Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Svensk elitklubb skakas - spelarna anklagar sportchefen för sexuella anspelningar

6v

Spelartruppen anklagar sportchefen för trakasserier och sexuella anspelningar, då ställer deras tränare ett ultimatum till styrelsen: "det är jag eller sportchefen".
Då väljer styrelsen att sparka tränaren och behålla sportchefen.
- Det är sjukt att klubben fortfarande sitter på den här personens sida, säger den före detta assisterande tränaren som lämnade föreningen i protest.

I förra veckan fick en tränare sparken från en svensk elitklubb, trots att han anställdes inför den här säsongen och trots att han inte förlorat någon match som ansvarig för laget.

Enligt klubben var anledningen att tränaren saknade rätt tränarlicens.

Men det är en version som långt ifrån alla håller med om.

Fotbollskanalen har pratat med flera spelare och tränare - och alla ger en annan bild än klubbens version.

- Vi spelare stod bakom vår tränare till 100 procent. Vi är väldigt missnöjda med klubbens sätt att hantera det här på, att han inte får fortsätta som tränare, och styrelsen vet om att vi är missnöjda med deras val, säger en av lagets spelare.

ANNONS

- Om det bara hade handlat om licensen så hade man ju kunnat ansöka om dispensen tidigare, det gjordes alldeles försent. Sedan kunde man ha kompletterat ledarstaben med någon som har Uefa A-licens, säger en annan spelare.

Enligt flera olika uppgifter till Fotbollskanalen så ställde tränaren ett ultimatum till styrelsen, att antingen så skulle han lämna eller så skulle klubben ta bort sportchefen från sin tjänst i damverksamheten (han är sportchef för både dam-och herrlaget).

- Jag satte ner foten kring en sak som jag inte vill prata om. Det var inte okej det som hade hänt, säger den sparkade tränaren.

Enligt Fotbollskanalens uppgifter hade det uppstått en spricka dels mellan spelargruppen och sportchefen, dels mellan tränaren och sportchefen.

Fotbollskanalen har pratat med stora delar av spelartruppen och alla ger en samstämd bild och påstår bland annat att sportchefen har behandlat personer på ett kränkande sätt och också kommit med sexuella anspelningar. Som bland annat:

ANNONS
  • En spelare hävdar att sportchefen erbjöd sig att komma hem till henne för att skriva kontrakt, vilket hon såg som oprofessionellt och olämpligt.
  • Sportchefen ska, enligt flera spelare, ha gått in i deras omklädningsrum när spelarna duschade, trots att han blivit ombedd att inte gå in.
  • Sportchefen ska, enligt flera personer, ha kallat spelare för ”lilla flickan”, något man tagit på ett nedvärderande sätt.

Kort efter att tränaren ställt sitt ultimatum så fick han sparken. Det ledde till att assisterande tränaren lämnade sitt uppdrag.

- Klubben har en syn på saker som jag inte kan stå bakom. Det är inget ställe jag kan vara på och ingen klubb jag vill vara en del av, säger assisterande tränaren och fortsätter:

- Jag är chockad och besviken över hur klubben har skött situationen. Det har inte gått fair till. Det handlar om folk som har mått väldigt dåligt och som jag tror har känt sig väldigt utlämnade och inte haft någon att vända sig till. Och när man gjort det så har det slagit tillbaka. Det är inte så det ska vara. Det har varit psykiskt påfrestande. Det är sjukt att klubben fortfarande sitter på den här personens sida. Sedan vet inte jag om han utreds. Men det här får stå för klubben. Det finns inte i min värld att en sådan person ska hålla på med damfotbollen.

ANNONS

När tränaren fick sparken så utbröt full kalabalik i spelargruppen som kallade styrelsen till ett möte där man tydligt visade missnöje med beslutet.

Truppens 23 spelare skickade också varsitt brev till styrelsen där man gav sin bild om sportchefen och i flera av breven togs exempel upp om sexuella anspelningar och kränkande beteende.

Dessutom ville några av spelarna bryta sina kontrakt.

Samtliga spelare som Fotbollskanalen har pratat med vill vara anonyma, dels på grund av att man hävdar att de har fått tillsägelse av klubben att inte prata med media.

När Fotbollskanalen ringer upp sportchefen och frågar varför tränaren fick sparken så svarar han:

- Han hade inte rätt kompetens, därför fick han gå, säger han.

Det är inte alla som håller med om att just det var anledningen till att han fick sparken och du anklagas för starka saker, vilket har gjort att du har pausats från damlaget - hur ser du på anklagelserna?

ANNONS
- Jag vet vad jag har gjort och jag tror på mig själv. Jag har styrelsen bakom mig. Om jag ska vara ärlig så känns det jättebra. Jag mår jättebra och det känns jättelugnt. För jag tror på mig själv. Sedan har jag inga kommentarer, jag låter alltid tiden visa. Om man försvarar sig själv så betyder det att man har gjort något fel. Jag går inte i försvar. Jag jobbar. Det är det som är det viktigaste, säger han.

Att det påstås att du erbjöd dig att komma hem till en spelare för att skriva kontrakt, vilket hon såg som oprofessionellt och olämpligt - hur ser du på det?
- Haha, ingen kommentar. Jag hoppas att man kan bevisa att jag har gjort det. Jag bara skrattar åt sådana saker. Det är synd att man snackar skit, men jag bryr mig inte. Det enda jag har lärt mig är att vara tyst och låta tiden visa. Varför ska jag försvara mig? Om jag ska vara ärlig så bara jag skrattar åt det här.

ANNONS

Hur ser du på anklagelsen om att du ska ha kallat spelare för ”lilla flickan”?
- Haha, inga kommentarer. Det här känns inte jobbigt att träffa alla spelarna vid vår anläggning. Jag tycker inte att det här är obehagligt. Det är mitt jobb. Har man rätt så måste man gå framåt. Det kommer att komma problem i fotboll, men ska jag backa bara för att det blir obehagligt? Ska jag backa bara för att det är några som är emot mig? Har jag rätt och tror jag på mig själv så måste jag gå framåt. Tiden får visa. Jag kommer att kämpa ännu mer bara för att de här personerna inte ska få rätt.

Vill du gå tillbaka till ditt jobb som sportchef för damlaget?
- Absolut. Om styrelsen tar det beslutet att jag ska det så respekterar jag det.

Hur skulle det fungera att gå tillbaka och vara sportchef för de här 23 spelarna som har skickat brev om dig till styrelsen och där du anklagas för många olika saker?

ANNONS
- Vi är inte där än, och jag vet inte vad styrelsen tar för beslut. Så vi vet inte.

När Fotbollskanalen ringer klubbens ordförande säger han först att tränaren fick sparken på grund av att han saknade rätt licens.

- Vi gjorde inte vår research när det gäller utbildning och det får vi i föreningen ta på oss. Han har inte rätt licens. Så vi sökte dispens på det, men det gick inte och då fick vi göra så här. Sedan finns det andra grejer som vi inte är överens om. Så vi såg ingen annan väg än att säga upp hans avtal, säger ordföranden och fortsätter:

- Jag visste inte om att han saknade licensen, men vår sportchef visste om det i steg ett. Men i steg två så trodde vi att han hade mer utbildning än vad som framkom. Vår sportchef och tränaren skulle jobba gemensamt, eftersom vår sportchef har licensen, men så skar det sig, och på den vägen är det.

ANNONS

Hur ser du på att spelarna inte står bakom beslutet och att dom kallade er till möte om detta?
- Jag kan väl förstå att man är besviken över det, men man måste också vara klar över att det inte är spelarna som tillsätter tränare i en förening utan det är föreningen som driver det. Sedan kan man ha synpunkter och det var klart att det var en besvikelse. Men vi har gett en samlad bild till spelare, sedan om några inte accepterar det, det får ju stå för de här spelarna då. Men vi ser till föreningens bästa. Det är vi som äger frågan, vi kan ju inte ha några enskilda spelare som talar om vem vi ska ha som tränare.

Det är kraftiga anklagelser som folk kommer med och som ni har fått ta del av - hur ser ni på anklagelserna mot er sportchef?
- Ja det är anklagelser som är ord mot ord. Men i vårt fall så pausade vi både tränarstaben och vår sportchef. Nu är vår sportchef pausad från damlaget men inte från herrlaget. En del av styrelsen plus klubbchef, som har jobbat kring honom, är med och tittar på det här. Man kan ha olika uppfattningar. Jag säger inte att den ena eller andra ljuger, men vi känner oss trygga med den genomlysning som görs.

ANNONS

Varför har ni pausat honom från damlaget?
- Det var ju för att vi inte vill skapa mer konflikter. Vi vill ha arbetsro och kunna sätta den nya tränarstaben. Han är inte pausad från övrig verksamhet, han var det första veckan. Sedan kom de här anklagelserna i samma veva som vi skulle ta bort tränaren. Och det här laget har ju jobbat med vår sportchef sedan i november, så att…. ja.

