Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sprickan kvarstår - nu ska SvFF hålla möte med distriktsförbunden: "Jag får inga riktiga argument"

Sverige

Skånes, Hallands och Västergötlands distriktsförbund ligger i konflikt med SvFF om hur man bäst utvecklar talanger.   
- Vi tycker att vi hittat en bra kompromiss, men det tycker inte riktigt Skånes, Hallands och Västergötlands förbund, säger SvFF:s vice ordförande Jörgen Eriksson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I sommar anordnar som vanligt Svenska Fotbollförbundet det årliga utvecklingslägret i Halmstad. Då ska landets bästa killar och tjejer födda 2004 träffas en första gång för att träna tillsammans under ett par dagar. I flera år har tre distriktsförbund, Skånes, Västergötlands och Hallands, valt att bojkotta lägret för att man pekar på att forskningen inte stödjer selektering av talanger i så tidig ålder. 

Inför årets upplaga är frågan än mer infekterad. Tidigare i februari satte SvFF ner foten och meddelade då själva att man sköter uttagningen av spelare från de nyss nämnda distrikten.

Annons

- Det känns ju tråkigt att de inte är med, med tanke på att hela spelarutbildningen i sin helhet bygger på att vi har ett antal aktiviteter tillsammans. Distrikt, Svenska Fotbollförbundet och föreningar. Varför SvFF har lagt ut till exempel det här med säkerställandet av spelare till ett utvecklingsläger är att de (distrikten) har bättre geografiska kunskaper, bättre föreningsnätverk, bättre föreningskännedom. Det blir kvalitetsmässigt bättre om distrikten gör det och säkert lite mer effektivare, säger Jörgen Eriksson, SvFF:s vice ordförande. 

SvFF:s drag fick Skåne att reagera och i ett öppet brev på sin hemsida i slutet av mars gick distriktet till motangrepp: 

"Det har från Svenska Fotbollförbundet skickats ut inbjudningar till föreningar i Skåne gällande enskilda samlingar för pojkar och flickor födda 2004. Dessa samlingar har enbart ett syfte; att selektera spelare för att några få ska få åka till utvecklingslägret i Halmstad. I samband med genomförandet av samlingarna kommer ingen som helst fortbildning av spelare eller tränare att ske. Skånes Fotbollförbund är starkt emot och starkt kritiska till denna typ av selekterande verksamhet".  

Annons

Claes Ohlsson är styrelseordförande i Skånes Fotbollsförbund och utvecklar: 

- Vi har tidigare vid ett antal tillfällen informerat och argumenterat varför vi inte vill vara med på Halmstadlägret. I grunden handlar det om att vi är ett stort distrikt med väldigt många spelare och ska man göra en sådan typ av selektering så måste den ske, vilket förbundet också säger, på ett rättvist sätt så att alla spelare får chans att visa upp sig och komma med. Den diskussionen har då lett till att man från förbundets sida beslutat att ingen selektering får ske förrän spelarna fyllt 15 och det är bra för tidigare var det så att för att vi skulle hinna få fram 16 pojkar och 16 flickor var vi tvungna att selektera vid 13 års ålder och tittar vi på all forskning, erfarenheter och studier är det för tidigt. Och vi har ett problem inom svensk fotboll att vi måste få fram fler att spela längre och så måste vi i Skånes fotbollsförbund se över våra resurser för att jobba för att fler ungdomar kan bli kvar i verksamheten längre. Det är grundproblemet, säger han. 

Annons

Ohlsson förklarar vidare varför Skånes Fotbollsförbund inte vill hjälpa till med urvalsprocessen till elitlägret i Halmstad.  

- Det vi vänder oss emot är att alla måste göra likadant när förutsättningarna skiftar så. Då passar inte det här lägret, för om vi börjat vid 13 års ålder tidigare för att få fram 32 spelare till i juni när de fyller 15, så blir det som vi ser det i praktiken helt omöjligt att nu göra det på ett rättvist sätt om vi bara får tre-fyra månader på oss. Då har vi sagt att vi avstår det lägret och jobbar med våra spelare ända upp till att de är 17 år, vilket är det nya i sammanhanget. I stället förordar vi att man lägger ett riktigt elitläger vid 17 års ålder, i alla fall vid 16. Då skulle det här komma i ett annat läge.

Sedan SvFF i februari meddelade att man i år tar ut spelare själva till distriktslägren har Skånes Fotbollförbund gått ut och uppmanat klubbar från distriktet att fortsätta stödja deras tränar- och utbildningsverksamhet.   

Annons

När ni kommunicerar det här med SvFF, vad har de för argument?   
- Om jag ska vara helt ärlig får jag inga riktiga argument. Man säger att det ska hålla ihop svensk fotboll och jag kan förstå det på ett rationellt plan, men jag tycker man håller ihop svensk fotboll genom att dela vision, värdegrund och målsättning. Sedan att varje distrikt jobbar utifrån sina förutsättningar för att nå de gemensamma målen tycker ja borde vara en självklarhet, säger Ohlsson. 

Han menar att det är ett problem i svensk fotboll att spelare lägger av med fotbollen för tidigt och att detta är något som måste utvecklas inom svensk fotboll. Jörgen Eriksson på SvFF menar dock att utvecklingslägret i Halmstad inte är det största problemet i denna fråga, utan att barn slutar av andra anledningar.   

Annons

- Man ska komma ihåg att idrottskurvan när det gäller antalet pojkar och flickor som idrottar, oavsett om det är fotboll eller någon annan idrott i Sverige, stiger brant och det högsta antalet har vi vid elva års ålder. Sedan börjar en grym utförsbacke där vi tappar massor av ungdomar från idrotten, mellan elva till 16, 17 år. Det stora tappet är inte vid 15 års ålder, även om samtliga tapp är tråkiga i sig, säger han.   

- Vi håller på med forskning just nu, där vi intervjuar jättemånga som varit på utvecklingslägren och frågar vad det är som gör att de fortsätter eller slutar. Vi har dessutom ambitionen att göra ett kompletterande forskningsprojekt och kollar på de yngre åldrarna också så att vi skaffar oss kunskapen. Men vi kan konstatera att om man slutar vid elva eller tolv års ålder, då finns inte utvecklingslägret med som ett hot utan då är det säkert andra saker. Oavsett när man slutar så är det tråkigt. Vi har valt att ha utvecklingslägret vid 15 års ålder på grund av att SvFF har bestämt att vi startar får landslagsverksamhet hösten spelarna fyller 15. Och för att ge alla pojkar och flickor en fair chans det året så har vi utvecklingslägret.   

Annons

Förbunden säger att utvecklingslägren är överrepresenterat av spelare som är födda tidigt på året och att det då är orättvist mot spelare som utvecklas senare. Är det ett problem att alla inte har samma möjlighet?   
- Om det är så fullt ut är det ett problem. Det är ingen som helst tvekan om det. Det är ju en av anledningarna till att vi på pojksidan gör “future team”, det vill säga parallella landslagsverksamheter för de som fysiskt inte kommit lika långt som sina jämnåriga kompisar, men som ända viar upp en hög fotbollsambition och har kunskaper. Vi försöker parera med det och det är ett sätt, att vi säger att den risken finns, och att vi försöker täcka upp med ytterligare möjligheter även om du fysiskt inte kommit lika långt som din jämnårige kompis.   

Annons

Fotbollskanalen har också varit i kontakt med Västergötlands Fotbollsförbund, men där avböjer kanslichef Johan Gustavsson att kommentera frågan i nuläget. Detta eftersom Skånes, Hallands och Västergötlands förbund ska hålla ett möte för att diskutera den infekterade situationen där SvFF försöker runda sina egna distrikt i jakten på talanger.   

- Det är ett möte nu på fredag och det är också bara ett tecken på att vi fortsätter ha dialog med de här distrikten. Vår ambition är att alla ska vara med i samtliga våra aktiviteter i spelarutbildningen. Man ska också komma ihåg att utvecklingslägret är en aktivitet av många i spelarutbildningen. Vi kommer fortsätta ha ambitionen att alla distrikt ska vara med bara för att säkerställa att det är lika för alla flickor och pojkar. Det finns ju massor av pojkar, flickor, föräldrar och föreningar som hör av sig och är ledsna för att de inte får den här möjligheten. Likväl som det säkert finns flickor, pojkar, föräldrar och föreningar som undrar varför man ska börja selektera så tidigt som vid 15 års ålder. Så är fotbollens värld. Därför får man hitta kompromisser och vi tycker att vi hittat en bra kompromiss, men det tycker inte riktigt Skånes, Hallands och Västergötlands förbund och då får man respektera det, säger Jörgen Eriksson som helst inte ser att fler förbund tar efter Skåne, Halland och Västergötland.  

Annons

- Om det skulle bli en sådan utveckling är det olyckligt. Vi har inte samma föreningskontakter, nätverk, kunskap och geografi med föreningarna som de här distrikten har. Vi har inte fått några sådana signaler, att förbund ska hoppa av. Däremot finns det säkert distrikt som tycker att vi ska vänta till 16 år. Det kommer alltid att finnas åsikter och synpunkter kring fotbollen och spelarutbildningen och det är bara bra. Förhoppningsvis kan vi bara hitta en kompromiss som leder till att så många som möjligt vill vara med på våra aktiviteter, säger han. 

Publicerad 2019-04-11 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto