Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så skapas den ultimata talangen: ”Viktigt att visa upp sig som valbar”

Sverige

Den mesta forskningen kring talanger fokuserar på de fysiska aspekterna – men vilken personlighet och attityd måste man ha för att lyckas?
- Man ska visa upp sig själv som ödmjuk men samtidigt vara en person som är valbar, säger Magnus Kilger, som sammanfattar ämnet i en ny avhandling.

Foto: Bildbyrån

Det är inte enbart de idrottsliga färdigheterna som får en talang att nå långt inom fotbollen. Personlighet och attityd är minst lika viktigt, särskilt när det gäller själva urvalsprocessen.

Detta är något som forskaren Magnus Kilger har kikat närmare på i sin avhandling. Genom att ta del av bland annat Riksidrottsförbundets policydokument samt intervjuer med 15-åriga ungdomar mitt under pågående uttagningsprocess till ungdomslag och distriktslag i fotboll, innebandy och hockey har han fått en bild av hur den ultimata talangen ska vara.

- Ungdomarna är väl medvetna kring vad de måste visa upp. Jag har exempelvis tittat på utvecklingssamtalen mellan förbundskapten och spelare och under dessa samtal frågar de oftast: ”hur tycker du det har varit”. Där finns det i regel ett givet svar: ”det har varit väldigt bra, framgångsrikt, jag känner mig hedrad, det är en dröm som går i uppfyllelse” och så vidare, förklarar Kilger och tillägger:

Annons

- Alla säger egentligen samma sak och därför blir det nästan som en föreställning. Man ska vara ödmjuk men samtidigt en person som är valbar. De här ungdomarna måste balansera det här, att framhäva sig själv men inte framstå som allt för kaxig.

Magnus Kilger menar att det finns en tydlig skillnad mellan lagsporter och individuella idrotter.

- Framförallt handlar det om att talangerna måste visa upp sig själva som valbara genom att ha rätt karaktär. Detta lyfter man fram oftare i lagidrotter jämfört med individuella idrotter, det vill säga man ska ha ”vinnarskalle”, rätt attityd och visa upp sig själv som hårt arbetande och så vidare, säger han och lyfter fram fotbollen som ett extra tydligt exempel:

- Fotboll är en sport där mycket står på spel, det är en yrkeskarriär på ett helt annat sätt. Killarna som jag följde var ganska slipade, det märktes att de känner igen den här urvalsprocessen från att de var väldigt små. De har i princip alltid varit medvetna om att det finns en selektering.

Annons

Detta innebär givetvis inte att alla spelare uppför sig och svarar identiskt på frågor. Olika arketyper finns, bland annat den kategorin som Sveriges främsta spelare Zlatan Ibrahimovic tillhör.

- Den historiska berättelsen har handlat om den ödmjuka idrottaren som inte framhäver sig sjäv och inte lever lyxliv - tänk Ingemar Stenmark. Samtidigt finns det idag det som jag kallar för the Zlatan-story, där man lyfter fram sig själv som central. Den går emot den traditionella berättelsen om den svenska idrottshjälten, säger Kilger och förklarar:

- Här går det inte att säga ”jag är ganska bra” utan ”jag är en av de mest begåvade som överhuvudtaget finns”. Den berättelsen är så överdriven att den nästan blir charmig. Man känner ju igen det här i bland andra Muhammad Ali, Zlatan Ibrahimovic och Diego Maradona.

Annons

Att fotbollen har specifika värderingar kring hur en talang ska vara - och som därmed påverkar urvalet - kan få vissa konsekvenser. Det finns risk att de som inte passar in i mallen faller bort tidigt.

- I dag handlar inte debatten om huruvida man ska göra urval utan snarare om när det ska göras, säger Magnus Kilger.

- Selektering verkar vara något som ungdomarna är vana vid. Men vad händer med de som inte kan leverera svaren som förväntas? Där är det viktigt att ha en viss balansgång.

Publicerad 2017-04-15 kl 12:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto