Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Svensk EM-chock - vinsten minskade 13 miljoner

Zlatan i färd med att göra 1-0 mot Frankrike

I EM 2008 tjänade Sverige 38 miljoner.

I sommarens EM blev det bara 25 miljoner - trots högre prispengar:

– Det var en högre kostnadsbild i Ukraina, säger Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Inte sällan lyfter Svenska fotbollsförbundet fram vikten av att landslaget deltar i stora mästerskap då det genererar stora pengar till förbundet.

EM i Polen och Ukraina gav svagaste EM-utfallet för förbundet sedan EM 2000, trots att Uefa skakat fram närmare 1,7 miljarder i prispengar, vilket var rekord. 

Under EM 2008 så tog förbundet hem 38 miljoner kronor, men sommarens slutspel slutade vid 25 miljoner kronor plus. Ett tapp på 13 miljoner kronor, trots att det inte gick sämre sportsligt.

– Det var ganska nästan precis vad vi budgeterade med, säger SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilsson, till fotbollskanalen.se.

Vad beror den minskade vinsten på? .

– Det var en högre kostnadsbild. Dels boendet där med hotell, men även resorna. Sedan brukar vi även anordna tränarkonferenser, men det gjorde vi även 2008 och det var i stort sett inte någon skillnad i kostnaderna där. Sedan handlar det även om de sportsliga framgångarna, säger Karl-Erik Nilsson.

När det gäller det sportsliga hade Sverige ett likadant facit både 2008 och 2012, en vinst och två förluster. Och då hade Uefa ändå höjt prispengarna med sju procent jämfört med 2008, och segern i den sista matchen mot Frankrike gav extra klirr.

– Det var en viktig match, jag har inte de exakta siffrorna i huvudet men det rörde sig om några miljoner. Jag tror att det viktigaste var känslan att få en seger, att skapa lite goodwill och få en bra känsla i laget, säger Karl-Erik Nilsson.

Trots minskningen är Karl-Erik Nilsson glad över överskottet från EM-slutspelet.

– Naturligtvis är vi nöjda och de här pengarna ger en bra och viktig grund inför framtiden, säger förbundsbasen.

Publicerad 2012-12-05 kl 20:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons