut information om att de två inte är valbara enligt valberedningen?
- Jaha. Då får han stå för det. Det har inte vi vetat om.

Jag har pratat med Caroline Waldheim som säger att hon upplever att det här har skapat en förvirring i rörelsen, att alla inte riktigt förstår vad som gäller.
- Det är just därför vi håller på att jobba med en ny skrivelse som kommer ut i dagarna.

Ni kommer förtydliga saker?
- Det behövs nog, säger Alm.

Men ni anser inte att de inte är valbara?
- Nej. Vi anser att de inte är aktuella. För vår process. Sen kan vi inte göra någonting åt om någon röstberättigad reser sig upp på förbundsmötet och föreslår ett namn. Det är utanför vårt område. Sen får förbundsmötet avgöra saken.

Vissa tolkar ju det här utskicket som ett sätt för er att sätta käppar i hjulet för Caroline och Jens. Vad säger du om det?

Annons
- Vi har ju ett uppdrag att ta fram de vi tycker är bäst lämpade. Det har vi gjort.

Det talas även om kritik mot valberedningen för att det här är två personer som har stöd i rörelsen.
- Ja. Jag vet att 100 procent inte kommer stå och tycka att vi har gjort ett bra jobb, svarar Alm.

Birger Jonsson har meddelat att hans kandidatur är avslutad. Tommy Andersson har inte velat slå fast någonting om sin väg vidare. Annika Grälls uppgav nyligen att hon inte hade för avsikt att fortsätta kandidera men enligt uppgifter till Fotbollskanalen har hon trots allt inte helt stängt dörren för att ta över som ny ordförande om hon blir nominerad på årsmötet.

FAKTA

Valberedningens huvudkandidater

Fredrik Reinfeldt, 57 år, konsult, tidigare statsminister (M). Nominerad av IF Brommapojkarna.

Lars-Christer Olsson, 72 år, före detta ordförande i  Sef, tidigare generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet och. Nominerad av Västerbottens FF.

Hélène Barnekow, 58 år, tidigare vd för Microsoft Sverige och vd för Telia Sverige. Nominerad av Skånes fotbollsförbund.

FAKTA

Övriga nominerade

De kan fortfarande utmana:

Caroline Waldheim, 49 år, hållbarhetschef på SvFF. Nominerad av Jämtland/Härjedalens FF och Smålands FF.

Jens T Andersson, 50 år, övergripande landslagschef på SvFF. Nominerad av BK Häcken.

Tommy Andersson, 56 år, ordförande i Blekinge fotbollsförbund. Nominerad av Norrbottens FF.

De har avslutat sin kandidatur:

Birger Jonsson, 61 år, ordförande i Västmanlands fotbollsförbund. Nominerad av Västmanlands FF.

Annika Grälls, 59 år, ordförande i Elitfotboll dam. Nominerad av Södermanlands FF.

Publicerad 2023-01-30 kl 12:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto