Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Stor intervju med Hamrén – om ledarstabens förändring, Sundhages SvFF-kritik och nobbade anbud

Foto: Scanpix.

ABU DHABI. Erik Hamrén vill inte kritisera vare sig Pia Sundhage eller SvFF öppet. Först efter EM-lottningen berättar han om ett eventuellt skifte i ledarstaben. Och nu avslöjar förbundskaptenen att han haft flera intressanta anbud – men nobbat.

- Ekonomiskt sett skulle jag ha tagit något av dem men eftersom vi hade chansen att gå till VM var det ganska enkla beslut, säger Hamrén.

Efter söndagens träning satt Erik Hamrén ner med fotbollskanalen, Expressen och Aftonbladet i ett längre samtal om 2013, tankarna på att sluta, bilhärvan och att förstärka sin ledarstab inför EM-kvalet. För han funderar på det.

- Det har jag, tar beslut om det efter lottningen 23 februari – då tar jag det sista beslutet, säger Hamrén nersjunken vid ett skrivbord med reklamskylten bakom och tre journalister framför sig.

Presschefen Niklas Bodells förslag om att sitta i en soffgrupp hade Hamrén ratat med ett skratt och kommentaren: ”Det ska grillas”.

Vad är du letar efter i ledarresurs?

- Jag vill inte spekulera i det, men visst har jag kikat på det. Vill understryka att vi har en bra ledargrupp med kunnighet och teamwork, men det är om man ska fylla på den. Jag vet inte om alla här är klara med sina kontrakt men det utgår jag ifrån.

Vad är det du vill uppnå?

- Det är i så fall för att vi ska göra saker ännu bättre, men det beror på hur det ser ut efter lottningen.

Är det för att du anser att ni behöver vara flera eftersom samlingarna är korta och intensiva?

- Nej, det tycker jag inte, det beror på hur man arbetar. Jag tycker om att hålla i träningarna, men det finns förbundskaptener som inte gör det och då behöver man fler tränare. Jag vill hålla i träningen själv och har inte samma behov. Vi har en bra stab men måste kika på hur man kan göra det ännu bättre.

Hur ser du tillbaka på 2013?

- Det är blandat skulle jag säga, man brukar ha det färskaste på nätinhinnan och eftersom vi inte tog oss till VM så finns det där, men jag har många positiva saker också men eftersom slutmålet var VM så väger det över.

Vad var positivt?

- Vi gjorde en stark höst och visade stark moral och styrka och vann viktiga matcher och blev tvåa i en tuff grupp. Vi gjorde två godkända matcher mot Portugal och gjorde ett bra försök även om vi inte lyckades ta oss till VM.

Inget Sverige, inget Danmark, inget Norge. Vad beror det på att ingen gick till VM?

- Främst beror det på att vi är mindre länder och små fotbollsländer har svårare att kvalificera sig år efter år. Ta Belgien som nu är med och har ett fantastiskt lag men som inte varit med på länge. Vi får räkna med det i mindre länder, att man inte alltid har fotbollskullar som är bra nog. Det är den största anledningen. Jag vet att jag får kritik för att jag säger det, men så är det.

- Jag vill ha fler spelare som är tomgivande ute i Europa. Jag vill att de ska ta ytterligare steg. Vi har större möjligheter att lyckas då.

Har besvikelsen släppt över VM-missen?

- Den stora ja, jag mådde dåligt i tolv dagar, men när man tar ett beslut så får man tänka till och då kände jag ett jättesug att fortsätta. Sedan är det en besvikelse som kommer titt som tätt när det pratas om VM. Den kommer säkert att komma i sommar, men jag kan inte lägga energi på det, men det kommer alltid att finnas där.

Erik Hamrén säger att han under åren fått förfrågningar om att träna andra lag, bland annat senast när han funderade över framtiden.

- Det var väldigt lösa förfrågningar, men de kom när man var som mest låg. Då hade jag funderingar givetvis, ska man träna ett klubblag?

Vilka var det?

- Ingen idé att ta upp dem. När jag bestämde mig för att sluta sörja så kände jag ett sug att fortsätta.

Skönt att vara het?`

- Nej, jag skulle inte kalla mig het. I det här läget tror jag att många trodde att jag skulle fortsätta som förbundskapten. Under de här fyra åren har det varit förfrågningar där en del hör av sig.

Har du varit nära att kliva av?

-  Det har inte varit nära, jag har haft drömmen om VM och den var stor. Ekonomiskt sett skulle jag ha tagit något av dem men eftersom vi hade chansen att gå till VM var det ganska enkla beslut.

Vad gjorde att du tänkte på om du skulle fortsätta eller ej?

- Det jag funderade mest på var om jag hade suget och rätt ambition och fokus och möjligheter att nå framgångarna som jag önskar. Sedan får jag utvärdera mina egna insatser.

Vad kan bli bättre?

- Det finns bitar jag kan bli bättre i förhållande till er, du lär dig både i framgång och motgång, men jag vill inte gå in på vad det är. Det är stor skillnad när man varit fyra år som förbundskapten jämfört med första halvåret. Nu när det inte blev VM ska besöka fler klubbar än jag gjort hittills, som jag och Mackan (Allbäck) gjorde med Kasimpasa i Turkiet.

- Det är en ambition för att knyta kontakter med klubbar och även för egen förkovring. Man kan lära sig både här och där och ta till sig till sin egen filosofi, men därför viktigt att ha en egen filosofi och sedan kan man ta till sig saker eller förändra saker.

Under vintern har det stormat och där Zlatan och Anders Svensson tillhört dem som sagt att man inte ska jämföra herrar och damer som spelar fotboll och att damlandslaget lever på vad herrlandslaget drar in. Vad är din syn?

- Min syn tar jag med dem jag jobbar med. Min filosofi är att det ska vara högt i tak där man jobbar, och att man måste få vara kritisk och kunna ge och ta kritik för att bli bättre. För mig är lojalitet en stor och viktig del i mitt ledarskap. Jag är lojal mot den klubb jag tillhör eller mot förbundet som jag jobbar för nu och om jag har kritik tar jag det med dem jag jobbar med. Så jobbar jag, och det kan innebära att jag får höra att jag är feg och inte säger något men det tar jag.

- Om man tar den här frågan så var det är ett antal saker som kunde gjorts bättre, men själva sakfrågan blev bortglömd, att hylla Anders Svensson som gjort något enormt stort. Sedan har det sagts bra saker om det här från herr och damsidan och även en del mindre bra saker som tyvärr får mer utrymme i media. Vinklingar som är för att man ska få fram sina åsikter.

Hur ser du på att din kollega Pia Sundhage kritiserar SvFF?

- Hon måste få jobba efter sin ledarfilosofi och om hon vill göra det så ska hon göra det. Jag kritiserar inte henne för det.

 

Publicerad 2014-01-19 kl 12:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons