Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stahre arbetslös ett halvår - stressar inte med nytt uppdrag: "Inte så att jag saknat alternativ till att jobba"

Sverige

Snart ett halvår har gått sedan Mikael Stahre fick sparken av San José Earthquakes.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar tränaren om utbildningen hos Ekkono Soccer Services och hur han ser fram emot ett nytt uppdrag.
- Min ambition är att jag ska träna ett lag inom de närmsta tolv månaderna. Men jag kommer att vara väldigt selektiv.

Foto: Bildbyrån

I mitten på september sparkades Mikael Stahre som tränare för San José Earthquakes, som han tog över inför säsongen i MLS. Snart sex månader senare har 43-åringen bytt den amerikanska västkusten mot den spanska sydkusten, där han följt flera svenska och andra nordiska lag ladda upp inför säsongen.

- Det är ett bra ställe att vara på den här tiden på året, konstaterar Stahre.

Trots att han inte har något tränaruppdrag för tillfället så håller sig Stahre igång för att vara redo när rätt uppdrag dyker upp.

- Jag försöker väl att förbereda mig. När man inte har ett uppdrag så handlar det ju om att se till att man förkovrar sig och ser till att man förbereder sig för nästa uppdrag. Sedan är det ju inte helt lätt, man kan inte göra det i detalj eftersom att man inte vet vart man ska hamna någonstans. Så det blir mer att man gör någon form av sammanfattning av saker och ting, man tittar på fotboll, ser träningar, försöker att träffa folk och vårdar sitt nätverk liksom. Det är det man gör. Försöker sköta om sig själv och tränar och sånt som är lättare att göra när man inte har något uppdrag. Sedan är det inga problem att få dagarna att gå, men det är alltid speciellt när man inte är del av ett sammanhang, säger han.

ANNONS

Nu när det är försäsong för den svenska fotbollen och säsongen närmar sig, börjar det klia extra mycket i fingrarna då?
- Jag vet inte. Det är bara att konstatera att en som jobbar som fotbollstränare vill vara aktiv och vill vara i en verksamhet. Däremot så tillhör det dessvärre spelet, i en tränares värld är det inte otänkbart att man vid vissa tillfällen är utan uppdrag. Och då får man helt enkelt gilla läget och göra så bra som möjligt av det och ta vara på den tiden istället. Egentligen så är det så att när man jobbar och det är mycket och intensivt och hög stressnivå så ser man fram emot att få ett break och när man har ett break så ser man fram emot att komma in i hetluften igen. Jag ska inte säga att jag på något sätt är stressad eller frustrerad eller något sånt där. Jag försöker göra det bästa av situationen och göra saker och ting som man inte har möjligheter till annars när man är i full verksamhet då man är uppbokad mer eller mindre varje dag och varje timme. Jag ser det från det perspektivet.

ANNONS

I San José Earthquakes blev det endast fyra segrar under Stahres ledning och laget var klart sist i hela MLS.

- Det var ju självklart en stor besvikelse. Sedan finns det såklart saker som man kan ta med sig och lägga i erfarenhetskorgen, det är glasklart. Men att säga att det inte var en besvikelse, så var det. Sedan är det en komplex värld och det är många saker som ska hanteras, jag har väl en ganska tydlig bild av vad som var bra och vad som var dåligt både om man får se till sin egen prestation och helheten för laget och organisationen. Men det är inte så att jag ligger och analyserar det nu, det var väl färdiganalyserat ganska snart när jag var klar där borta. Tränarlivet är lite upp som en sol och ner som en pannkaka. Nu blev utmaningen för stor och det var inte tillräckligt bra helt enkelt. Det är färdiganalyserat, men i efterhand är det klart att det finns saker och ting som har gett mig mycket. Det är alltid en erfarenhet även när det går dåligt, men det är svårt att se det positiva i det när man väl är uppe i det. Framförallt när man förlorar matcher som man inte är van vid att göra, säger Stahre, vars kontrakt med San José löper vidare även över kommande säsong vilket gör att han kompenseras av klubben.

ANNONS

Känner du att den tiden du hade i USA har öppnat nya dörrar för dig som inte fanns där tidigare eller att de dåliga resultaten har påverkat åt det andra hållet?
- Det är inte så att jag saknat alternativ till att jobba, så är det. Sedan är det klart att det är alltid bättre om man går bra. Samtidigt vet jag också om hur branschen som helhet fungerar. Men det är klart att tittar man på tabellresultaten som jag hade innan USA så var det ganska bra de senaste åren, sett till den placering man hade och samtidigt en utveckling på de lagen och de spelarna som jag har haft. Sedan har man alltid har högt ställda krav på sig själv och det är klart att man inte mår bra när det går dåligt.

- Nu är det som det är och jag ser mig själv som bara i begynnelsen av min tränarkarriär. Det är klart att jag kommer att vilja jobba snart igen.

ANNONS

Hur snart, har du funderat över det?
- Det beror på vilka dörrar som öppnas och när det gör det. Nu har jag en situation där jag har bestämt mig, varje uppdrag är alltid viktigt och kanske i synnerhet nu, så det är klart att jag kommer att vara extremt noggrann och selektiv med det uppdrag som jag jobbar på nästa gång, absolut.

Stahre menar att det under vintern kommit erbjudanden som har känts intressant, men inte tillräckligt bra för att han skulle hoppa på ett nytt uppdrag.

- Det har det varit, absolut. Egentligen alla tränaruppdrag som är på någon form av elitnivå är i grund och botten intressant. Så ödmjuk måste man vara, samtidigt har jag bestämt mig för att det måste kännas helt rätt, det måste vara en samsyn på saker och ting och framförallt så vill jag jobba i en helhet där man får vara delaktig i en verksamhet där man jobbar mot samma mål och där man har samma driv runtomkring sig. Det är väl det som är det viktigaste i det hela, säger han.

ANNONS

I början på oktober så kopplades Mikael Stahre ihop med Kalmar FF, efter att ha setts på ett antal av lagets matcher. För 43-åringen var det dock aldrig ett aktuellt alternativ att ta över klubben.

- Egentligen ska man väl inte kommentera rykten överhuvudtaget, men om man ska göra ett undantag så kan jag säga att i det fallet så fanns det ingen substans i det överhuvudtaget.

Har det varit i allsvenskan det funnits mest intresse annars eller har det varit från annat håll?
- Det har varit på andra ställen i så fall.

Känner du att det är svensk fotboll du vill jobba med, något av ställena du har varit på tidigare eller ett helt nytt ställe?
- Jag tror att som fotbollstränare och framförallt den vägen som jag har valt så kan man inte ha den inställningen att säga att man vill vara på ett specifikt ställe utan man måste vara väldigt öppen för allt. Det kan man säga på ett sätt, sedan i det så finns det att man får vara väldigt selektiv. Men i grund och botten måste man vara flexibel och inte måla in sig i något hörn någon gång. Men, jag kommer att vara väldigt selektiv med mitt nästa uppdrag.

ANNONS

När man inte har något uppdrag, finns det några nya erfarenheter man kan lära sig av genom att betrakta andra lag och se hur de agerar i olika situationer?
- Det kan man göra absolut. Nu tror jag att fotbollstränare i allmänhet är ganska vetgiriga och nyfikna, men det är klart att när man inte har sin egen verksamhet att styra, kontrollera och jobba med så är det klart att såna saker blir viktigare. Man är noggrannare i sin analys av andra lag när man inte är i verksamhet själv, så är det ju. Nu har jag sett många topp-nordiska lag här i Marbella under en period och självklart ser man många matcher på tv:n också och matcher live och såna grejer. Sedan har jag bockat av ett par intressanta studiebesök, träffat intressanta människor och även startat upp en utbildning och såna saker. Jag tycker att jag har varit ganska strukturerad och organiserad i den här fasen. Nu är det inte så att det har gått jättelång tid. Jag menar, det var inte så lång tid på säsongen när jag slutade där borta och sedan finns det massa praktiska saker som ska lösas. Och nu är vi bara inne i månad tre, men det gäller att ha en fortsatt plan nu.

ANNONS

Är det något av de här studiebesöken som du kan berätta mer om, vad har det varit för typ av besök?
- Jag har besökt lite tränare, och det vill jag nog hålla för mig själv. Annars blir det onödiga spekulationer om saker och ting. Men sedan har jag startat upp en utbildning här i Spanien där jag går en individuell, skräddarsydd utbildning för mig hos Ekkono Soccer Services. Som jag påbörjade under hösten och ska fortsätta nu under våren.

Vad har det varit för inriktning på den utbildningen?
- Det är deras koncept. De har gjort en bra och grundlig analys på hur mina lag har spelat och man vrider och vänder litegrann på det och kommer med lite nya infallsvinklar och kommer med sin idé så att säga. Det har varit helt klart givande, absolut.

Även om det inte finns någon stress i att hitta ett nytt uppdrag så ser sig Mikael Stahre snart på tränarbänken igen.

ANNONS

- Det har inte varit något som har klingat rätt hittills, men min ambition är att jag ska träna ett lag inom de närmsta tolv månaderna.

Publicerad 2019-03-02 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto