Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Se hela Zlatans presskonferens

Nästa

Avbryt
Försök igen

Zlatan Ibrahimovic fortsätter sitt korståg mot svensk talangutveckling.
- Hur många svenska talanger är det som kommit ut de senaste åren?, frågade han journalisterna under söndagens presskonferens.

Zlatan Ibrahimovic höll ett brandtalkring svensk fotbolls utveckling på Cypern för sex veckor sedan. Temat då, med Zlatans egna ord:
-Svensk fotboll har inte utvecklats på tio år.

När han mötte svensk media på söndagen kom frågan upp igen.

-Jag ska inte sitta här och skriva en bok men det är bara att kolla med egna ögon på resultaten ute i Europa för de svenska lagen.
-Och hur många svenska talanger är det som kommit ut de senaste åren?
Det ska inte tolkas som kritik mot förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck, påpekar Ibrahimovic.

-Man får kolla tillbaka på svenska klubbar, inte på Lagerbäck. Han tog ut de spelare han tyckte var bäst för landet, av det material han hade. Det är inte han som tar fram talangerna, han använde sig av det bästa som fanns, precis som Erik (Hamrén) gör.
-Men om du frågar de svenska tränarna, så vet dom bättre än alla andra.
Enligt Zlatans sätt att se på saken är det för få talanger som klarar att ta det sista steget - och där har klubbarna ett stort ansvar.

Ibrahimovic menar att talangarbetet ute i klubbar i första han är en fråga om bristande kunskap och filosofi, inte brist på pengar.

-När du är talang tjänar du inte pengar. Det handlar om att göra saker på rätt sätt och ha klart för sig vad man vill.

-När jag spelade i Malmö FF var det bara landslagsspelare (pojk- och junior) som kom in i A-laget. Men så hamnade vi i superettan och vad hände? Många försvann och de var tvungna att ta upp talanger. Det var min tur. Hade Malmö fortsatt att vara i allsvenskan hade jag kanske inte kommit upp.

- Man måste ut och i Europa och spela med de stora klubbarna och de stora spelarna. Jag har inte själv spelat i allsvenskan - bara i supererettan., säger Zlatan som dock spelade åtta allsvenska matcher under säsongen 2001.

Några egna planer att på att en dag återvända till Sverige och arbeta med talangutveckling har inte Ibrahimovic.
-Nä, det vet jag inte. Jag är inne på mitt eget och fokuserar på det. Resten har ni koll på, ni vet vad som händer hemma i Sverige.

Fotbollskanalens Olof Lundh undrade om Zlatan funderade på att göra som exempelvis Jobnas Thern - att komma hem till Sverige för att jobba med att utveckla svenska fotbollungdomar.
- Jaha, jag får önska honom lycka till, säger Zlatan.

Zlatan tog även upp Mario Balotelli som ett exempel för hur en talang kan stanna upp.
- Talangen tar dig långt men det tar dig inte hela vägen. Jag spelade med Mario Balotelli och han hade alla förutsättningar att bli hur bra som helst. - i den miljö han spelade i.

Publicerad 2011-03-27 kl 20:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons