SPELARBETYG: Fem stycken fyror efter succéseger mot Frankrike

Sverige

Fotbollskanalens spelarbetyg efter matchen mot Frankrike.

Ingen.

Olof Mellberg

Kung i försvaret och flyttade fransmän som om de vägde 50 kilo. Vräkte sig fram med glidtacklingar och brytningar som gav spelvändningar. Fäktade vansinnigt med armarna när han fick frispark emot sig - efter att regelrätt ha avväpnat två motståndare, varav den ene hette Franck Ribery. Dessutom var Mellberg nära att göra sitt tredje (!) EM-mål den här turneringen i andra halvlek, men Hugo Lloris tippade snyggt till hörna.

Zlatan Ibrahimovic

Fällde kroppen i 90 grader och drog till med ett av turneringens snyggaste mål. En liggande volley med perfekt tekniskt utförande. Hade dessförinnan inlett med att slå en tunnel på Gael Clichy som för att sätta tonen för kvällen. Kunde dock fortfarande vara mer rörlig och gå på djupet i stället för att möta boll i nästan varje anfall.

Jonas Olsson

Stabil och stark i luftrummet. Satte en perfekt glidtackling som förhindrade ett friläge för Benzema efter en halvtimme, och följde upp med fina undannickar och resoluta ingripanden i närkamperna. Låg helt rätt i positionerna.

Sebastian Larsson

Inledde piggt och klev ettrigt tätt inpå fransoserna. Arbetade hårt matchen igenom och får plus i kanten för  kämpatakterna. Dunkade in Holméns ribbretur med full kraft till 2-0 och slog assisten till Zlatans pärla.

Martin Olsson

Såg pigg ut men utmanades av Samir Nasri och Benzema i löpduellerna. Hamnade lägre i banan än han är van vid och tycker om, men skötte sig utmärkt. Fick bättre understöd av "Chippen" än av Bajrami.

Kim Källström

Mosade Samir Nasri fullständigt med en kroppstackling under första halvlek och hade en enastående, svepande vänsterpassning till Ola Toivonens friläge före paus. Enstaka bortslagna passningar. Vann många dueller.

Anders Svensson

UT 74. Satte tempot och fick matchen precis dit han ville. Kvick i fötterna och stensäker i passningsspelet.

Ola Toivonen

UT 74. Välte Mexes efter tio minuter, passerade målvakten - men missade det öppna målet ur snäv vinkel. Kunde ha valt att passa Zlatan som var helt fri vid straffpunkten. Bra rörlighet och många bra dueller före paus. Mer anonym i andra halvlek. Hamnade alldeles för ofta offside.

Christian Wilhelmsson

IN 45.  Härlig injektion. "Chippen" inledde med en magnifik nedtagning på Zlatans 40-meterskross i oerhört svårt läge vid hörnflaggan, och blev nästan målskytt när Ibrahimovic spelade fram honom på nytt efter 55. Men Lloris visade kattlika reflexer. Överlag en fin insats och hade "hockey-assist" till 2-0.

Andreas Isaksson

Flera fina räddningar, bland annat på Riberys skott efter åtta minuter och benparaden på Menez genombrott i slutet. Men darrade alldeles för mycket med fötterna. Särskilt med den vänstra. Tämligen enkelt för fransoserna att få honom stressad nog att slå bollen till helt fel adress.

Andreas Granqvist

Stabil defensivt, men valde i stort sett alltid det trygga alternativet. Som ytterback måste man våga ta några kliv framåt eller gå på inlägg ibland. Symptomatisk var en situation där "Granen" lade en femmeterspass till Zlatan i stället för att skicka in bollen mot boxen.

Emir Bajrami

UT 45. Pigga fötter och villig att utmana för att komma runt på kanten. Men bara första kvarten. Mattades därefter av successivt, för att till sist försvinna helt ur matchbilden. Enda delikatessen: en fin kombination ute till vänster med Sebastian Larsson i 35:e minuten.

Samuel Holmén och Pontus Wernbloom spelade för kort tid för att betygsättas.

Publicerad 2012-06-19 kl 22:45