Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Seger hyllas: "En av de största - fatta hur stor du är"

Sverige (dam)

Caroline Seger avslutar landslagskarriären.
Nu hyllas hon av flera som varit med på resan.
- En av de största, tack och bock, säger Lotta Schelin till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

Caroline Seger och Lotta Schelin.

Caroline Seger har gjort sitt i landslagströjan. 

Den svenska 38-åringen meddelade att en 18-årig landslagskarriär kommer att avslutas efter matchen mot Spanien på tisdag.  

Och betydelsen hon haft för svensk fotboll har nog inte undkommit något. Hon hyllas av flera som varit med på resan på ett eller annat sätt.  

- Ord blir alldeles för lite tunga när det kommer till att hylla någon på det sättet. Hon har varit med sedan 2005 och jag har sett henne hela vägen. Tidigt tog hon plats på och utanför plan, hon var en av få som slog sig in ganska snabbt och som visade att hon var där för att stanna. Hon har verkligen varit en del av forceringen framåt och utvecklingen - hon har stått på sig, fortsatt spela och tagit kampen när hon kunnat och fått. Det har hon gjort och samtidigt stått med båda fötterna på jorden, säger Lotta Schelin till Fotbollskanalen.  

Annons

18 år är en lång tid och även om Caroline Seger har varit något utöver det vanliga är det de senaste fem, sex åren som står ut allra mest för Schelin.  

- Det har sett riktigt bra ut throughout men en de senaste åren har hon tagit en ny roll som hon utvecklats fint i - det har verkligen toppats och det är läckert att se att man kan göra det och utvecklas så länge in i 30.  

Schelin fortsätter: 

 - Alla har sagt det tidigare också, man vet vilken ledarfigur hon är. Hon är en naturlig ledare och har alltid varit. Det har funnits i henne och det har varit ett driv så klart, för hon vill vinna och pusha alla till att hänga på men det har också handlat om det naturliga att man har det och har möjlighet och verktyg för att få med alla i båten. Där har hon varit och kämpat. Ibland har det tagit så mycket av hennes energi, men hon har aldrig slutat eller gett upp. Det har krävts väldigt mycket av henne, så jag är imponerad över att hon hållit ut och spelat så jäkla länge för jag vet vad som krävs, inte bara på plan men också i drivet och kaptensrollen. En av de största tack och bock.  

Annons

Sedan flicklandslaget har Schelin varit med och sett Seger växa till den storheten hon är inom svensk fotboll i dag.  

- Vi träffades svintidigt och då har man varit med från att en tjej blir till kvinna och det är en resa i sig. 

Men det är en del i början som står ut speciellt mycket.  

2005 gick Caroline Seger ut i media och satt hon skulle "avgöra hela jävla EM".  

- Det var helt underbart. Men jag var svinnervös för henne där och då, jag är lite av en annan karaktär och var så jävla nervös. Jag tänkte: "Nej, nu lägger hon så mycket press på sig själv i onödan. Oj, hur ska det gå", det var ju för att jag brydde mig om henne. Hon avgjorde inte hela EM, men hon lärde sig något och växte med det. Det är rätt häftigt att se folk göra det.

- Det har varit en ynnest. Vi har hållit fast, vi har inte alltid hängt hela tiden men vi har alltid haft varandra och så är det fortfarande. När en vänskap bara är självklart och man litar på varandra till hundra procent och det gör jag med henne, det är fint, säger hon.  

Annons

Vad är ditt bästa minne med Caroline Seger?  
- Haha. Vad sjukt, för det första ploppar det upp festliga situationer. På plan har vi många fina minnen men jag tror ändå att få vara kaptener ihop genom OS-resan 2016 som blev min sista större grej, och gå till final var det väldigt fint att göra det tillsammans och vi hade varandra, det håller jag starkt. Sedan har vi haft jävligt kul, vi har fått slappna av och göra annat. Det har dansat och sjungits mycket, vi har haft roliga kvällar.  

Du väntar dig alltså en fet fest för att fira den här landslagskarriären?
- Ja, verkligen! Och det är helt omöjligt att misslyckas, när vi väljer att dra på så är det skitkul faktiskt, avslutar Schelin.  

Just den här duon som alltid har kul minns Pia Sundhage väldigt väl.  

- Lillie (Persson, dåvarande assisterande förbundskapten, reds. anm.) och jag prövade olika saker. Och det var en kanongrej för de att visa framkant som ledargestalter. Det fungerade fantastiskt bra och det blev roligt och bra på många olika sätt. De två var nära till skratt samtidigt som de kunde vara seriösa. Det är så häftigt, att man kan vara glädjefull, och seriös på samma sätt. Det är ett stort minne hos mig, säger hon till Fotbollskanalen.  

Annons

Den tidigare förbundskaptenen hyllar även hon Seger.  

- Hon har varit en fantastisk fotbollsspelare och rolig person tycker jag, under de åren som jag och Lillie var förbundskaptener. Och hon blev lagkapten tillsammans med Lotta Schelin och det var väldigt roligt. En fantastisk fotbollsspelare, som gör andra bra. En ledartyp. När spelare och ledare håller över tid, betyder det väldigt mycket. Annars hade hon inte hållit på så länge och varit så viktig. Det är en fantastisk resa hon gjort. För svensk fotboll har hon betytt mycket. 

Kosovare Asllani:  

- Slutet kommer för alla och nu är tidpunkten inne för henne. Hon kommer nog alltid vara nummer ett i svensk fotboll. Hennes karaktär, sättet hon har drivit frågor… Hon har gjort ett stort avtryck i svensk fotbollshistoria, säger hon till Aftonbladet.  

Annons

Therese Sjögran är den spelare genom tiderna som hade flest landskamper, tills Seger rusade om henne. Nu är Sjögran sportchef i FC Rosengård och en nära vän till den mesta landslagsspelaren.  

- Landslaget kommer aldrig bli detsamma utan henne. Hennes självklara ledarskap, att alltid sätta laget före sig själv, att kunna kontrollera tempo i matcher utan att ens ta i - det kommer Sverige sakna. Hon gled in i landslaget 2005, lika självklar som om hon varit där i 18 år redan, och skulle avgöra EM. Med den glimten i ögat har hon spelat 240 landskamper och kommer för alltid vara den största Sverige haft, säger hon till tidningen.  

När spelarna fick beskedet var det svårt att hålla tillbaka tårarna, säger Magdalena Eriksson.  

- Hon ställde sig upp inför laget och berättade för alla. Då var det svårt att hålla tårarna tillbaka, säger Magdalena Eriksson till Aftonbladet. 

Annons

Hon fortsätter:  

-  Jag känner inte att jag riktigt har förstått det och framför allt kan jag inte föreställa mig ett landslag utan Caroline. Sedan jag kom har hon varit där konstant och varit en ledarfigur hela tiden. Det är en stor, fin karaktär som vi förlorar och som jag inte riktigt vet hur vi ska klara oss utan helt ärligt. 

Emma Berglund har spelat med Seger i landslaget och delar för närvarande kaptensskapet med mittfältaren i klubblaget, FC Rosengård.

-  Det är svårt att hålla igen hyllningarna när jag pratar om Seger. Hon är en av dem bästa spelarna, om inte den bästa, jag spelat med i hennes roll. Hon har en blick för spelet som ingen annan, en känsla för tempo och lungor som man drömmer om. Krydda det med ledaregenskaper som kräver det mesta och får ut det bästa av sina lagkamrater både på och utanför planen. Ger du allt för laget kommer hon ge dig allt hon har, säger hon till Fotbollskanalen. 

Annons

Berglund fortsätter: 

- Utöver det har hon också ett hjärta och passion för sporten som hon använder på dom finaste av sätt. Hon står upp för det som är rätt med en sorts urkraft som inte lämnar någon oberörd. Om det så är att hon pratar för laget inför en match eller håller ett brandtal inför sponsorer, politiker och styrelsemedlemmar om vad som krävs för att driva damfotbollen framåt finns det ingen som inte inspireras.

- Men framförallt är hon en helt fantastisk människa och vän. Givmild, ödmjuk, lojal, stöttande och ärlig. Trots alla hennes bedrifter genom åren så är det hennes sätt att hantera motgångar som gör att hon för mig är en av dem största! Min kapten, min vän och min städningsguru..fatta hur stor du är!

Publicerad 2023-12-03 kl 21:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto