Ryssland väcker minnen

Sverige

Av 23 matcher mot Ryssland/Sovjetunionen är det en match som sticker ut.
Gruppspelsmatchen i VM 1994 som Sverige vann med 3-1.

Matchen inomhus i Pontiac Silverdome 24 juni 1994 började dåligt för Sverige. Redan efter fyra minuter drog Roger Ljung Aleksander Borodjuk i tröjan och Ryssland fick straff. Oleg Salenko, som i nästa match blev historisk med fem mål mot Kamerun, satte den säkert.

-Det var en riktig kalldusch när Roger rev ner ryssen. Men vi höll uppe spelet bra och det kändes som vi skulle kunna vända. Och så hade vi Martin Dahlin och Tomas Brolin där framme, två spelare som kunde avgöra matcher, säger Kennet Andersson, en annan anfallshjälte till TT.
Och det var just den duon som ordnade kvitteringen.

"Bra på att repa oss"

Domare Joel Quiniou från Frankrike blåste straff när Martin Dahlin dragits ner och Tomas Brolin såg iskallt till att det blev 1-1 strax före paus.

-Vi visade i hela VM 1994 att vi var bra på att repa oss. Vi sade alltid att en match var 90 minuter, berättar mittfältsmotorn Klas Ingesson.

Redan tre minuter in i andra halvlek visades Sergej Gorlukovitj ut efter att han återigen gett sig på Dahlin. Och Dahlin hämnades genom att nicka in både 2-1 och 3-1 innan matchen var över. Det senare kom efter ett högerinlägg från Kennet Andersson som stuckit på en djupledsboll.

-Jag var så trött men tänkte att jag måste ta en löpning till. Och det var väldigt skönt att jag orkade, säger Andersson.

Det ryska laget anno 1994 var ett splittrat lag. Redan i januari det året hade 14 spelare i ett protestbrev krävt att förbundskapten Pavel Sadyrin skulle byttas ut. Så blev det inte men sju av de 14 ställde inte upp i VM och de spelare som fanns med i VM-laget bjöd på ett håglöst och oinspirerat spel.

"Mår bra av bråk"

-Jag kommer ihåg att det saknades flera spelare och det verkar vara ett ständigt återkommande ryskt problem. Men ryssarna mår kanske bra av lite bråk innan, säger Andersson.

TT: Om man jämför Ryssland 1994 och 2008, finns det några likheter eller skillnader?

-Det här ryska laget är farligt framåt. De vill attackera och det syns med hela kroppshållningen. De var stressade mot Spanien men hade lärt sig mot Grekland och har med sig många positiva känslor från den segern. Men de får passa sig för de svenska omställningarna. Jag tror att Sverige vinner med 2-1, tippar Andersson.
-1994 var de även duktiga bakåt. Vi talade då om hur vi skulle få upp deras täta försvar. Årets ryska försvar verkar lättare att ta sig igenom, säger Ingesson.

Publicerad 2008-06-17 kl 12:06