Varför är han pausad från damlaget men inte från herrlaget?
- För att vi inte har bedömt anklagelserna mer. Vi har inte tagit anklagelserna på ett så starkt sätt så att han behövs stängas av från föreningen. Vi vill bara inte ha någon konflikt just nu. Det finns ingen polisanmälan eller något upprättat. Men vi ska göra rätt för oss. Först var han pausad från både herr och dam och vi kollade på vad det är som händer, sedan såg vi att han inte ska vara i damlaget. Så han var pausad från herrlaget i en vecka. Det här är för allas skull.

ANNONS

Varför valde ni att häva det från herrlaget?
- För att vi inte bedömde utifrån det läget att det inte var såpass att vi inte kunde ha honom kvar i någon form av verksamhet då vi även kollat med övrig verksamhet om det finns några anklagelser mot honom, och det fanns det inte, utan där finns det bara positiva vitsord, både från vår kvinnliga personal och också manliga personal. Det enda som är det är att vi inte vill att det ska finnas någon konfrontation mellan damlaget och honom.

Spelare har uppfattat saker som sportchefen har gjort på ett kränkande sätt och det finns även anklagelser om sexuella anspelningar, vilket också ska ha kommit till er kännedom - hur ser du på det?
- De har ju framfört det och det är det som nu ligger till grund för den utredning som vi gör. Sedan sanningshalten i det, det vill inte jag svara på, om det är påhittat eller inte. Det är inte jag rätt man att bedöma i det här skedet.

ANNONS

Alla 23 spelarna ska ha skickat varsitt personligt brev till er om deras upplevelser kring sportchefen - hur ser du på det?
- Det stämmer. Spelarna kallade till ett möte inom ramen av tolv timmar och vi var där i en och en halv timme, inklusive vår klubbchef var där. Vi lyssnade på spelarna som fick gå igenom det man hade. Och spelarbreven går styrelsen igenom just nu. Det var olika saker, som att man kände sig pressade kring en kontraktsskrivning till hål i strumpor eller vad det var. Och vi lyssnade. Och hela styrelsen har tagit del av det.

- Nu gör styrelsen en gradering där man sedan finner vad man ska gå vidare med och ha enskilda samtal med respektive spelare utifrån den här gruppen i styrelsen som har hand om detta. Jag tror att vi hade fyra styrelsemöten på en vecka, och vi har ännu ett i dag. Så vi tar alla grejer på allvar, men vad som är sant och inte sant det vill jag inte spekulera i.

ANNONS

Skadar det här föreningen?
- Ja det här är inget man vill bli förknippad med oavsett om det är sant eller inte. All form av sånt här, om det är sexuella kränkningar eller pennalism eller mobbning, det är allvarligt. Sedan om det har skett eller inte, det vill jag inte spekulera i.

Att det uppenbarligen blev en spricka mellan tränaren och sportchefen eftersom tränaren ställde ett ultimatum till er om att han eller sportchefen skulle lämna - hur stor del hade det i att han fick sparken?
- Det är väl en del i det, men det är inte den avgörande delen. Då är det mer vad vi har fått fram från andra föreningar och så vidare.

Vad menar du med vad som har hänt i andra föreningar?
- Vi gjorde ju inte en ordentlig bakgrundskoll på tränaren i det här fallet, vilket vi som förening får ta på oss och lära oss av. Men vi har ju fått annan info från tidigare föreningar som gjorde att det tillsammans med en samlad bedömning plus att han inte kunde leda laget då vi inte fick dispens eftersom han inte har licens, så har vi valt att säga upp hans avtal.

ANNONS

Hur går ert jobb till nu?
- Vi har delar av styrelsen som tillsammans med vår klubbchef kollar på det här.

Det påstås att sportchefen erbjöd sig att komma hem till en spelare för att skriva kontrakt, vilket hon såg som oprofessionellt och olämpligt - vad tycker du om det?
- Jag var inte med i den speciella inviten, eller om det nu är en invit? Jag vet inte, men om man vänder på det så vet jag att man ville skriva kontrakt med så många spelare på så kort tid som man ville få med i truppen, och om man då erbjuder sig att komma hem till någon för att ta bilen för att du ska skriva på, då ser inte jag det som någon invit. Men jag vet inte exakt ordagrant vad som har sagts. Så det kan jag inte svara på. Men jag ser inte det som något sådant. Men det är ju inte jag som blev erbjuden att komma hem… eller inte då.

ANNONS

Hur mycket lyssnar du på hur spelaren känner kring det?
- Det är ju det man ska göra. Man håller ju på att gå igenom de här spelarbreven och sorterar utifrån det där man självklart ska träffa berörd spelare. Den här gruppen har haft möte med sportchefen där han har fått förklara de här anklagelserna. Det tillsammans och självklart med båda parter så gör man något fall av utfall av det, men det är inte klart än.

Publicerad 2021-05-11 kl 15:29

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto