Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sef en av initiativtagarna till ny global allians: "Togs initiativ efter Fifa-skandalen"

Sverige

Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) är en av initiativtagarna till den nya globala alliansen SIGA. Institutets syfte är att skydda idrottens integritet.
- Det togs initiativ efter Fifa-skandalen, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Nyligen bildades den världsomspännande alliansen Sport Integrity Global Alliance (SIGA). Institutet består av ett 50-tal representanter från idrotten, regeringar, sponsorer och andra partners. SIGA:s syfte är att skydda integriteten inom idrotten och ska se till att klubbar och organisationer drivs på ett rent och transparent sätt.

Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) var en av initiativtagarna till SIGA. Ordföranden Lars-Christer Olsson berättar mer om bakgrunden:

- Det togs initiativ efter Fifa-skandalen. Och då var det ett initiativ som togs både av oss inom olika idrotter, framförallt fotbollen just då, och kommersiella partners och företrädare för olika regeringar och andra officiella företrädare. Till att skapa något nytt som ska bli oberoende och som kan användas för att garantera det vi kallar för "good governance" inom idrotten, säger Olsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Och det vi har jobbat med där är att få ihop alla olika typer av partners, allt ifrån revisionspartners, sponsorer och allt vad det är. För att på frivillig basis kunna skapa något som liknar Wada (Internationella antidopingbyrån) fast på "good governance"-sidan. Och det har vi hållit på med nu i ett och att halvt år. Och sen hade vi ett "general assembly" i London för två veckor sedan och så har vi gett en styrgrupp i uppdrag att fram till en ny "general assembly" i sommar plocka fram.. Det finns framtaget olika checklistor och så där vad som krävs för att kunna bli accepterad på ett mer vettigt sätt för att driva sin verksamhet och sedan ska vi då forma de här olika grupperingarna i praktiken och klara ut hur man kan få fram en oberoende finansiering av projektet, fram till i sommar då.

ANNONS

Grunderna för Siga finns alltså lagda. Men innan alliansen i praktiken är igång dröjer det ett tag till.

- Det har antagits statuter och förutsättningar för medlemskap och liknande, det gjorde vi i London. Sedan ska vi omsätta de här regelverken i praktisk handling och definiera hur man ska organisera sig och så där. Det tar några månader till.

Medlemsskapet i Siga sker på frivillig grund. Om en organisation, liga eller klubb ansluter sig ansluter man sig då till de stadgar och det reglemente som finns inom alliansen och att följa de riktlinjer och krav som finns där.

- Och sen är då tanken att institutet Siga kommer att genomföra oberoende kontroller av de som är medlemmar och idrotten i allmänhet. Och tanken är då, vi har till exempel en samorganisation för alla som jobbar med idrottsmaterial. Alltså Adidas, Puma och Nike och de där. Och då är tanken att det ska ingå som en naturlig del i ett avtal mellan en kommersiell partner och respektive idrott, antingen om det är en klubb eller förbund eller vad det nu är. Så det ska vara en förutsättning för att den kommersiella partnern ska arbeta med just den idrotten, säger Lars-Christer Olsson.

ANNONS

Tänker ni er att klubbar ska gå med i Siga eller handlar det mer om ligor eller förbund?
- Det kan vara klubbar också. Men i regel ingår ju klubbar i en liga så om en liga går med så är klubbarna automatiskt anslutna i princip.

Sef representerar de svenska elitklubbarna med sitt medlemsskap inom Siga. Än så länge är det dock inget fotbollsförbund som gått med i alliansen. Lars-Christer Olsson berättar dock att de har diskuterat med det SvFF om att gå med i Siga.

- Vi har redan diskuterat det i förbundsstyrelsen att vi ska ansluta oss till principerna. Och vi ska nu göra ett test tillsammans med friidrottsförbundet i Sverige. Eftersom att hela reglementet håller på att byggas upp nu, vi ska väl vara en testballong för hur reglerna fungerar och hur det ser ut när man applicerar dem i verkligheten. Och i sammanhanget vill vi involvera Riksidrottsförbundet (RF) också. Det ser ju olika ut i olika länder, men i Sverige tycker vi att till exempel Riksidrottsförbundet vore en lämplig huvudman för den här typen av institut precis som det är på dopingsidan.

ANNONS

Har ni fler inplanerade mötet innan sommaren, eller hur håller ni kontakten inom Siga?
- Dels finns det lite olika styrgrupper på lite olika områden. För Sports Integrity innehåller liksom olika delar, det är allt från matchfixning till hur organisationerna är uppbyggda. Hur man tar med till exempel olika stakeholders in i organisationerna och så vidare. Och det är en par tre olika grupper som jobbar med det och där finns personer utsedda och de har kontakt med de som är medlemmar och stämmer av idéer och så vidare.

- Vi är fortfarande i uppbyggnadsfasen så det kan fortfarande hända mycket, avslutar Lars-Christer Olsson.

Publicerad 2017-02-14 kl 12:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto